Høgskulen i Volda inviterer til åpen gjesteforelesning med Bernt Hagtvet
Om professor Bernt Hagtvet
Bernt Hagtvet er en norsk statsviter, skribent, debattant og professor emeritus i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han er ekspert på ekstreme politiske bevegelser, demokrati- og menneskerettsstudier samt folkemordsstudier. Han har blitt beskrevet som «Norges fremste ekspert på totalitære regimer og tankegods i det 20. århundret".
Forelesning 1, 10-12: Lenin, Oktoberrevolusjonen og den russiske borgerkrigen 1917 - 21 i lys av krigen i Ukraina.
Sammendrag:
Den russiske revolusjonen i oktober 1917 - som var et statskupp mer enn en revolusjon, revolusjonen kom senere - hører åpenbart til det 20 århundres viktigste begivenheter. Et interessant spørsmål vi kan stille er: Finnes det noen forbindelsespunkter mellom oktober 1917 og dagens russiske invasjon av Ukraina?
Med sitt storverk om den russiske borgerkrigen, utgitt på norsk i høst, har den britiske historikeren Antony Beevor forsøkt å forme et perspektiv på russisk historie og politikk fram til vår tid. Med utgangspunkt i dette verket, og med særlig vekt på Beevors analyse av Lenins rolle, vil Hagtvet søke å gi en samlet fremstilling av russisk historie fram til dagens invasjon. Hovedspørsmålet er: Har Russland noen gang tilhørt Europa?
Forelesning 2, 13-15: Århundrets mest fatale politiske feilslutning. Maktovergivelsen til Adolf Hitler og det første tyske demokratiets kollaps, 30.januar 1933. Et 90 årsminne.
Sammendrag:
For 90 år siden ble verden satt mot en kurs, den andre verdenskrigen, katastrofen som skulle koste 66 millioner mennesker livet. Hvem ga Hitler makten? Hva håpet de å oppnå? Hvorfor undervurderte de så enorm den politiske kraften som lå i nazismen? Kunne tilintetgjøringen av Weimar-demokratiet ha vært unngått? Hva er de fremste forklaringene i dag som kan kaste lys over dette europeiske nullpunktet? Hva er det å lære i dag når demokratiet igjen er under press?
Velkommen til alle!
På vegne av forskergruppene,
Rolf Werenskjold og Åsmund Svendsen
Kontakter
Åsmund SvendsenFørsteamanuensisHøgskulen i Volda / Avdeling for samfunnsfag og historie
Histore
Om Høgskulen i Volda
Midt imellom fjord og fjell finn du studiebygda Volda. Med sine 4600 studentar og 350 tilsette er Høgskulen i Volda blant dei største utdanningsinstitusjonane mellom Bergen og Trondheim. Volda er kjent for aktive studentar, og høgskulen tilbyr nokre av landets leiande medieutdanningar og tradisjonsrike lærarutdanningar.
Følg pressemeldinger fra Høgskulen i Volda
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Høgskulen i Volda på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Høgskulen i Volda
Forskar for mindre synsing om digitale verktøy i skulen1.11.2024 09:55:42 CET | Pressemelding
Korleis påverkar skriving på tastatur når seksåringar skal skrive sine første tekstar? Ein ny studie frå Volda-forskarar blir lesen med stor interesse over heile verda.
Doktordisputas: Kirsti Kverndokk Bjerkan11.9.2024 12:50:35 CEST | Pressemelding
Måndag 23. september skal Kirsti Kverndokk Bjerkan forsvare avhandlinga si for doktorgraden i helse- og sosialfag på Høgskulen i Volda.
Tanken bak ei nyheitssak15.8.2024 08:37:04 CEST | Pressemelding
Kva er ei god sak for ein nyheitsredaksjon? Ei fersk bok frå journalistikkmiljøet ved Høgskulen i Volda zoomar inn på kvardagen i store norske mediehus.
Startar ny naturfagutdanning ved Høgskulen i Volda10.4.2024 10:41:57 CEST | Pressemelding
Berekraft, pandemi og klimakrise er ord som pregar nyheitsbiletet. For at folk både skal kunne undervise i og forstå betre slike komplekse tema, satsar Høgskulen i Volda på eit splitter nytt og fleksibelt studium innan naturfag.
Ei gledeleg førjulsgåve21.12.2023 10:18:59 CET | Pressemelding
Det er for tidleg å sprette kaka, men Høgskulen i Volda (HVO) får etter alle julemerke godkjent sin første eigne doktorgrad: ph.d. i utdanning, språk og kultur.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom