Opplysningskontoret for frukt og grønt

Appelsin- vår friskeste og søteste påsketradisjon

Del
Hvorfor spiser vi ekstra mye appelsiner i påsken? Før i tiden kom det kun appelsiner i vinterhalvåret, og de var ekstra søte rundt påsketider. Nå er vi så heldig at vi har appelsiner hele året, men vi holder likevel på den gode tradisjonen.
Appelsiner i søt påskedrakt
Appelsiner i søt påskedrakt

Appelsin til overs 

Visste du at etter bananer og epler, er appelsiner den frukten vi spiser mest av i Norge. I påsken spiser hver og en av oss i snitt over 1 kilo appelsiner. Så mange appelsiner gir masse skall til overs. Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt har gode tips til hva man kan bruke appelsinskallene til. 

– Appelsinskall er en perfekt form for små sjokoladekaker. De egner seg både om du har hjemmepåske eller om du er på hyttaDe kan både stekes i ovnen, men også på bålpanna ved hytta, eller på bålet om du tar påskekosen i skogen.  

Halve appelsinskall kan også brukes til å fylles med frukt og bær- nesten som et lite mini-fruktpåskeegg sier Gulbrandsen. 

Den allsidige appelsinen 

Mange har med seg appelsin i sekken på tur i påsken, og den er enkel å dra frem som en sunn og frisk snack. Den holder også godt i sekken og tåler en støyt. Men appelsinen kan brukes til langt mer enn at den skrelles og spises på skitur i påsken. Gulbrandsen tipser om å bruke appelsinen som dressing på friske salater, i gule påskesmoothier, og i sauser for å tilsette syre. 

– Press appelsiner til juice til en ekstra god påskefrokost, eller å ha i bakst og kaker for en god balanse mellom sødme og syrlighet sier hun 

Smarte byttetriks i påsken 

Vi spiser alle en del søtt i påsken. Påskemarsipan og kvikklunsj fyller mange påskeegg rundt om i landet. Men hva med å gjøre sjokoladen litt sunnere ved å spise den i kombinasjon med appelsin? Sjokolade og appelsin er gode smaker sammen. Prøv for eksempel å skjære opp appelsiner i båter og dypp den i smeltet sjokolade. Litt sunnere og veldig godt!  

Gulbrandsen råder også om å tilby appelsin på tur før sjokoladen kommer opp av sekken 

Appelsinen gir oss energi, inneholder masse gode næringsstoffer, og er full av god og forfriskende væske som kan bidra til å slukke tørsten på skitur. 

Flere tips om gode påskeoppskrifter både til middag, frokost og kos: 

https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsintoast/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/frokostsmoothie-med-appelsin-banan-og-gulrot/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsinfileter-med-revet-mork-sjokolade-og-notter/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsincurd/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsinsalat-i-paskedrakt/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/frisk-fruktsalat-til-paske/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/sjokoladekake-i-appelsiner/ 

https://www.frukt.no/oppskrifter/paskepavlova/ 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Appelsiner i søt påskedrakt
Appelsiner i søt påskedrakt
Last ned bilde
Toril Gulbrandsen, Innholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Toril Gulbrandsen, Innholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye