Oppfordrer til handling for verdens skadede innsjøer
Over 100 millioner ferskvannssjøer utgjør i underkant av fire prosent av jordens overflate som ikke er dekket av is. Disse innsjøene gir viktige ressurser som mat, drikkevann, vanning, energiproduksjon og rekreasjon. De spiller også en avgjørende rolle for det globale biologiske mangfoldet, men bidrar dessverre til den globale nedgangen i tap av ferskvannsarter, som er anslått til 84 prosent i løpet av de siste femti årene.
World Water Quality Alliance (WWQA), som er etablert av FNs miljøprogram, har skrevet et såkalt White Paper (tilsvarende en norsk stortingsmelding) der de etterlyser en global koalisjon som skal sette restaurering av innsjøer på den internasjonale agendaen.
− Innsjøer og reservoarer er undervurdert, understudert og ofte oversett. Likevel er de av avgjørende betydning for bærekraft og helse. Vi vet at det er mulig å restaurere innsjøer med god håndtering av årsakene til at de er i ubalanse. Dette kan det ta år og tiår å etablere, men vi må handle nå, sier forskningsleder Laurence Carvalho i Norsk institutt for vannforskning (NIVA).
Utfordringene
Forurensning fra næringsstoffer – inkludert fosfor og nitrogen fra jordbruk og avløpsvann – er de vanligste problemene ved restaurering av innsjøer verden over. Disse stoffene forårsaker skadelig algeoppblomstring, forstyrrer drikkevannsforsyningen og øker utslippet av metan til atmosfæren. Forurensning fra landbruk og avløpsvann forventes å øke i fremtiden.
Andre utfordringer innsjøer står overfor er effekten av plastforurensning, utslipp av industriavfall, invaderende arter og ødeleggelse av habitater. Klimaendringer gjør saken verre: Algeoppblomstringen vil øke med oppvarming og tørke, og det samme vil oksygenmangel, som fører til døde soner.
− Vår vitenskapelige vurdering fremhever de mange og økende belastningene fra menneskelig aktivitet som påvirker innsjøene. Vi trenger langsiktige overvåkingssystemer for å forstå innsjøenes helsetilstand og varsle oss når den forverres. Restaurering av innsjøer spiller en avgjørende rolle når vi skal bremse tapet av biologisk mangfold og støtte lokalsamfunn som er avhengige av dem, forklarer Carvalho.
Fire nøkkeltiltak
White Paperet, Embedding Lakes into the Global Sustainability Agenda, presenterer disse fire nøkkeltiltakene, for behandling på FNs vannkonferanse i 2023:
- Bygg kapasitet i overvåking: Dette er avgjørende for å veilede forvaltningen, men ressurser til å overvåke innsjøer effektivt mangler i mange land.
- Inkluder bærekraftig forvaltning av innsjøer i nasjonal politikk, sammen med land som allerede har dette på plass.
- Frem grønne finanspartnerskap – inkludert et globalt, grønt finansfond for innsjøer og økte midler til katastroferespons.
- Øk den globale bevisstheten om fordelene ved endring, inkludert etablering av en global koalisjon for innsjøer som vil koordinere tiltakene for innsjøer og koble utøvere og eksperter verden over til det internasjonale politiske fellesskapet.
Mer informasjon Meldingen «Integrering av innsjøer i den globale bærekraftsagendaen» er skrevet av en arbeidsgruppe i World Water Quality Alliance (WWQA), der NIVA er med. Den bygger på en undersøkelse blant utøvere av restaurering av innsjøer fra 63 land, som ble spurt om hvilke utfordringer de står overfor når de skal restaurere innsjøer og hvilke ekstra tiltak som trengs. Bakgrunnen for meldingen er en nylig vedtatt resolusjon fra FNs miljøforsamling som ber alle land om å beskytte, bevare, gjenopprette og sikre bærekraftig bruk av innsjøer gjennom sin integrerte forvaltning for å sikre samfunn og natur.
|
Kontakter
Mari SolerødKommunikasjonslederNorsk institutt for vannforskning (NIVA)
Tel:952 13 880mari.solerod@niva.noLaurence CarvalhoForskningslederNorsk institutt for vannforskning (NIVA)
laurence.carvalho@niva.noBilder
Om NIVA
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) er Norges viktigste miljøforskningsinstitutt for vannfaglige spørsmål, og vi arbeider innenfor et bredt spekter av miljø, klima og ressursspørsmål. Vår forskerkompetanse kjennetegnes av en solid faglig bredde, og spisskompetanse innen mange viktige områder. Vi kombinerer forskning, overvåkning, utredning, problemløsning og rådgivning, og arbeider på tvers av fagområder.
Følg pressemeldinger fra NIVA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NIVA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NIVA
«Grønne» bildekk: Langt fra så miljøvennlige som de utgir seg for å være14.10.2024 09:14:45 CEST | Pressemelding
En fersk studie fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at såkalte «grønne» bildekk, som markedsføres som miljøvennlige, faktisk kan være like skadelige for miljøet som vanlige dekk – og i noen tilfeller enda verre.
NIVA leder EU-prosjekt for bærekraftig energiutvikling til havs3.10.2024 14:35:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) leder NiD4OCEAN, et banebrytende EU-prosjekt som kombinerer utbygging av fornybar energi til havs med beskyttelse av det marine biologiske mangfoldet.
Ukjente parasitter har etablert seg i Oslofjorden5.9.2024 07:11:00 CEST | Pressemelding
Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har i sommer avdekket en ny og helt ukjent gruppe parasitter i Oslofjorden. Oomycet-parasitter er en stor gruppe som inkluderer blant annet potettørråte, og kan utgjøre en trussel for både tang og ålegras.
Lurv truer livet i havet – ny rapport identifiserer trusselen13.6.2024 10:13:19 CEST | Pressemelding
– I kampen for å stoppe lurven er vi nødt til å forstå hvem den faktisk er. Derfor lanserer vi rapporten «Hva er lurv?» på oppdrag fra Miljødirektoratet, sier Eli Rinde, seniorforsker i NIVA.
Utvikler nye verktøy for havforvaltning17.4.2024 11:30:59 CEST | Pressemelding
Havet er utsatt for press fra mange hold, noe som gjør det krevende å sikre god økologisk tilstand. Nå utvikler en NIVA-ledet ekspertgruppe nye verktøy til oppgaven.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom