Blå Kors

Nye tall om utenforskap i russetiden

Del
En helt fersk undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Blå Kors, viser at 1 av 4 unge mellom 16-19 år opplever eller har opplevd usikkerhet om hvorvidt de får bli med i russegruppe eller ikke. 16 % sier de har opplevd å bli stående utenfor i russefeiringen, og 1 av 4 ungdommer vet ikke hvordan de kan inkludere venner/klassekamerater som står utenfor.

-Forberedelsene til russetiden starter ofte allerede det første året på videregående, og det å gå rundt å være bekymret for om man blir inkludert eller ikke, er derfor et stresselement for mange over lang tid, sier rådgiver Hanne Backe-Hansen i Blå Kors.-Å bli stående utenfor felleskapet, er noe av det vanskeligste som finnes, og vi må bli flinkere til å inkludere alle, sier Backe-Hansen 

Kjøpepress   

Undersøkelsen viser også at 4 av 10 opplever et press på at man skal bruke mye penger på russeklær og annet utstyr i forbindelse med russetiden. 

-Sterke kommersielle krefter er med på å skape kjøpepress, noe som igjen bidrar til utenforskap, sier Backe-Hansen.   

Resultater fra undersøkelsen: 

  • 1 av 4 mellom 16 – 19 år opplever, eller har opplevd, usikkerhet om hvorvidt de får bli med i russegruppe eller ei. 
  • 16 % har opplevd å bli stående utenfor i russefeiringen.  
  • 1 av 4 ungdommer sier at de ikke vet hvordan de kan inkludere venner og/eller klassekamerater som står utenfor. 
  • 40 % av jentene svarer at de kjenner noen som har blitt holdt utenfor (24 % av guttene forteller det samme). 
  • 4 av 10 at de opplever et press på at man skal bruke mye penger på russeklær og annet utstyr i forbindelse med russetiden. 

Inkluderende tiltak 

Leder for forebygging i Blå Kors, Camilla Lunde, mener at vi som står rundt må ta ansvar for å hjelpe russen slik at alle blir inkludert:  

 - Foreldre må engasjere seg i barnas sosiale hverdag og være gode rollemodeller fra tidlig av. Lærere må snakke om elevene om inkludering, og dette må starte allerede på barneskolen. Vi trenger også å få til et samarbeid med kommunene. De må ta ansvar for at russen har et sted å være, og vi må lage felles arrangementer og arenaer i samarbeid med russen, skolen, foreldre og andre samarbeidspartnere.På denne måten kan vi få til en verdig og inkluderende feiring av tretten års skolegang for alle, sier Lunde 

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Blå Kors

Blå Kors
Blå Kors
Storgata 38
0182 Oslo

22 03 27 40http://www.blakors.no

Fakta om Blå Kors sitt forebyggende arbeid mot barn og unge: 

Blå Kors har stort fokus på forebygging mot Barn og unge.  Vi jobber for å forebygge utenforskap, alkol-og narkotikaproblemer, samt spillavhengighet. Vi har tidlig innsats, mot hjem, skole og nærmiljø, og ønsker å styrke beskyttelsesfaktorer, livsmestring og psykisk helse. 

Følg pressemeldinger fra Blå Kors

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Blå Kors på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Blå Kors

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye