Ære være gulrota på gulrotdagen
Den allsidige rota
Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge og er spesiell fordi den har så mange bruksområder. Ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) Iselin Bogstrand Sagen forteller at gulrot i matpakka er perfekt, da den er ypperlig som et lite mellommåltid med sitt høye fiberinnhold, som vil holde deg mett lenge. På middagstallerkenen kan den serveres på ulike måter. Den kan serveres bakt, kokt, revet, strimlet eller spises som den er. Putter du revet gulrot i røra eller i deigen når du baker, vil du få en søt og saftig bakst. Alle de gode servering- og tilberedningmetodene gjør at de fleste liker denne allsidige grønnsaken i en eller annen form.
Selvforsynt på gulrot
I Norge er det perfekte forhold for å dyrke gulrot, og den dyrkes i hele landet. Gulrotfrøene går som regel i jorda i mars og forsyningen varer frem til juni, altså har vi norske gulrøtter tilgjengelig hele året frem til ny norsk vare blir høstet. Etter høsting kan den oppbevares over vinteren på lager ved rundt null grader og høy luftfuktighet.
–Vi er så og si selvforsynt på gulrot og omsetningen av norske gulrøtter har økt de siste 5 årene (2018-2022) forteller ernæringsrådgiveren. Vi ser en unik oppgang på gulrot, nå er norskandelen på hele 96 %. Det betyr at det er svært lite import av gulrot.
Rimelig og enkel å bruke
I følge Bogstrand Sagen er gulrot er en av våre gode basisgrønnsaker man alltid burde ha i kjøleskapet.
–Den kan brukes i de aller fleste oppskrifter; enten du skal ha en typisk husmannskost med kokte gulrøtter, eller en smakfull asiatisk rett- gulroten passer rett og slett til alt.
I en tid der det er dyrt å gå på butikken, er gulrot en råvare som fortsatt er rimelig og der man får mye for pengene. En kilo gulrøtter koster under 30 kr og vil kunne holde til middager hele uken.
Lag noe godt med gulrot:
https://www.frukt.no/oppskrifter/wok-med-gulrot/
https://www.frukt.no/oppskrifter/smoothie-med-gulrot-eple-og-banan/
https://www.frukt.no/oppskrifter/enkel-gulrotsuppe/
https://www.frukt.no/oppskrifter/bakte-gulrotter/
https://www.frukt.no/oppskrifter/saftig-gulrotkake/
https://www.frukt.no/oppskrifter/gulrotvafler/
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom