Appelsin- vår friskeste og søteste påsketradisjon

Appelsin til overs
Visste du at etter bananer og epler, er appelsiner den frukten vi spiser mest av i Norge. I påsken spiser hver og en av oss i snitt over 1 kilo appelsiner. Så mange appelsiner gir masse skall til overs. Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt har gode tips til hva man kan bruke appelsinskallene til.
– Appelsinskall er en perfekt form for små sjokoladekaker. De egner seg både om du har hjemmepåske eller om du er på hytta. De kan både stekes i ovnen, men også på bålpanna ved hytta, eller på bålet om du tar påskekosen i skogen.
Halve appelsinskall kan også brukes til å fylles med frukt og bær- nesten som et lite mini-fruktpåskeegg sier Gulbrandsen.
Den allsidige appelsinen
Mange har med seg appelsin i sekken på tur i påsken, og den er enkel å dra frem som en sunn og frisk snack. Den holder også godt i sekken og tåler en støyt. Men appelsinen kan brukes til langt mer enn at den skrelles og spises på skitur i påsken. Gulbrandsen tipser om å bruke appelsinen som dressing på friske salater, i gule påskesmoothier, og i sauser for å tilsette syre.
– Press appelsiner til juice til en ekstra god påskefrokost, eller å ha i bakst og kaker for en god balanse mellom sødme og syrlighet sier hun.
Smarte byttetriks i påsken
Vi spiser alle en del søtt i påsken. Påskemarsipan og kvikklunsj fyller mange påskeegg rundt om i landet. Men hva med å gjøre sjokoladen litt sunnere ved å spise den i kombinasjon med appelsin? Sjokolade og appelsin er gode smaker sammen. Prøv for eksempel å skjære opp appelsiner i båter og dypp den i smeltet sjokolade. Litt sunnere og veldig godt!
Gulbrandsen råder også om å tilby appelsin på tur før sjokoladen kommer opp av sekken.
– Appelsinen gir oss energi, inneholder masse gode næringsstoffer, og er full av god og forfriskende væske som kan bidra til å slukke tørsten på skitur.
Flere tips om gode påskeoppskrifter både til middag, frokost og kos:
https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsintoast/
https://www.frukt.no/oppskrifter/frokostsmoothie-med-appelsin-banan-og-gulrot/
https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsinfileter-med-revet-mork-sjokolade-og-notter/
https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsincurd/
https://www.frukt.no/oppskrifter/appelsinsalat-i-paskedrakt/
https://www.frukt.no/oppskrifter/frisk-fruktsalat-til-paske/
https://www.frukt.no/oppskrifter/sjokoladekake-i-appelsiner/
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noIselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom