Appelsin- vår friskeste og søteste påsketradisjon

Appelsin til overs
Visste du at etter bananer og epler, er appelsiner den frukten vi spiser mest av i Norge. I påsken spiser hver og en av oss i snitt over 1 kilo appelsiner. Så mange appelsiner gir masse skall til overs. Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt har gode tips til hva man kan bruke appelsinskallene til.
– Appelsinskall er en perfekt form for små sjokoladekaker. De egner seg både om du har hjemmepåske eller om du er på hytta. De kan både stekes i ovnen, men også på bålpanna ved hytta, eller på bålet om du tar påskekosen i skogen.
Halve appelsinskall kan også brukes til å fylles med frukt og bær- nesten som et lite mini-fruktpåskeegg sier Gulbrandsen.
Den allsidige appelsinen
Mange har med seg appelsin i sekken på tur i påsken, og den er enkel å dra frem som en sunn og frisk snack. Den holder også godt i sekken og tåler en støyt. Men appelsinen kan brukes til langt mer enn at den skrelles og spises på skitur i påsken. Gulbrandsen tipser om å bruke appelsinen som dressing på friske salater, i gule påskesmoothier, og i sauser for å tilsette syre.
– Press appelsiner til juice til en ekstra god påskefrokost, eller å ha i bakst og kaker for en god balanse mellom sødme og syrlighet sier hun.
Smarte byttetriks i påsken
Vi spiser alle en del søtt i påsken. Påskemarsipan og kvikklunsj fyller mange påskeegg rundt om i landet. Men hva med å gjøre sjokoladen litt sunnere ved å spise den i kombinasjon med appelsin? Sjokolade og appelsin er gode smaker sammen. Prøv for eksempel å skjære opp appelsiner i båter og dypp den i smeltet sjokolade. Litt sunnere og veldig godt!
Gulbrandsen råder også om å tilby appelsin på tur før sjokoladen kommer opp av sekken.
– Appelsinen gir oss energi, inneholder masse gode næringsstoffer, og er full av god og forfriskende væske som kan bidra til å slukke tørsten på skitur.
Flere tips om gode påskeoppskrifter både til middag, frokost og kos:
https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsintoast/
https://www.frukt.no/oppskrifter/frokostsmoothie-med-appelsin-banan-og-gulrot/
https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsinfileter-med-revet-mork-sjokolade-og-notter/
https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsincurd/
https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsinsalat-i-paskedrakt/
https://www.frukt.no/oppskrifter/frisk-fruktsalat-til-paske/
https://www.frukt.no/oppskrifter/sjokoladekake-i-appelsiner/
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noIselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom