Sjekk vannstand i sanntid fra nye vannstandsmålere

– Aldri før har observasjoner av vannstand i sanntid vært tilgjengelig fra Jæren, sier oseanograf Mari Hegland Halvorsen i Kartverket.
Høsten 2022 installerte Kartverket tre nye permanente vannstandsmålere:
- Bruravik vannstandsmåler i Ulvik kommune
- Leirvik vannstandsmåler i Stord kommune
- Sirevåg vannstandsmåler i Hå kommune
De permanente målere i Hardangerfjorden vil gi bedre kvalitet på vannstands- og tidevannsinformasjon i området.
Vannstandsvarsel kommer
– Nå har vannstandsmålerne målt lenge nok til at vi er sikre på at målesystemet oppfører seg slik det skal. Vi er glade for å endelig kunne levere observert vannstand fra målerne på Jæren og i Hardangerfjorden. Dette har vi venta lenge på, forteller Halvorsen.
Om kort tid vil du også kunne få vannstandsvarsel fra de nye målerne.
Problemområde
Kysten fra Lista i Agder til Vigdel på Jæren i Rogaland er et område der vannstanden raskt endrer karakter. Det er lite forskjell på tidevann (flo og fjære) i dette området, noe som gjør at bidrag fra været kan påvirke vannstanden mer enn i andre deler av landet.
De raske vannstandsendringene gjør at det ikke er mulig å gi korrigerte observasjoner av vannstand basert på måleseriene fra de permanente vannstandsmålerne i Stavanger eller Tregde.
Den nye permanente måleren på Jæren gjør at du nå kan få observert vannstand i Sirevåg.
– Når vi har tilstrekkelig med data, vil du også kunne få vannstandsvarsel for området Sirevåg–Stavanger, sier Mari Hegland Halvorsen.
Observert vasstand vil da bli korrigert ut ifra data samlet inn ved de permanente vannstandsmålerne i Sirevåg og Stavanger.
Vannstand i Hardangerfjorden
Nærmeste permanente vannstandsmåler for Hardangerfjorden har vært i Stavanger og Bergen.
– Det betyr at vi ikke har hatt vannstandsmålere til å dekke Hardangerfjorden. Nå vil observert vannstand være direkte fra de permanente målerne i Leirvik og Bruravik, og ikke korrigerte data fra måleren i Bergen, forklarer Halvorsen.
Hun sier at vannstandsvarselet for Hardangerfjorden kommer til å bli bedre:
– Vi ser at det er noe ulikt tidevann, sammenlignet med Bergen – og at formen på tidevannet er litt annerledes innover fjorden.
Vannstandsvarsel
Akkurat nå mangler det noe informasjon fra de nye vannstandsmålerne:
- Vannstandsvarsel for de neste fem døgn
- Sikkerhetsklasser for bygging (Tek10)
- Returnivå (gjentaksintervall for høy og lav vannstand)
– Det kreves litt lengre tidsserier for å beregne og kvalitetssikre dataene, men informasjon om vannstandsvarsel, sikkerhetsklasser og returnivå vil være på plass om noen uker, forsikrer Halvorsen.
Inntil videre kan du søke på et sted i nærheten av de nye vannstandsmålerne, i tjenesten Se havnivå. Da får du informasjon som er gitt ut tidligere, før de nye målerne kom på plass.
Regelmessige oppdateringer
Vannstandsnivå og beregnet tidevann fra de nye vannstandsmålerne vil bli regelmessig oppdatert og publisert på Se havnivå.
– For å beregne tidevannet – høyder og tidspunkt for flo og fjære – med høy nøyaktighet trenger vi egentlig flere år med observasjoner. Derfor vil vi oppdatere nivå og beregnet tidevann ved de nye vannstandsmålerne minst én gang i året de neste fem årene, sier Mari Hegland Halvorsen.
Dette innebærer at avstanden mellom referansenivå for middelvann og sjøkartnull, NN2000 og sjøkartnull, eller andre nivå for vannstandsmåleren – kan endre seg litt fra år til år.
– Områdene rundt de nye permanente vannstandsmålerne vil også oppdateres jevnlig fremover. På sikt vil for eksempel vannstandvarsel i hele Hardangerfjorden være basert på data fra målerne i Leirvik og Bruravik, men først må det måles flere korte serier i området, sier Halvorsen.
Vanntett målenett for vannstand
De nye permanente vannstandsmålerne er en del av arbeidet med å fortette det nasjonale målenettet for vannstand.
Kartverket har nasjonalt ansvar for å måle havnivået. Dette omfatter vannstandsmåling og geodetiske målinger. Vi jobber med å fortette det nasjonale målenettet for vannstand gjennom samarbeid og samfinansiering.
Nøkkelord
Kontakter
Sissel KanstadPresseansvarlegKommunikasjonsavdelinga
Tel:99 51 38 48sissel.kanstad@kartverket.noBilder


Lenker
Om Kartverket
Kartverket blei etablert i 1773 og er den eldste tekniske etaten i Noreg som framleis er i drift. Oppgåvene våre har endra seg i takt med digitaliseringa av samfunnet. Vi er ei moderne og innovativ verksemd med blikk for framtida.
Følg pressemeldinger fra Kartverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kartverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kartverket
Kraftsamler seg for flysikkerheten28.3.2025 10:57:20 CET | Pressemelding
Kraftbransjen jobber på spreng for å nå fristen 1. juli, da alt av lavspentnettet og andre luftfartshindre skal være registrert i Nasjonalt register over luftfartshindre (NRL). Korrekt register gjør det tryggere å fly.
Norges mest øde steder i hver kommune6.3.2025 11:07:47 CET | Pressemelding
Kartverket har telt og talt og laget en liste over hvilket punkt på land i hver kommune som ligger lengst unna menneskelig infrastruktur. Sjekk hvor det mest øde stedet i din kommune er.
Stor kraft i kart og kartdata for samfunnet17.1.2025 14:57:39 CET | Pressemelding
Store nasjonale satsinger på effektivisering og digitalisering av Norge skjer fra Hønefoss, også data som er av samfunnskritisk betydning for nasjonal kontroll og sikkerhet og beredskap.
Sikrere seilas inn mot Bodø havn16.1.2025 14:58:23 CET | Pressemelding
Innseilingen til Bodø havn blir enda tryggere og sikrere etter at Kartverket denne uken ga ut flere høyoppløselige kartfliser i det digitale sjøkartet, som gir bedre oversikt over dybdeforholdene i havnen.
Aldri målt høyere havnivå flere steder langs kysten14.1.2025 14:10:43 CET | Pressemelding
Vannstand og havnivå i Norge 2024 oppsummert: Vi opplevde rekordtidlig stormflo og høyere gjennomsnittlig vannstand langs deler av kysten. En ny rapport om havnivå viser at vi må forberede oss på at havet stiger også langs norskekysten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom