Måker som bråker? Dette kan du gjøre

– Våren og sommeren er en sårbar tid for de truede måkene over hele landet, og det er viktig at måkene får mulighet til å hekke i fred i denne perioden. Vi må lære oss å leve med naturen tett på, også i byene, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet
Måker vender oftest tilbake til samme hekkeplass over flere år. Hadde du problemer med måker i fjor, kan du gjøre forebyggende tiltak for å få dem til å finne et annet sted nå. Dette må gjøres i god tid, fordi når reirbyggingen er i gang, skal måkene få hekke i fred, og da er det forbudt å fjerne eller forstyrre reir.
På Miljødirektoratets nettside kan du lese mer om de vanligste utfordringene og hva du kan gjøre for å forebygge problemer med måke:
Hva kan jeg gjøre med måker som bråker?
Truede måker trekker inn til byene
Alle de fire urbane måkeartene, hettemåke, krykkje, fiskemåke og gråmåke er rødlistet.
– I byene spesielt kan det virke som at det er mye måker om våren, men måkebestanden har faktisk hatt en betydelig tilbakegang over flere år. Matmangel og hekkeområder som forsvinner på grunn av arealendringer, gjør det vanskeligere for måkene å få frem unger, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Grunnen til at måkene trekker inn til byene for å hekke, mer nå enn før, er at måkene har lært seg at det er enklere å overleve i byen. Her er det enklere å finne mat og å unngå rovdyr.
Måkene er mest aggressive mens de har unger i og utenfor reiret. Ofte ser vi at jaging og skremming forlenger hekketiden. Derfor er det best å unngå å forstyrre dem i denne korte perioden.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er nå klar. For to år siden kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Pukkellaksfella i Tana klar for å stoppe storinvasjon4.7.2025 11:41:32 CEST | Pressemelding
Den 400 meter lange fella som skal stoppe pukkellaksen i Europas største lakseelv, er no klar. For to år sidan kom rundt 170 000 pukkellaks til Tana.
Klimasats-støtte til 99 prosjekter i kommuner og fylker4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Flere enn 45 kommuner og fylkeskommuner får til sammen 100 millioner kroner i støtte til klimatiltak. Se hvilke prosjekter som får støtte der du bor.
Klimasats-støtte til 99 prosjekt i kommunar og fylke4.7.2025 09:03:08 CEST | Pressemelding
Fleire enn 45 kommunar og fylkeskommunar får til saman 100 millionar kroner i støtte til klimatiltak. Sjå kva prosjekt som får støtte der du bur.
Stanser oppdraget med å felle bjørn i Jarfjord3.7.2025 15:51:27 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet stanser oppdraget med å felle bjørnen som skadet en mann i Finnmark.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom