Måker som bråker? Dette kan du gjøre
![I byene spesielt kan det virke som at det er mye måker om våren, men måkebestanden har faktisk hatt en betydelig tilbakegang over flere år. Foto: Bård Bredesen, Naturarkivet. Bildet fra Naturarkivet kan brukes av pressen knyttet til redaksjonell dekning av innholdet i denne konkrete pressemeldingen fra Miljødirektoratet. Bildet fra Naturarkivet skal ikke lagres i avisens arkiver for senere bruk.](/data/images/00915/e7321211-43d3-4e85-b11a-ed590e1313bd-w_720.jpg)
– Våren og sommeren er en sårbar tid for de truede måkene over hele landet, og det er viktig at måkene får mulighet til å hekke i fred i denne perioden. Vi må lære oss å leve med naturen tett på, også i byene, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet
Måker vender oftest tilbake til samme hekkeplass over flere år. Hadde du problemer med måker i fjor, kan du gjøre forebyggende tiltak for å få dem til å finne et annet sted nå. Dette må gjøres i god tid, fordi når reirbyggingen er i gang, skal måkene få hekke i fred, og da er det forbudt å fjerne eller forstyrre reir.
På Miljødirektoratets nettside kan du lese mer om de vanligste utfordringene og hva du kan gjøre for å forebygge problemer med måke:
Hva kan jeg gjøre med måker som bråker?
Truede måker trekker inn til byene
Alle de fire urbane måkeartene, hettemåke, krykkje, fiskemåke og gråmåke er rødlistet.
– I byene spesielt kan det virke som at det er mye måker om våren, men måkebestanden har faktisk hatt en betydelig tilbakegang over flere år. Matmangel og hekkeområder som forsvinner på grunn av arealendringer, gjør det vanskeligere for måkene å få frem unger, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Grunnen til at måkene trekker inn til byene for å hekke, mer nå enn før, er at måkene har lært seg at det er enklere å overleve i byen. Her er det enklere å finne mat og å unngå rovdyr.
Måkene er mest aggressive mens de har unger i og utenfor reiret. Ofte ser vi at jaging og skremming forlenger hekketiden. Derfor er det best å unngå å forstyrre dem i denne korte perioden.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder
![I byene spesielt kan det virke som at det er mye måker om våren, men måkebestanden har faktisk hatt en betydelig tilbakegang over flere år. Foto: Bård Bredesen, Naturarkivet. Bildet fra Naturarkivet kan brukes av pressen knyttet til redaksjonell dekning av innholdet i denne konkrete pressemeldingen fra Miljødirektoratet. Bildet fra Naturarkivet skal ikke lagres i avisens arkiver for senere bruk.](/data/images/00915/e7321211-43d3-4e85-b11a-ed590e1313bd-w_240.jpg)
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Reduserte klimagassutslipp i de fleste norske kommuner10.1.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
Nye tall viser at klimagassutslippene gikk ned i de fleste kommunene i 2023.
Reduserte klimagassutslepp i dei fleste norske kommunar10.1.2025 10:00:00 CET | Pressemelding
Nye tal viser at klimagassutsleppa gjekk ned i dei fleste kommunane i 2023.
Reinare luft krev større klimakutt30.12.2024 07:59:45 CET | Pressemelding
Stadig betre luftkvalitet forsterkar den globale oppvarminga, viser nye data. Løysinga er å kutte utslepp av klimagassar endå raskare.
Fødselsboom hos fjellrevene27.12.2024 10:43:14 CET | Pressemelding
-Flere års iherdig innsats for å bevare fjellreven har gitt så gode resultater at fjellreven ikke lengre er kritisk truet. Vi fortsetter arbeidet for at fjellrevbestanden kan bli levedyktig på sikt, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Fødselsboom hos fjellrevane27.12.2024 10:43:14 CET | Pressemelding
-Fleire års iherdig innsats for å bevare fjellreven har gitt så gode resultat at fjellreven ikkje lengre er kritisk trua. Vi held fram arbeidet for at fjellrevbestanden kan bli levedyktig på sikt, seier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom