Litt våtere vinter enn normalt
I Troms og Finnmark og nordlige del av Nordland var vintersesongen for det meste «Varm». I resten av landet var sesongen hovedsakelig innenfor normalen, men et område nord på Østlandet kunne klassifiseres som «Kaldt». Landstemperaturen lå samlet sett 0,3 grader over normalen. Avvikene i de tre månedene var -2,9 grader i desember, +1,2 grader i januar og +2,7 grader i februar.
Mesteparten av landet lå innenfor nedbørnormalen, men østafjells og i Finnmark var det både «Våte» og «Svært våte» områder. På landsbasis falt det 10 prosent mer nedbør enn normalt. Avviket i desember var 20 prosent mindre nedbør enn normalt, mens det i januar kom 15 prosent mer nedbør enn normalt, og i februar 30 prosent mer nedbør enn normalt, forteller klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.
Lufttemperatur
I Troms og Finnmark og nordlige del av Nordland var vintersesongen for det meste «Varm». I resten av landet var sesongen hovedsakelig innenfor normalen, men et område nord på Østlandet kunne klassifiseres som «Kaldt». Landstemperaturen lå 0,3 grader over normalen. Avvikene i de tre månedene var -2,9 grader i desember, +1,2 grader i januar og +2,7 grader i februar.
De varmeste stasjonene var
- Ytterøyane fyr (Kinn, Vestland) og Svinøy fyr (Herøy, Møre og Romsdal) 4,5 grader (hhv 0,3 grader over normalen og likt med normalen)
- Kvitsøy – Nordbø (Rogaland), Utsira fyr (Rogaland) og Røvær (Haugesund, Rogaland), 4,4 grader (hhv 0,7 grader, 0,7 grader og 0,8 grader over normalen)
- Slåtterøy fyr (Bømlo, Vestland) 4,2 grader (0,4 grader over normalen)
De kaldeste stasjonene var
- Leirflaten (Sel, Innlandet) og Karasjok – Markannjarga (Troms og Finnmark) -11,7 grader (hhv 1,6 grader under normalen og 1,8 grader over normalen)
- Cuovddatmohkki (Karasjok, Troms og Finnmark) og Kautokeino (Troms og Finnmark) -11,4 grader (hhv 1,4 grader og 1,8 grader over normalen)
- Folldal – Fredheim (Innlandet) -11,2 grader (1,6 grader under normalen)
Høyeste maksimumstemperatur, 17,0 grader, ble registrert 25. januar på Marstein (Rauma, Møre og Romsdal). Laveste minimumstemperatur var -38,2 grader, og ble målt i Kautokeino (Troms og Finnmark) 7. januar.
Nedbør
Mesteparten av landet lå innenfor nedbørnormalen, men både østafjells og i Finnmark var det både «Våte» og «Svært våte» områder. På landsbasis falt det 10 prosent mer nedbør enn normalt. Avviket i desember var 20 prosent mindre nedbør enn normalt, mens det i januar kom 15 prosent mer nedbør enn normalt, og i februar 30 prosent mer nedbør enn normalt.
De våteste stasjonene var
- Gullfjellet (Bergen, Vestland) 1200,1 mm (10 prosent mindre nedbør enn normalt)
- Hovlandsdal (Fjaler, Vestland) 1096,1 mm (1 prosent mer nedbør enn normalt)
- Maudal (Gjesdal, Rogaland) 1088,6 mm (4 prosent mer nedbør enn normalt)
De tørreste stasjonene var
- Otta – Skansen (Sel, Innlandet) 47,1 mm (ingen normal ennå)
- Skjåk II (Innlandet) 55,3 mm (2 prosent mindre nedbør enn normalt)
- Drivdalen (Oppdal, Trøndelag) 72,9 mm (5 prosent mer nedbør enn normalt)
Høyeste døgnnedbør var 221,9 mm, og ble målt på Kvitfossen i Vågan (Nordland) 9. februar.
Kontakter
Klimavakten:
klimavakten@met.no
Telefon: 480 66 358
Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Aldri før har vi målt tropevarme på høsten1.10.2024 15:08:23 CEST | Pressemelding
Norges første tropedag i september, ekstrem varme i nord og opptil tre ganger så mye nedbør som normalt enkelte steder i sør – september var ekstraordinær.
Fjorårets rekordvarme i Nord-Norge ble i august i år slått med nesten to grader2.9.2024 15:33:40 CEST | Pressemelding
– At så mange stasjoner har satt temperaturrekorder med stor margin i Nord-Norge og på Svalbard, er svært uvanlig, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.
Sommerens styrtregn er bare starten26.8.2024 13:29:39 CEST | Pressemelding
Den største direkte konsekvensen av klimaendringene i Norge er mer regn, og den kortvarige intense nedbøren øker mest. Sommerens styrtregn i Sør-Norge er bare en forsmak på hva vi må forvente i fremtiden.
Juli var varmest i Finnmark1.8.2024 14:56:41 CEST | Pressemelding
Juli delte Norge i to. Vått i sør og varmt i nord. Østlandet fikk den femte våteste juli-måneden vi har registrert og Nord-Norge fikk den femte varmeste.
Juni var kaldere enn mai mange steder1.7.2024 15:24:21 CEST | Pressemelding
Juni var blant de aller varmeste i Nord-Norge. I Sør-Norge var juni kaldere enn mai mange steder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom