Ulovlig skuterferdsel forstyrrer sårbar natur

- Mange tror at snøskuterkjøring ikke gjør skade på naturen ettersom sporene smelter bort med snøen. Problemet er atskutere gjør det enklere for mennesker å komme lenger inn i urørte naturområder. Dette fører til at det blir færre steder for vilt å leve uforstyrret, sier Morten Kjørstad, direktør i Statens naturoppsyn (SNO)
Det er altså ikke de fysiske skadene på naturen som bekymrer mest. Selv om en enkelt skuterfører ikke skaper storeforstyrrelser, må vi se på summen av all skuterferdsel til sammen, både lovlig og ulovlig.
Forskning har vist at mange dyrearter påvirkes negativt av motorisert ferdsel om våren, ikke minst rein og fjellrev.
Våren er yngletid for ville dyr, og dette er den mest sårbare tiden for mange arter. Unødvendige forstyrrelser i yngletiden stresser dyrene, får dem til å bruke mer energi enn nødvendig og gir dem dårligere kondisjon. Derfor kan forstyrrelser utgjøre en stor miljøbelastning på fugle- og dyreliv.
En av fem kontroller fører til anmeldelse
-Vi hargjennomført litt over 300 kontroller av motorferdsel i utmark så langt i år.Hver fjerde til femte kontrollhar ført til anmeldelse av ulovlig kjøring, sier Kjørstad.
Hittil i 2023 har SNO anmeldt ca. 70 snøskuterkjørere for ulovlig kjøring i utmark, omtrent det samme antallet som på samme tid i fjor.
Les mer om hvordan Miljødirektoratet reagerer på miljøkriminalitet og se statistikk:
Sett deg inn i regelverket
Hovedregelen i motorferdselloven er at motorferdsel i utmark er forbudt. Dette gjelder med mindre kjøringen omfattes av unntakene i loven eller at det er gitt spesielle tillatelser. Unntakene er som regel knyttet til nyttekjøring, men kommunen kan også fastsette løyper for fornøyelseskjøring.
All motorferdsel i utmark og vassdrag skal foregå aktsomt og hensynsfullt for å unngå skade og ulempe for naturmiljø og mennesker.
Denne veilederen beskriver hva som er lov og ikke lov ved motorferdsel i utmark og vassdrag – og når du kan søke om dispensasjon fra regelverket:
Se nyheter fra skuteroppsynet Twitter
For å få siste oppdateringer om ulovlig kjøring, anmeldelser og andre resultater fra kontroll med motorferdsel, kan du søke på #skuterkontroll på Twitter. For å få siste nytt fra der du bor kan du i tillegg søke på emneknaggen til ditt fylke, for eksempel #skuteroppsyn #Nordland.
Følg Miljødirektoratet på Twitter:
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder


Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjorder på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjordar på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjordar er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette kjem av klimaendringar og auka utslepp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom