Fritt Ord

Fritt Ords Pris 2023

Del
Stiftelsen Fritt Ords Pris 2023 tildeles seniorforsker Julie Wilhelmsen for å ha bidratt med nyanserende faglig kunnskap i et opphetet offentlig ordskifte, før og etter Russlands invasjon av Ukraina. Hun har gjennom dette vist betydningen av ytringsmot og utøving av akademisk ytringsfrihet i praksis.
Julie Wilhelmsen. Foto: Mats Bakken / NUPI
Julie Wilhelmsen. Foto: Mats Bakken / NUPI

Julie Wilhelmsen (53) er forsker ved NUPI, der hun leder Forskningsgruppen for Russland, Asia og internasjonal handel. I en årrekke har hun bidratt i akademia og i den bredere offentligheten med kritiske analyser av russisk tenkemåte, ideologi og utenrikspolitikk.

– På dette forskningsområdet har hun deltatt med utvidende analyser, og har vært en stemme med uavhengighet og integritet. Hun har vært uredd, saklig og standhaftig i et opphetet debattklima, men har også vist evne til selvrefleksjon og selvkritikk i kjølvannet av Russlands angrepskrig, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann. 

Julie Wilhelmsen er spesielt kjent for sine bidrag til å beskrive og forklare Russlands verdensbilde, inkludert betydningen av samspillet mellom Vesten og Russland. Slike analyser er blitt ekstra utsatt i lys av den brutale krigen mot Ukraina. Hun er blitt anklaget for å være Putins budbringer og å løpe hans ærend. Wilhelmsen har på sin side insistert på at vi fortsatt må forholde oss til hvordan Kreml velger å forstå Vesten: Det er nødvendig kunnskap for et opplyst offentlig ordskifte, og for politiske beslutninger.

Også den akademiske ytringsfriheten utfordres i krig og krise. Den uavhengige forskningen kommer under press. Når kravet om å slutte rekkene øker, og avvikende stemmer stemples, svekkes tilfanget av motstridende argumenter og analyser. 

– Den motstanden Wilhelmsen har fått –  saklig og mindre saklig – har hun ikke møtt ved å se seg selv som offer, men ved å tilby flere ytringer, andre perspektiver, mer debatt. Hun er slik et forbilde for et akademia som ofte preges av tilbaketrekning når ordskiftet hardner til, sier Brochmann videre om Fritt Ords begrunnelse for pristildelingen.

Som samfunn er vi avhengige av forskere som våger å formidle kunnskap som går mot strømmen, ikke minst i en mer tilspisset verdenssituasjon.   

Om Julie Wilhelmsen

Julie Wilhelmsen (53) er Forsker 1 ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Hun har doktorgrad i statsvitenskap og arbeider med russisk innenriks- og utenrikspolitikk, radikalisering av islam i Eurasia og kritiske sikkerhetsstudier. De to Tsjetsjenia-krigene etter Sovjetunionens fall har vært sentrale temaer i Wilhelmsens forskning, og hun har bygget opp internasjonale nettverk for kunnskap og dialog om utviklingen i russisk Nord-Kaukasus. Som forsker ved NUPI i over 20 år har hun hatt en aktiv utveksling med politiske beslutningstagere og fungert som støttespiller for norske menneskerettighetsmiljøer som arbeider med post-sovjetiske stater.Wilhelmsen er en aktiv deltaker i den offentlige debatten om internasjonal politikk og mottok i 2020 Skjervheimprisen for sitt bidrag til den utenrikspolitiske debatten. I 2022 mottok hun Klassekampens Neshornpris med samme begrunnelse. I 2014-2015 var Wilhelmsen medlem av regjeringens ekspertgruppe for forsvaret av Norge. Fra 2019 til 2021 var hun en av ekspertene i Cooperative Security Initiative (CSI), som ble initiert for å skape nye ideer og oppmerksomhet rundt sikkerhetssamarbeid og multilateralisme gjennom OSSE. Wilhelmsen sitter blant annet i styret til Den norske Helsingforskomité og rådet for Fridtjof Nansens Institutt. Hun er blitt nektet visum til Russland siden 2015. Hun bor i Oslo med sin mann, og har fem barn.

Fritt Ords Pris

Fritt Ords Pris er stiftelsen Fritt Ords høyeste utmerkelse. Prisvinneren mottar et pengebeløp på 500 000 kroner og får en statuett signert Nils Aas. Prisen deles ut i Oslo torsdag 11. mai 2023.

Stiftelsen Fritt Ord  

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Fritt Ords styre består av Grete Brochmann (styreleder), Bård Vegar Solhjell (nestleder), Anine Kierulf,Frank Rossavik, Sigrun Slapgard og Sylo Taraku. Stiftelsens direktør er Knut Olav Åmås.

Abonner gjerne på vårt nyhetsbrev for å få nyhetene direkte. 

Nøkkelord

Kontakter

Julie Wilhelmsen, mobil 48174328
Grete Brochmann, mobil 99278730
Henrik Pryser Libell, kommunikasjonsrådgiver i Fritt Ord, mobil 41909100

Julie WilhelmsenNUPI

Bilder

Julie Wilhelmsen. Foto: Mats Bakken / NUPI
Julie Wilhelmsen. Foto: Mats Bakken / NUPI
Last ned bilde

Lenker

Om Fritt Ord

Fritt Ord
Fritt Ord
Uranienborgveien 2
0258 Oslo

23 01 46 46http://www.frittord.no

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.

Fra vedtektene: «Stiftelsen Fritt Ords fremste formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord. Fritt Ord kan også støtte andre sider ved norsk kultur, i første rekke den del av kulturen som gjør bruk av ordet.»

Følg pressemeldinger fra Fritt Ord

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fritt Ord

Fritt Ord: Pressefrokost 23.8 om journalistikk – Nytt verktøy i kampen for innsyn – og analyse av mediene i valgkampen21.8.2023 09:45:19 CEST | Pressemelding

Stiftelsen Fritt Ord inviterer til frokostseminar om to aktuelle temaer i journalistikk onsdag 23. august 2023 kl 08.30-10.15 på Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo. Innsynsjeger Tarjei Leer-Salvesen presenterer nye funn og et nytt grep i jakten på innsyn. Rapporten slippes på frittord.no 23. august. Stipendiat i medievitenskap ved UiB Janne Biedilæ Bjørgan presenterer årets funn om digitale medier fra Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford – med spesiell vekt på valgkampen i år.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom