Trolig flere smitteutbrudd hos dyr i fremtiden
I dag mottok Mattilsynet dyrehelserapporten for 2022 fra Veterinærinstituttet. Dyrehelserapporten er en årlig rapport om dyrehelsen i Norge, som utarbeides av Veterinærinstituttet og som overleveres til Mattilsynet. Dyrehelsen i Norge er ansett for å være god, men en rekke smitteutbrudd av alvorlige dyresykdommer i fjor gir nå et litt mer alvorlig bilde av truslene mot den norske dyrehelsen. Rapporten viser også til flere store utfordringer i horisonten. Mattilsynet forbereder seg på en reell økning av antall alvorlige sykdomsutbrudd også i fremtiden.
Flere utbrudd av alvorlige dyresykdommer i 2022
Både klimaendringer, økt reisevirksomhet, innførsel og import av dyr, fôr og utstyr og ville dyr som flytter seg over landegrensene kan bidra til økt risiko for alvorlige dyresykdommer. I 2022 opplevde Norge flere utbrudd av alvorlige dyresykdommer, som newcastle disease og fugleinfluensa på fjørfe, samt tuberkulosesmitte hos storfe i Rogaland. Mattilsynet har gjennom utbruddsperioder jobbet aktivt med smittebekjempelse og beredskap.
Kampen mot smitten
Flere tilfeller av alvorlige sykdomsutbrudd viser at overvåkning, bekjempelse av utbrudd og smittevern nå er enda viktigere enn før. Overvåkningsarbeidet er viktig for å oppdage smitte så tidlig som mulig og før sykdommene rekker å etablere seg her i landet. Ved en hendelse blir det satt krisestab i Mattilsynet. Mattilsynet setter i gang smittesporing, prøvetaking og det blir blant annet ilagt restriksjoner knyttet til områder som er berørt av hendelsen. I tillegg er det viktig at berørte parter får den informasjonen og støtten de trenger. Informasjon ut mot berørte bønder og næringen er et viktig arbeid, som Mattilsynet tilrettelegger for. Smitteutbruddene i fjor har vist at det gode samarbeidet vi har med næringene fungerer. Under utbruddsperioder har vi sammen med næringene klart å håndtere og bekjempe smitteutbrudd gang på gang.
Den gode dyrehelsen i Norge er ingen selvfølge
- «Den gode dyrehelsesituasjonen i Norge er ingen selvfølge, men noe vi aktivt må jobbe for å bevare. Det handler om et livsviktig samspill, at vi alle trekker i samme retning og jobber mot et felles mål. Dette krever god samhandling mellom myndigheter, husdyrnæringen, forskning og kunnskapsstøtteinstitusjoner», sier Ingunn M. Godal.
“Sammen med næringen og kunnskapsstøtten skal vi i Mattilsynet gjøre det vi kan for at vi står samlet i kampen mot de nye utfordringene”, presiserte Ingunn Midttun Godal, i sitt innlegg på lanseringen av den nye dyrehelserapporten.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Nytt næringsstoff og nye matvarer i Matvaretabellen21.11.2024 09:51:39 CET | Pressemelding
Matvaretabellen har blitt oppdatert med fritt sukker som nytt næringsstoff. Det er oppdaterte næringsstoffverdiar for grønsaker og skaldyr, og det er lagt til fleire nye glutenfrie matvarer, belgfrukter og fryste bær. Til saman er det 107 nye og 378 oppdaterte matvarer i årets versjon, og tabellen gjev dermed eit endå betre grunnlag for å vurdere kor mykje vi får i oss av viktige næringsstoff
Fugleinfluensa påvist i hobbyfuglehold i Trøndelag16.11.2024 10:00:14 CET | Pressemelding
Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i et hobbyfuglehold i Frøya kommune i Trøndelag. Det er også påvist fugleinfluensa hos døde ville fugler som har skylt i land i Nord-Troms.
Bedre plantehelse med Mattilsynets digitale sunnhetssertifikater14.11.2024 09:19:31 CET | Pressemelding
– De nye digitale sertifikatene gjør det enklere for myndigheter og plantenæringen å kontrollere importen, og reduserer muligheten for at skadedyr og plantesykdommer blir med til Norge. Dette vil bedre plantehelsen, og viser at digitalisering gir samfunnet gevinster.
Angrep av perlesnormanet flere steder – oppdrettsfisk må beskyttes mot langvarig lidelse31.10.2024 10:19:40 CET | Pressemelding
Mattilsynet mottar meldinger om perlesnormanetangrep og mye død fisk. Nå ber de oppdretterne oppdatere beredskapen og være klare til å sette inn tiltak.
Blåtunge: Mest smitte i tiltakssonen11.10.2024 15:00:12 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har sjekket utbredelse av blåtunge i Sør-Norge. De fleste positive anleggene befinner seg i den allerede etablerte tiltakssonen. Vi antar derfor at det i hovedsak er sviknott fra utlandet som er smittekilden til norske anlegg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom