- Manipulasjon under politiavhør har vært svært vanlig i Norge
Ja, forteller politioverbetjent og forsker ved Norsk senter for menneskerettigheter (SMR) Asbjørn Rachlew. I en ny podkast-episode fra Universitetsplassen forteller han og prosjektleder Knut Asplund fra SMR om manipulasjon under avhør, og om hva som kjennetegner et godt politiavhør.
Rachlew utdyper også hvorfor han mener avhørene av Tengs fetter må anses som tortur.
Gode og mindre gode avhørsmetoder, og vitenskapen bak, er tema for en ny podkast-episode fra Universitetsplassen.
Et betydelig globalt problem innen rettssikkerhet og respekt for menneskerettighetene er uetiske og rettsstridige avhørsmetoder. De senere års oppmerksomhet rundt et stort antall feilaktige domfellelser - med Baneheia-saken og Tengs-saken som to store saker i Norge - viser noe av problemet.
Politiavhør er politiets viktigste og mest anvendte etterforskningsmetode. Formålet er å innhente så nøyaktig og pålitelig informasjon som mulig, om forholdet som etterforskes.
Søker ikke etter bekreftelser på skyld
En ny metodikk, videreutviklet av norsk politi i samarbeid med Norsk senter for menneskerettigheter, kalles «Investigative Interviewing».
I metoden starter man avhør med en åpen og fri forklaring og stiller ikke ledende spørsmål, forteller Asbjørn Rachlew.
- Formålet er nettopp å innhente så nøyaktig og pålitelig informasjon som mulig. Formålet er ikke å få bekreftet en hypotese, tvert imot så trener vi dagens etterforskere opp til å lage alternative hypoteser og tenke motsatt av så søke etter bekreftelser på skyld. Hvis vedkommende er uskyldig, hva kan da være forklaringen på de indisiene eller bevisene som peker i retning mot at personen er skyldig?
En faggruppe ved Norsk senter for menneskerettigheter har oversatt og tilpasset det norske opplæringsprogrammet som bygger på vitenskapelig kunnskap om politiavhør, manipulasjon, vitnepsykologi osv. Gruppen underviser nå nasjonalt og internasjonalt i nye vitenskapsbaserte avhørsmetoder, med Asbjørn Rachlew og Knut Asplund i teamet.
«Investigative Interviewing» har nærmest blitt en norsk «eksportvare» til store deler av verden, forteller Knut Asplund.
Les hele saken og hør podkast-episoden på Universitetsplassen.
Nøkkelord
Kontakter
Jorunn KanestrømSeniorrådgiver
+47 22 85 00 50 / +47 988 08 769
Steinar Hafto MyreKommunikasjonssjef
+47 22 85 00 32 / +47 924 15 962
Bilder
Lenker
Om UiO - Det juridiske fakultet
Domus Juridica, Kristian Augusts gate 17
0162 Oslo
22 85 95 00http://www.jus.uio.no
Det juridiske fakultetet i Oslo er den største utdanningsinstitusjonen i landet for juristar, og ein sentral aktør innan juridisk forsking.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det juridiske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det juridiske fakultet
Samisk rettsspråk25.11.2024 10:33:47 CET | Pressemelding
Sameloven gir regler om bruk av samisk i lover og forskrifter, i forvaltningen og i domstolene. Samerettssymposiet 2024 del 2 tar for seg statusen til samisk som rettsspråk anno 2024.
Samiske barns rett til opplæring25.11.2024 08:56:05 CET | Pressemelding
Barnekonvensjonen gir samiske barn som urfolk rett til eget språk og egen kultur – men de formelle rettighetene står ofte i sterk kontrast til opplevd virkelighet. Samerettssymposiet 2024 del 1 tar for seg samiske barns rett til språk.
Hvorfor behandler vi truede dyr så dårlig?20.8.2024 13:22:45 CEST | Aktuelt
Trofèjakt og handel med truede dyrearter er svært utbredt i Norge og verden, og den kriminelle delen av dette er omfattende. Pengesummene som skifter hender er enorme. Jakten og handelen påfører dyr store lidelser, og truede arter blir enda mer truet.
Konkurransekultur ved Det juridiske fakultet4.3.2024 12:01:24 CET | Pressemelding
Fersk læringsmiljøundersøkelse viser at halvparten av studentene ved Det juridiske fakultet i Oslo mener det er usunn konkurransekultur ved fakultetet
Kan domstoler redde kloden?4.2.2024 10:26:50 CET | Pressemelding
Verden over tyr enkeltpersoner og interesseorganisasjoner til domstolene i "klimasaker". Hvordan funker det? Tirsdag 6. februar tar juristene debatten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom