Kunst møter klimaforskning under One Ocean Week
Utstillingen Klimafortellinger, havhistorie inngår i One Ocean Week, som arrangeres i forbindelse med at seilskipet Statsraad Lehmkuhl kommer tilbake til Bergen etter sin jordomseiling.
– Statsraaden har seilt jorden rundt og møtt folk som blir påvirket av klimaendringer. Også i dette prosjektet prøver vi å finne ut hvordan folk opplever endringene. Havet knytter alle sammen, sier Skade Henriksen, kunstner og koordinator for forskningsprosjektet Climate Narratives, som utstillingen er en del av.
Grønland og Fiji ligger på hver sin side av jordkloden, men havet forbinder stedene. Folk som bor der har en felles avhengighet av naturen og påvirkes sterkt av klimaendringene.
Lyden av stigende hav
I et videoverk har Skade Henriksen latt data for fremtidig havnivå ved Fiji og i Diskobukta på Grønland styre bevegelser og lyd. Hun fremhever at kunsten ikke skal være en ren illustrasjon av data eller klimaendringer.
– Klimaendringer er et hyperobjekt, så stort at menneskesinnet ikke klarer å ta det inn over seg. En måte å formidle noe så stort på, er gjennom kunst.
Når isbreer på Grønland smelter, blir det mer vann i verdenshavene. Men endringene vil bli større i tropene enn i nord. Søyler på en skjerm viser at havet rundt Fiji vil stige, mens det synker eller endrer seg lite utenfor Grønland.
Havforsker Kristin Richter ved Bjerknessenteret og NORCE forklarer hvordan forskjellene oppstår. Slik månen trekker på havet og lager flo og fjære, gjør jordens egen tyngdekraft at havet hoper seg opp rundt tunge kontinenter og store ismasser. Når is forsvinner, blir Grønland lettere og trekker mindre på vannet. Da kan havnivået synke lokalt.
– På Grønland forsvinner isen, og det blir mer land. På Fiji blir det mindre land. Verket er basert på data, men tallene vises ikke. Den som hører lyden, vet ikke hva den betyr i centimeter eller meter, sier Kristin Richter.
– Lyd trenger inn i kroppen, og folk forholder seg til det på en annen måte. Her får du klimaendringene inn i ditt eget hode gjennom øreklokker, sier Skade Henriksen.
Forteller klimahistorier
Utstillingen i Lysverket på Kode består ellers av verk av totalt 28 kunstnere – fra Grønland og Fiji samt Bergen. Åpningen er fredag 14. april kl. 17. Du kan lese mer om den her.
I samarbeid med Litteraturhuset i Bergen arrangerer prosjektet Climate Narratives også en samtaleserie med klimahistorier fra Grønland og tropene. Under det første arrangementet i serien, tirsdag 18. april, forteller unge klimaforskere fra Fiji, Jamaica og Canada om hvordan issmelting og havstigning påvirker livet der de bor. Dette kan du lese mer om her.
Om Climate Narratives
Climate Narratives er et tverrfaglig forskningsprosjekt med fokus på klimaendringer og påvirkningen de har på samfunn på Grønland og lavtliggende øyer i Stillehavet. Prosjektet ledes av Universitetet i Bergen.
Nøkkelord
Kontakter
Gudrun SylteKommunikasjonslederBjerknessenteret for klimaforskning
Tel:40856457gudrun.sylte@uib.noKerim H. NisanciogluProfessor
Leder for prosjektet Climate Narratives og professor ved Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen.
Eamon O'KaneProfessor
Kurator for utstillingen "Klimafortellinger, havhistorie" og professor ved Universitetet i Bergen
Lenker
Om Bjerknessenteret for klimaforskning
Følg pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bjerknessenteret for klimaforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Berggrunn nådd på Grønlandsisen28.7.2023 12:03:33 CEST | Pressemelding
21. juli 2023 nådde EGRIP (The East Greenland Ice-Core Project) berggrunnen etter å ha boret gjennom 2670 meter med is på isstrømmen i Nordøst-Grønland. Dette er første gang en dyp iskjerne er boret gjennom en isstrøm, og funnene er eksepsjonelle.
Jaktar på litterært gull1.6.2023 13:00:00 CEST | Pressemelding
Banebrytande samarbeid mellom LitFestBergen, UiB og Rafto om klimakonkurranse.
Lovende resultat for varsling av planteplankton i Barentshavet24.5.2023 07:30:00 CEST | Pressemelding
Planteplankton er en viktig matkilde for flere arter i Barentshavet, blant annet for torskestammen, som er en av de største i verden. Muligheten til å forutse mengden planteplankton i havet noen år fram i tid kan ha stor betydning for fiskeri og fiskeforvaltning. Ifølge ny forskning kan denne muligheten snart bli virkelighet.
Rebekka Borsch utnemnd til ny styreleiar i Bjerknessenteret13.3.2023 14:20:17 CET | Pressemelding
Framhever viktigheita av eit utstrakt samarbeid med samfunn og næringsliv.
H.K.H. Kronprins Haakon besøker Bjerknessenteret for klimaforskning9.3.2023 12:20:07 CET | Presseinvitasjon
Onsdag 15. mars kl 1030- 1145 besøker H.K.H. Kronprins Haakon Bjerknessenteret for klimaforskning. Kronprinsen møter igjen forskere Kronprinsen samtalte med på Grønlandsisen i fjor sommer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom