Video i nødsamtaler benyttet over 100 000 ganger
Dersom du ringer nødnummeret 113 eller 116 117 til legevakt, kan operatøren titte gjennom mobilkameraet ditt, dersom du gir samtykke.
– I uklare situasjoner har video hjulpet operatørene til å forstå hva som skjer i hos innringeren. Det har vært direkte livreddende i noen tilfeller, sier Steinar Olsen, avdelingsdirektør for akuttmedisin og beredskap i Helsedirektoratet.
Videostrømming hjelper operatørene på AMK- og legevaktsentralene med å vurdere skaden eller sykdommen til pasienten. Dersom det trengs førstehjelp, blir det enklere å veilede den som ringer.
– Også i de mindre akutte hendelsene, har video bidratt til å avklare situasjonen så pasienten ikke trenger å dra på legevakta likevel. Dermed frigjøres ressurser som kan brukes der de virkelig trengs, sier Olsen.
Siden oppstarten i 2020 har de fleste av landets 16 AMK-sentraler og 94 legevaktsentraler nå tatt i bruk video i pasientsamtaler. I snitt gjennomføres 1500 videooverføringer per uke til nødmeldesentralene med videoløsningen som er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
– Når liv og helse står på spill, er tidlig varsling og riktig respons uhyre viktig. Vi er veldig fornøyde med at videoløsningen vår nå er i bruk i store deler av landet. Vi kommer til å fortsette å jobbe knallhardt med forskning og utvikling som hjelper pasienter utenfor sykehus, sier generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Utvikles videre
Det forskes nå på effekten av bruk av video i legevaktsentralene. Og videoløsningen utvikles stadig, støttet av Stiftelsen Norsk luftambulanses 300.000 private givere og 4000 støttebedrifter.
– Vi har også utviklet en app som muliggjør strømming av video fra vakttelefonen i ambulansen inn til AMK- og legevaktsentraler. Operatøren på sentralen kan koble på en aktuell ressursperson, for eksempel en lege i videostrømmen, sier prosjektleder Stine Ness i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
– Dette prosjektet viser at offentlig samarbeid med ideelle organisasjoner kan være grensesprengende. Initiativet fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse har vært avgjørende for å få dette på plass så fort.Vi er helt sikre på at video har kommet for å bli som et viktig verktøy. I fremtiden vil det komme flere typer teknologi som vil endre måten helsevesenet jobber på, sier Steinar Olsen i Helsedirektoratet.
FAKTA
SLIK VIRKER HJELP 113 VIDEO
- Operatørene på AMK- og legevaktsentral kan vurdere skade og sykdom via enveis videostrøm fra kameraet på telefonen din.
- Innringer blir bedt om å samtykke til at sentralen kan kontrollere videokameraet ditt på mobilen. Deretter får du en SMS som du godkjenner. Operatøren kan da se alt som foregår, og bytte mellom bak- og frontkamera.
- Det er mulig å koble på ressurspersoner som for eksempel en lege via medtitt.
- Funksjonen er gjort så sikker at ingen pasientopplysninger kan komme på avveie.
- Hjelp 113 Video er navnet på den tekniske løsningen som er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Løsningen ble tilbudt gratis til det norske helsevesenet. Helsetjenesten driftsorganisasjon for nødnett (HDO) overtok driften høsten 2021.
- Mer om Hjelp 113 Video her: https://norskluftambulanse.no/videolosning-hjelp-113-video/
NÅR DU TRENGER LEGEHJELP: HVEM SKAL DU RINGE?
- Ring fastlegen din i åpningstiden.
- Ring legevakt 116 117 når fastlegen ikke er tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente. Det er gratis å ringe.
- Ring 113 når det er akutt og står om liv. Det er gratis å ringe.
Kilde: Helsenorge
Nøkkelord
Kontakter
Rolf Magnus W. SætherKommunikasjonsrådgiverStiftelsen Norsk Luftambulanse
Tel:928 23 784rolf.sather@norskluftambulanse.noBilder
Lenker
Om Norsk Luftambulanse
STIFTELSEN NORSK LUFTAMBULANSE
- Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en ideell organisasjon som støttes av rundt 300 000 privatpersoner og over 4000 støttebedrifter.
- Jobber for å fremme avansert akuttmedisin og løfte hele den prehospitale kjeden gjennom forskning, utvikling og undervisning, slik at akutt syke og skadde får best og raskest mulig hjelp.
- Har et av Europas største forskningsmiljøer innen akuttmedisin utenfor sykehus.
- Stiftelsens datterselskap, Norsk Luftambulanse Helikopter, er et operatørselskap som driver legehelikoptervirksomhet på oppdrag fra staten. Norsk Luftambulanse Helikopter er operatør på alle landets 13 baser for legehelikopter.
- Norsk Luftambulanse Teknologi er et annet datterselskap som utvikler og leverer teknologiske løsninger og systemer til luftambulansetjenesten, blant annet Hjelp 113 appen.
Følg pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Luftambulanse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Nødetatene øver i vannet ved Oscarsborg3.9.2024 14:36:31 CEST | Pressemelding
Onsdag 4. september skal flere nødetater trene på redning i sjø i området rundt Oscarsborg.
Nytt trenings- og utviklingssenter16.8.2024 15:32:04 CEST | Presseinvitasjon
21. august åpner Norsk Luftambulanse sitt nye trenings- og utviklingssenter på Haug i Ås, og vi ønsker å invitere media til å være til stede på dette arrangementet.
Samler nødetater, sykehus, forsvar og sivilforsvar til trening i Kirkenes6.6.2024 05:00:00 CEST | Pressemelding
Neste uke samler Stiftelsen Norsk Luftambulanse rundt 50 representanter fra beredskapen i Kirkenes til en utvidet øvelse i tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid. Ved større hendelser må de jobbe effektivt sammen for å redde liv og helse, og de skal nå trene på hendelser det er risiko for i området.
ULENDT - Sammen redder vi liv16.5.2024 14:36:52 CEST | Pressemelding
27 mai til 1 juni går ULENDT av stabelen, og for andre gang er Lom på nytt valgt som arena for en av redningskjedens viktigste treningssamlinger.
Tildeles Livredderprisen 202420.3.2024 18:55:01 CET | Pressemelding
Emil Persgård tildeles Livredderprisen 2024 for sin snarrådighet og heltemodige innsats, da hans far brått fikk hjertestans og faller om på garasjegulvet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom