Frelsesarmeen nytt medlem i Norges Musikkorps Forbund

Del
– Det at vi nå inngår et samarbeid med Norges Musikkorps Forbund (NMF) håper vi vil bidra til å revitalisere brass-band tradisjonen i Frelsesarmeen, sier Espen Ødegaard, musikkonsulent i Frelsesarmeen.
Generalsekretær i NMF Kjersti Tubaas og Frelsesarmeens programsjef, Ann Pender signerer samarbeidsavtalen sammen med Thor Hansen, NMF og Espen Ødegård Frelsesarmeen Foto: Frelsesarmeen
Generalsekretær i NMF Kjersti Tubaas og Frelsesarmeens programsjef, Ann Pender signerer samarbeidsavtalen sammen med Thor Hansen, NMF og Espen Ødegård Frelsesarmeen Foto: Frelsesarmeen

Fredag 3. mars signerte Frelsesarmeen for første gang en avtale med Norges Musikkorps Forbund (NMF). Ødegård tror begge organisasjoner kan lære mye av hverandre, og ser at vi deler et samfunnsengasjement for «marginaliserte» grupperinger i samfunnet.

- Korps er inkluderende, her må ingen sitte på reservebenken. Dette samarbeidet håper jeg vil gjøre oss synlig som et kristent, rusfritt supplement blant norske korps, sier han.

 – Det er en viktig og stor dag når vi nå signerer avtalen mellom Frelsesarmeen og Norges Musikkorps Forbund, sier generalsekretær Kjersti Tubaas i Norges Musikkorps Forbund. – Vi er stolt av at Frelsesarmeen blir en del av musikkorpsforbundet, og blir med på utviklingen av musikkorps som en relevant og attraktiv aktivitet for alle. Det er en viktig avtale for kulturlivet! Vi får med en stor skatt og musikktradisjon inn i det store mangfoldet vi allerede har, og kan bedre styrke utviklingen av musikkorps som en verdifull og attraktiv aktivitet for alle, understreker Kjersti Tubaas.

 Gjensidig utbytte

Gleden over å bli del av NMF er stor i Frelsesarmeens rekker. Her står brasstradisjonen sterkt og har lange tradisjoner. Faktisk så langt tilbake som til grunnlegger William Booths tid, som etablerte hornorkester som alternativ til kirkeorgel – som var vanskelig å få med seg utendørs. Siden den gang har musikantene spilt en sentral rolle på friluftsmøter, og fremdeles er det brass-gruppene som spiller til jul ved julegrytene eller «bare» på torget en lørdag formiddag. Under pandemien var det mange av gruppene som spilte utendørs regelmessig.

Økende interesse for hornorkestre i Frelsesarmeen

Norges Musikkorps forbund (NMF) er den største kulturfrivillige organisasjonen i Norge med ca. 60 000 medlemmer og ca. 1600 medlemskorps. Frelsesarmeen kan nå se fram til tilgang på NMFs godt utarbeidede læringsplattformer, instruktører og kurs. Materiell og gode forsikringer er andre fordeler som følger med et medlemskap i korpsforbundet.

– Brass-gruppene er ofte en sentral del av gudstjenestene i våre menigheter og holder mange konserter i løpet av et år. Jeg tror også man med sikkerhet kan si at mange musikanter har bevart sin tro nettopp på grunn av tilhørighet i disse felleskapene. Brass band-tradisjonen har hatt en fantastisk utvikling i Norge, noe vi gjerne vil være en del av. Vi er glade for å se økende interesse også hos oss. I dag har vi brass-grupper på 24 av våre korps (menigheter), med opptil 350 deltakende medlemmer, forteller Ødegaard.

Korpsmusikk med røtter i Frelsesarmeen

Frelsesarmeen har også vært en stor bidragsyter til norske korps gjennom flere tiår. Mange komponister, med bakgrunn fra Frelsesarmeen, har vært representert med store og små verk i konserter, konkurranser – og ikke minst i Norgesmesterskapet for brass band.

– Musikktradisjonen i FA er en skatt med tusentalls komposisjoner for ensembler av alle størrelser fra de enkleste arrangement for mindre grupper til de mest intrikate og utfordrende komposisjoner for fullt brassband. De tilbyr felleskap, musikkutvikling og inkludering i lokalmiljøer. Musikkorpsene deres er en spydspiss i felleskapsarbeidet de gjør over hele landet. Det er stort for oss at de vil være en del av et musikkorpsforbund for å styrke dette arbeidet i Frelsesarmeen og for at vi er en åpen arena sammen, sier Kjersti Tubaas.

Generalsekretæren forteller at mye av musikken norske korps bruker i dag, har sitt utspring fra Frelsesarmeens rikholdige repertoar. Enten i form av originalverk, eller komposisjoner bygget på vakre hymner.

– Når vi vet at det første Brass-Bandet i Frelsesarmeen, Templet hornorkester, startet i 1888, er det en solid tradisjon vi snakker om. Nå knytter vi formelt et tettere bånd, og vi kan utvikle og samarbeide tettere på flere arenaer, sier Tubaas.

 Rikholdig musikkatalog

Salvation Army Music Index er det per dato oversikt over og mulighet for å kjøpe 5 461 komposisjoner for Brass band utgitt av Frelsesarmeen i ulike land. Det er et antall som øker med flere titalls komposisjoner hvert år. I tillegg kommer noen tusen hymne-arrangement i de velkjente Band Tune Books (BTB) og lignende utgivelser.

Frelsesarmeens musikk er godt kjent.

Mange komponister, med bakgrunn fra Frelsesarmeen, har vært representert med verk på brass band-NM, slik som:

  • Edward Gregson – 131 ganger som selvvalgt, pluss syv pliktnummer med 13 ulike verk
  • Peter Graham – 115 ganger som selvvalgt, pluss ett pliktnummer med 16 ulike verk
  • Eric Ball – 46 ganger som selvvalgt, pluss fem pliktnummer med 19 ulike verk.

Også Kenneth Downie, James Curnow, William Himes og Robert Redhead er komponister som har vært representert i brass band-NM.

Av norske komponister og arrangører som har vært en viktig del av det norske korpsmiljøet er John Brakstad og Tom Brevik. Begge disse har tilknytning til Frelsesarmeen. John Brakstad har dirigert Frelsesarmeens Bergen 1. korps i en årrekke.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Generalsekretær i NMF Kjersti Tubaas og Frelsesarmeens programsjef, Ann Pender signerer samarbeidsavtalen sammen med Thor Hansen, NMF og Espen Ødegård Frelsesarmeen Foto: Frelsesarmeen
Generalsekretær i NMF Kjersti Tubaas og Frelsesarmeens programsjef, Ann Pender signerer samarbeidsavtalen sammen med Thor Hansen, NMF og Espen Ødegård Frelsesarmeen Foto: Frelsesarmeen
Last ned bilde

Lenker

Om Frelsesarmeen

Frelsesarmeen
Frelsesarmeen
Postboks 6866 St. Olavs Plass
0130 Oslo

22 99 85 00http://www.frelsesarmeen.no

Faktaboks

Visste du at?

Helt siden Frelsesarmeens begynnelse, har musikk vært en viktig del av bevegelsens liv, og Frelsesarmeens grunnlegger William Booth spurte tidlig hvorfor djevelen skulle ha all den gode musikken. De musikalske tilbudene varierer fra sted til, men felles for dem alle er at de er gratis og åpne for alle som har lyst til å være med! Les mer https://frelsesarmeen.no/perleportalen/frelsesarmeen-musikk

Norges musikkorpsforbund ble stiftet i 1918, og er interesseorganisasjon for 1604 korps med ca 60 000 medlemmer. De er norges største frivillige kulturorganisasjon, og en viktig aktør innen opplæring og utvikling av norske musikere. Årlig arrangeres kurs, ulike mesterskap og hele 5 Norges mesterskap

Følg pressemeldinger fra Frelsesarmeen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frelsesarmeen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frelsesarmeen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom