Appelsin- vår friskeste og søteste påsketradisjon

Appelsin til overs
Visste du at etter bananer og epler, er appelsiner den frukten vi spiser mest av i Norge. I påsken spiser hver og en av oss i snitt over 1 kilo appelsiner. Så mange appelsiner gir masse skall til overs. Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt har gode tips til hva man kan bruke appelsinskallene til.
– Appelsinskall er en perfekt form for små sjokoladekaker. De egner seg både om du har hjemmepåske eller om du er på hytta. De kan både stekes i ovnen, men også på bålpanna ved hytta, eller på bålet om du tar påskekosen i skogen.
Halve appelsinskall kan også brukes til å fylles med frukt og bær- nesten som et lite mini-fruktpåskeegg sier Gulbrandsen.
Den allsidige appelsinen
Mange har med seg appelsin i sekken på tur i påsken, og den er enkel å dra frem som en sunn og frisk snack. Den holder også godt i sekken og tåler en støyt. Men appelsinen kan brukes til langt mer enn at den skrelles og spises på skitur i påsken. Gulbrandsen tipser om å bruke appelsinen som dressing på friske salater, i gule påskesmoothier, og i sauser for å tilsette syre.
– Press appelsiner til juice til en ekstra god påskefrokost, eller å ha i bakst og kaker for en god balanse mellom sødme og syrlighet sier hun.
Smarte byttetriks i påsken
Vi spiser alle en del søtt i påsken. Påskemarsipan og kvikklunsj fyller mange påskeegg rundt om i landet. Men hva med å gjøre sjokoladen litt sunnere ved å spise den i kombinasjon med appelsin? Sjokolade og appelsin er gode smaker sammen. Prøv for eksempel å skjære opp appelsiner i båter og dypp den i smeltet sjokolade. Litt sunnere og veldig godt!
Gulbrandsen råder også om å tilby appelsin på tur før sjokoladen kommer opp av sekken.
– Appelsinen gir oss energi, inneholder masse gode næringsstoffer, og er full av god og forfriskende væske som kan bidra til å slukke tørsten på skitur.
Flere tips om gode påskeoppskrifter både til middag, frokost og kos:
https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsintoast/
https://www.frukt.no/oppskrifter/frokostsmoothie-med-appelsin-banan-og-gulrot/
https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsinfileter-med-revet-mork-sjokolade-og-notter/
https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsincurd/
https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsinsalat-i-paskedrakt/
https://www.frukt.no/oppskrifter/frisk-fruktsalat-til-paske/
https://www.frukt.no/oppskrifter/sjokoladekake-i-appelsiner/
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noIselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
