H.K.H. Kronprins Haakon besøker Bjerknessenteret for klimaforskning
Da Kronprinsen sist sommer besøkte forskningsstasjonen EastGrip høyt oppe på Grønlandsisen, samtalte Kronprinsen med forskerne Kerim Nisanciolgu og Hans Christian Steen-Larsen.
På East-Grip har et internasjonalt forskerteam i en årrekke sakte, men sikkert boret seg dypere og dypere ned gjennom den rundt 2500 meter tykke isen. Til sommeren er det forventet å nå bunnen. Iskjernene som hentes opp inneholder et klimaarkiv bestående av nedbør og luftbobler, så mye som 100.000 år tilbake i tid.
På Bjerknessenteret møter Kronprinsen fire forskere som jobber med ulike sider av den store iskappen på Grønland. Oppe på isen, var Kronprinsen med og hentet inn snøprøver, som nå er klare til å analyseres. Kronprinsen blir med til et avansert isotop-laboratorium, der snøprøvene er klare for å analyseres.
På Bjerknessenteret vil Kronprinsen møte:
Kerim Nisancioglu, professor ved Institutt for geovitenskap og forskningsleder ved Bjerknessenteret. Nisacioglu forsker på den raske isstrømmen nord på den grønlandske iskappen der forskningsstasjonen EastGrip står på overflaten.
Karita Kajanto, phd. student ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret. Kajanto forsker på bevegelser i isbreen Sermeq Kujalleq på vestsiden av Grønland. Denne isbreen er regnet som en av de mest sårbare isbreene på Grønland.
Hans Christian Steen-Larsen, forsker ved Geofysisk institutt og Bjerknessenteret. Steen-Larsen forsker på hvordan signalene i snø på overflaten blir overført til isen i dypet. Siden informasjonen fra iskjernene er nyttige for å forstå tidligere klima, må man også vite hva som skjer med snøen på i overgangen til å bli en del av isbreen.
Laura Dietrich, phd.student ved Geofysisk institutt og Bjerknessenteret. Med nye og avanserte metoder forsker Dietrich på variasjoner av vannmolekyler i snø og is. Hun sammenligner måleresultat med modellsimuleringer.
Kikki Kleiven, direktør ved Bjerknessenteret, er vertskap for besøket.
Tid og sted: onsdag 15. mars kl 1030-1145, Jahnebakken 5, Bergen
Nøkkelord
Kontakter
Kontaktinfo og akkreditering:
Edvard Høgestøl, ved Statsforvaltaren i Vestland
edvard.hogestol@statsforvalteren.no
tlf: 91 38 35 73
Øvrig kontakt:
Gudrun SylteKommunikasjonslederBjerknessenteret for klimaforskning
Tel:40856457gudrun.sylte@uib.noBilder
Lenker
Om Bjerknessenteret for klimaforskning
Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid om naturvitenskapelig klimaforskning mellom fire institusjoner i Bergen: UiB, NORCE, Havforskningsinstituttet og Nansensenteret.
Vi er av de største klimaforskningsmiljøene i Nord-Europa, med nær 290 forskere tilknyttet oss, som jobber med observasjoner, teorier og modellering - i et tidsperspektiv fra fortiden til nåtiden og framtiden.
Våre forskere jobber med havstrømmer, ekstremvær, globalt og polart klima, klimamodeller, havets karbonsyklus, havnivåstigning, isbreer, sjøis og mye mer.
Følg pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bjerknessenteret for klimaforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
To grunner til at det blir ekstremt vått på Vestlandet i dag31.10.2024 11:17:27 CET | Pressemelding
Uværet “Jakob” skyldes en såkalt atmosfærisk elv som strømmer mot Vestlandskysten. Det er spesielt to ting som fører til at dette været blir så heftig.
Is i endring - ung is rekker ikke å bli gammel30.9.2024 08:39:00 CEST | Pressemelding
Ung sjøis sprekker lettere enn gammel is. Den tynne, nylig dannede isen har ikke hatt tid til å bli tykk og solid, og derfor er den mer sårbar for krefter som vind og strømninger. Dette fører til at store isflater oftere enn før går i oppløsning og brytes opp.
Leker gjemsel med CO223.9.2024 16:11:24 CEST | Pressemelding
Skal vi vite om utslippsavtaler følges, må vi kunne spore CO2. Surr i regnskapet sendte forskere på leting i Grønlandshavet.
Marin hetebølge utenfor norskekysten26.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemelding
Det har vært uvanlig varmt de siste ukene, og det er ikke bare på land at det varmes opp. Siden midten av mai har det utviklet seg en marin hetebølge utenfor kysten av Sør-Norge.
Tundra kan gå frå karbonsluk til karbonkjelde20.4.2024 07:00:00 CEST | Aktuelt
Eit eksperiment utført over store deler av Arktis og fjellområde, viser at tundraen i snitt slepper ut 30 prosent meir karbondioksid når temperaturen stig med 1,4 °C, noko som tilsvarer tjue års oppvarming. Resultatet kjem fram i ei stor samlestudie nyleg publisert i Nature.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom