Resultatfall i 2022 - Nortura iverksetter forbedringstiltak på 400 mnok
Omsetningen for 2022 endte på 28,4 milliarder kroner for konsernet, opp 1,8 milliarder sammenliknet med året før. Resultatet før avskrivninger, renter og skatt (EBITDA) ble på pluss 352 millioner kroner, mens driftsresultatet (EBIT) endte med et underskudd på 212 millioner kroner.
- Den historiske prisveksten på strøm, transport og andre innsatsfaktorer, kombinert med et større fall i salget ut fra landets dagligvarebutikker enn ventet har gitt kraftig nedgang i resultatet
- Selv om store deler av resultatsvekkelsen skyldes utenforliggende forhold, er det ingen vei utenom at selskapet må gjennomføre kraftfulle sparetiltak for å sikre at situasjonen snus raskt, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen.
Energi- og transportkostnader økte med 500 mnok i 2022
Kostnadsveksten rammer alle sektorer i samfunnet gjennom økte energi-, transport- og rentekostnader. Energi og transport rammer Nortura ekstra hardt fordi industristrukturen er spredt i hele Norge, og konsernets energiforbruk ligger hovedsakelig i soner med historisk høye strømpriser.
Energi- og transportkostnader i konsernet økte med mer enn 500 millioner kroner i fjor. Dette er delvis kompensert ved prisøkninger, men det er også et betydelig etterslep som belaster årsregnskapet.
Nortura kan bare endre salgsprisene til kunder to ganger i året. Kostnadsøkninger som ikke ble tatt høyde for ved justeringen 1. juli 2022 vil dermed først kunne videreføre i forbindelse med justeringsvinduet 1. februar i år.
- Den kraftige prisøkningen er ødeleggende for resultatet vårt. Økningen i energi- og transportkostnader er alene tre ganger høyrere enn overskuddet (resultat før skatt) i 2021, sier Panengstuen.
Samtidig har åpningen av grensene og svenskehandel etter pandemien ført til at volumet ut av butikk i våre kategorier i Norge har falt med nærmere 10 prosent.
- En dårlig grillsommer, sen oppstart av lammesesongen og svikende julesalg er i tillegg til svenskehandelen hovedforklaringen til det kraftige fallet i dagligvaremarkedet, sier Panengstuen.
Nedgang i samlet etterspørsel i sluttmarkedene og en mindre gunstig råvarebalanse har ført til lavere salg, marginpress for hele bransjen og svakere kapasitetsutnyttelse.
Personalkostnadene økte som følge av ordinær lønnsregulering, men er også negativt påvirket av bl.a. driftsuregelmessigheter og opprydning etter IT-angrepet i desember 2021.
Gilde- og HoReCa-salget vokser i et fallende kjøttmarked
Salgsinntektene til Nortura skapes gjennom tre forretningsområder, Rødt kjøtt (Gilde), Hvitt kjøtt, egg og langtidsholdbart (Prior) samt Proff og industrisalg.
Åpningen av grensene etter Covid førte til at svenskehandelen nå er tilbake på 2019-nivået og at nordmenn reiser og igjen spiser måltider utenfor hjemmet. Konsekvensen er kraftig fall i dagligvaresalget ut av butikk i Norge, og at salget til hoteller og restauranter er tilbake på nivået fra før pandemien.
Til tross for at totalmarkedet for kjøtt i Norge falt med rundt 800 millioner kroner, har Gilde-salget vokst med 196 millioner kroner i 2022. Salgsvolumet var ned 6,4 prosent mens Norturas salg til hoteller, restauranter og kantiner økte med 21,3 prosent. Salget fra forretningsområdet HKEL falt 7,3 prosent sammenliknet med 2021. Industrisalget var ned 1,3 prosent.
- Jeg er godt tilfreds med at Gilde styrker sin posisjon i et fallende marked. Vi greier å ta ut mer verdi av merkevaren enn tidligere, samtidig som Gilde øker markedsandelen med 1,4 prosentpoeng, sier Panengstuen
- I fjor var året da folk returnerte til hotellene og restaurantene, noe som førte til en kraftig vekst for HoReCa-segmentet i Nortura, sier Anne Marit Panengstuen.
Møter kostnadsvekst med tiltak – skal forbedre EBITDA med over 400 mnok i 2023
Som varslet etter fremleggelsen av andre tertial i fjor, iverksetter Nortura kraftfulle tiltak for å bringe selskapet tilbake til lønnsomhet allerede i år. Tiltakene kommer i tillegg til den pågående restruktureringen av industristrukturen i Norge.
Nortura har siden høsten i fjor arbeidet med tiltak som til sammen skal gi forbedringer på 400 millioner kroner i 2023.
- Vi må møte kostnadsveksten med kraftfulle tiltak for å holde konkurransekraften og bidra til å redusere prisveksten på mat. Tiltakene er omfattende, og vil gjennomføres gjennom hele 2023 for å bringe selskapet tilbake i lønnsomhet raskt, sier Panengstuen.
Tiltakene innebærer blant annet stopp av ikke tidskritiske prosjekter, lønns- og ansettelseskontroll, redusert reiseaktivitet, kraftige kutt i bruk av ekstern kompetanse, reduksjoner i varesortiment og interne omorganiseringer.
- Vi har allerede besluttet å legge ned ytre salg på dagligvareområdet, og kan ikke utelukke at det vil komme flere nedbemanninger gjennom året. Dette er helt nødvendig for å sikre fremtidige arbeidsplasser og konkurransekraft i årene som kommer, sier Panengstuen.
Kartet må tilpasses terrenget
Store endringer i makroøkonomiske realiteter og markedet for egg og kjøtt gjør det nødvendig å vurdere hvordan vi kan forenkle og tilpasse vår forretningsmodell for å møte endringer i markedet, og hvilke konsekvenser dette har for Nortura. Arbeidet vil ferdigstilles siste halvår 2023 i forbindelse med arbeidet med ny konsernstrategi.
- Konkurransen i egg- og kjøttmarkedet er hard og det stilles stadig nye krav til oss fra både forbrukere, kunder og bøndene. Egg og kjøtt vil ha en sentral plass i kostholdet fremover, men vi må justere kartet til terrenget slik at vi fortsatt kan levere det kundene våre etterspør og forbrukerne vil ha til riktig pris og kvalitet, sier Panengstuen.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Kontakter
Mari HagerupKommunikasjonssjef
Tel:920 46 088mari.hagerup@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Norturas årsresultat preges av omstilling14.2.2025 08:17:31 CET | Pressemelding
Til tross for sterke kommersielle prestasjoner på flere områder i 2024, preges årsresultatet av fortsatt omstilling og høyere driftskostnader.
Egg tilbakekalles grunnet mulighet for helseskade6.2.2025 15:58:53 CET | Pressemelding
Nortura og andre produsenter tilbakekaller flere ulike egg. Grunnet feil hos fôrleverandør, Felleskjøpet, kan noen av eggene ha et forhøyet nivå av vitamin D. For høyt inntak av vitamin D kan være helseskadelig. Forbrukere som har kjøpt de aktuelle eggene bes om å kaste eller returnere dem til butikk.
Nortura styrker satsingen på halal9.12.2024 11:58:58 CET | Pressemelding
Den 1. september overførte Nortura all slakting av halalkylling til sitt oppgraderte anlegg på Hærland som fra før har håndtert all skjæring og pakking av halal. Gjennom å samle produksjonen på et sted styrker Nortura sin satsing på halal og skaper muligheter i et marked i vekst.
PRIOR lanserer proteinpulver - kun laget av 100% norsk eggehvite18.11.2024 09:59:44 CET | Pressemelding
PRIOR Matprotein er et nytt smaksnøytralt proteinpulver, egnet for bruk i både mat og drikke. Matproteinet er laget av tørket eggehvite og uten bruk av tilsetningsstoffer.
Nortura trapper opp satsingen på plussprodukter15.10.2024 12:36:09 CEST | Pressemelding
Nortura ser store verdier i hele dyret, og trapper nå opp satsingen på plussprodukter med en ny avdeling i konsernet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom