Nå kan det bli lettere å overvåke plastforurensning
Plastforurensning er overalt. Så langt har mangfoldet av metoder for å overvåke forurensingen gjort det vanskelig å sammenligne data. Mens verden jobber for å ratifisere The Global Plastic Treaty, har et europeisk prosjekt utviklet et konsept det internasjonale samfunnet kan dra nytte av: Det gir enkle og fleksible måter å telle plast på og for å observere endringer eller trender over tid.
De som har gjort dette mulig, er partnerne i det europeiske prosjektet EUROqCHARM, ledet av Amy Lusher i Norsk institutt for vannforskning (NIVA). Det de har utviklet, er et konsept som gjør det mulig å samle og sammenligne ulike typer data. Konseptet er beskrevet i en artikkel som ble publisert i Nature 17. mars.
− Vi studerte de eksisterende metodene med en objektiv tilnærming, uavhengig av vår egen vitenskapelige bakgrunn. Resultatet er et pragmatisk og tilpasningsdyktig konsept som det globale forskningsmiljøet kan bruke for å gi beslutningstakere levedyktige data, forklarer Lusher.
Dette er konseptet
For å støtte beslutningstakere, introduserer forskerne konseptet med å anvende teknologiske beredskapsnivåer (TRLs) på reproduserbare analytiske rørledninger (RAPs) for plastovervåking.
− Det å kombinere disse tilnærmingene med vurdering av miljøplast er en sårt tiltrengt og banebrytende innovasjon. Dette vil være en viktig støtte for beslutningstakere, idet konseptet gjør det mulig å definere retningslinjer for overvåking, basert på reproduserbare, harmoniserte og sammenlignbare metoder, sier Lusher.
Dette er første gang TRL og RAP brukes på vitenskapen om plastforurensning. Artikkelen i Nature Reviews Earth and Environment viser potensialet i denne integrasjonen som et verktøy for systematisk beskrivelse av analytiske prosedyrer for plast i miljøet. Konseptet er et grunnleggende støtteverktøy for beslutningstaking, og logikken i det har overføringsverdi til langt mer enn plastforurensning.
Ideen er basert på arbeidet utført i EU-prosjektet EUROqCHARM, som forfatterne deltar i. Arbeidet baserer seg på en systematisk gjennomgang av mer enn 3000 artikler om plastforsøpling.
Definisjoner
|
Kontakter
Mari SolerødKommunikasjonslederNorsk institutt for vannforskning (NIVA)
Tel:952 13 880mari.solerod@niva.noAmy LusherNorsk institutt for vannforskning (NIVA)
amy.lusher@niva.noBilder
Om NIVA
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.
Følg pressemeldinger fra NIVA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NIVA
«Grønne» bildekk: Langt fra så miljøvennlige som de utgir seg for å være14.10.2024 09:14:45 CEST | Pressemelding
En fersk studie fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at såkalte «grønne» bildekk, som markedsføres som miljøvennlige, faktisk kan være like skadelige for miljøet som vanlige dekk – og i noen tilfeller enda verre.
NIVA leder EU-prosjekt for bærekraftig energiutvikling til havs3.10.2024 14:35:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) leder NiD4OCEAN, et banebrytende EU-prosjekt som kombinerer utbygging av fornybar energi til havs med beskyttelse av det marine biologiske mangfoldet.
Ukjente parasitter har etablert seg i Oslofjorden5.9.2024 07:11:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har i sommer avdekket en ny og helt ukjent gruppe parasitter i Oslofjorden. Oomycet-parasitter er en stor gruppe som inkluderer blant annet potettørråte, og kan utgjøre en trussel for både tang og ålegras.
Lurv truer livet i havet – ny rapport identifiserer trusselen13.6.2024 10:13:19 CEST | Pressemelding
– I kampen for å stoppe lurven er vi nødt til å forstå hvem den faktisk er. Derfor lanserer vi rapporten «Hva er lurv?» på oppdrag fra Miljødirektoratet, sier Eli Rinde, seniorforsker i NIVA.
Utvikler nye verktøy for havforvaltning17.4.2024 11:30:59 CEST | Pressemelding
Havet er utsatt for press fra mange hold, noe som gjør det krevende å sikre god økologisk tilstand. Nå utvikler en NIVA-ledet ekspertgruppe nye verktøy til oppgaven.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom