Ny videreutdanning i dokumentarproduksjon
Har du en drøm om å dykke dypere i noe og lage en dokumentar ut av det? Enten du jobber i en redaksjon og vil publisere den der eller har et prosjekt du bare vil realisere – ligger det en super mulighet klar for deg nå!
– Vi håper og tror at dette vil være relevant for mange som jobber i mediebransjen i dag eller som har mediefaglig bakgrunn, sier høgskolelektorene Charlotte Helleland og Silje Birknes.
De to høgskolelektorene ved Høgskulen i Volda snakker om videreutdanninga Dokumentarproduksjon, som starter opp høsten 2023.
Undervisning fra de beste og stipend
Det kan være vanskelig å finne og sette av tid til prosjekter som går litt dypere – det kjenner nok mange i redaksjoner rundt om i landet seg godt igjen i. Med ei videreutdanning, ny læring og studiepoeng som motivasjon og grunn er det nå en god anledning til å gjøre nettopp det.
Til denne utdanninga er det også mulig å søke om stipend fra Stup – Pressens studiepermisjonsordning. Studentene kan søke om støtte til utgifter som reise, opphold o.l. Søknadsfrist for slikt stipend er tre ganger i året: 1. april, 1. august og 1. oktober.
I tillegg til ansatte ved HVO, vil en del av forelesningene, spesielt i høstsemesteret, bli holdt av folk fra bransjen.
– Vi er sikre på at folk som jobber i dokumentarbransjen vil kunne dele nyttig kunnskap og gi relevant undervisning for studentene, sier Helleland, og Birknes følger opp:
– De kan bruke en film som de har laget som en case og komme innom mange viktige aspekt. Det være seg idéutvikling, research, hvordan jobbe fram historien, finne gode karakterer og hvordan jobbe med medvirkende underveis i produksjonen. Og så er det jo slik at det ikke alltid går som en hadde tenkt seg, og hva gjør en i et slikt prosjekt da? Det har de helt sikkert gode svar på.
Spennende produksjoner
Studiet teller 30 studiepoeng og går over ett år. I høstsemesteret skal studentene ha emnet Dokumentarproduksjon (15 studiepoeng), mens Medieproduksjon (15 studiepoeng) står på timeplanen i vårsemesteret. Til sammen skal disse to semestrene munne ut i to produksjoner.
– Mot slutten av det høstsemesteret skal studentene lage en mindre produksjon. Etter nyttår jobber de med en større produksjon gjennom hele semesteret.
– Må det være to helt forskjellige produksjoner?
– Det skal være to selvstendige produksjoner. Men de kan selvfølgelig ha innhold om samme tematikk, person eller lignende, forklarer Helleland og Birknes.
– Står ganske fritt
Om studentene jobber i en redaksjon kan de tilpasse produksjonene slik at det er mulig å publisere dem i en aktuell kanal hos arbeidsgiveren sin. Slik kan en også få sparring, støtte og idéutvikling med på kjøpet av kollegaer.
Produksjonene kan være enten video eller lyd (f.eks. en podkast). Den første skal være fem-ti minutter lang, mens produksjonen i vårsemesteret skal være om lag 20 minutter.
– Studentene står ganske så fritt i tematikk og vi er åpne i tilnærmingen til dokumentarsjangeren. Vi vil ikke legge noen sterke føringer der, sier Birknes og nevner både persondrevne og undersøkende dokumentarer som to eksempel i sjangeren.
Kunnskap og inspirasjon til planlegging, innhold og utførelse får studentene gjennom undervisninga. I høstsemesteret er det lagt opp til tre samlinger i Volda på onsdag-fredag i uke 35,39 og 43, i vårsemesteret blir det en til to samlinger på tre-fire dager hver.
Det vil også bli lagt opp til noen videoforelesninger som studentene kan se når det passer dem best selv. Mellom samlingene skal studentene jobbe med produksjonene og vil få digital veiledning av lærere ved høgskolen.
Kontakter
Kommunikasjonskontoret
kommunikasjon@hivolda.noLine Lauvsnes OddekalvKommunikasjonssjef
Tel:+47 481 04 676line.lauvsnes.oddekalv@hivolda.noBilder
Om Høgskulen i Volda
Midt imellom fjord og fjell finn du studiebygda Volda. Med sine 4600 studentar og 350 tilsette er Høgskulen i Volda blant dei største utdanningsinstitusjonane mellom Bergen og Trondheim. Volda er kjent for aktive studentar, og høgskulen tilbyr nokre av landets leiande medieutdanningar og tradisjonsrike lærarutdanningar.
Følg pressemeldinger fra Høgskulen i Volda
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Høgskulen i Volda på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Høgskulen i Volda
Forskar for mindre synsing om digitale verktøy i skulen1.11.2024 09:55:42 CET | Pressemelding
Korleis påverkar skriving på tastatur når seksåringar skal skrive sine første tekstar? Ein ny studie frå Volda-forskarar blir lesen med stor interesse over heile verda.
Doktordisputas: Kirsti Kverndokk Bjerkan11.9.2024 12:50:35 CEST | Pressemelding
Måndag 23. september skal Kirsti Kverndokk Bjerkan forsvare avhandlinga si for doktorgraden i helse- og sosialfag på Høgskulen i Volda.
Tanken bak ei nyheitssak15.8.2024 08:37:04 CEST | Pressemelding
Kva er ei god sak for ein nyheitsredaksjon? Ei fersk bok frå journalistikkmiljøet ved Høgskulen i Volda zoomar inn på kvardagen i store norske mediehus.
Startar ny naturfagutdanning ved Høgskulen i Volda10.4.2024 10:41:57 CEST | Pressemelding
Berekraft, pandemi og klimakrise er ord som pregar nyheitsbiletet. For at folk både skal kunne undervise i og forstå betre slike komplekse tema, satsar Høgskulen i Volda på eit splitter nytt og fleksibelt studium innan naturfag.
Ei gledeleg førjulsgåve21.12.2023 10:18:59 CET | Pressemelding
Det er for tidleg å sprette kaka, men Høgskulen i Volda (HVO) får etter alle julemerke godkjent sin første eigne doktorgrad: ph.d. i utdanning, språk og kultur.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom