Virke

Økt grensehandel flytter arbeidsplasser og verdiskaping ut av Norge

Del
Fredag offentliggjorde Statistisk Sentralbyrå (SSB) tall som viser nordmenn grensehandlet for 10,4 milliarder kroner i 2022. Virke er urolig over at grensehandelen igjen er på et så høyt nivå at det kan gå ut over omsetning og arbeidsplasser i varehandelen og næringsmiddelindustrien.
Bransjedirektør for dagligvare Bendik Solum Whist
Bransjedirektør for dagligvare Bendik Solum Whist

- Vi er langt fra overasket over disse tallene. Økt grensehandel etter gjenåpningen for ett år siden var ventet. Samtidig mener vi myndighetene har en litt vel avslappet holdning til at grensehandelen nå øker igjen, sier bransjedirektør for dagligvare i Virke, Bendik Solum Whist.

Massiv økning siden pandemien

Da koronapandemien herjet og grensene var stengt, ble det tydelig hvor stor andel av handelen som foregår på den andre siden av grensen. Selv om grensehandelen ikke er tilbake på 2019-nivå er Whist bekymret for at grensehandelen igjen er tilbake på et så høyt nivå at det får konsekvenser for arbeidsplasser og verdiskaping i Norge.

- Mange som driver butikk langs grensen har opplevd et stort omsetningsfall siden pandemien. Når vi ser at grensehandelen fortsetter å vokse i siste kvartal i 2022 er det absolutt grunn til bekymring, sier Whist.

 

Skatte- og avgiftsnivå påvirker grensehandel og norske arbeidsplasser

- Norge og Sverige deler en lang grense, og det er åpenbart at hvis skatte- og avgiftsnivået ligger vesentlig lavere hos vår nabo, så påvirker det grensehandelen. Hvis regjeringen ønsker å sikre arbeidsplassene i norsk varehandel og næringsmiddelindustri, er avgiftspolitikken viktig, sier Whist.

Virke og Grensehandelsalliansen har bedt regjeringen følge utviklingen i grensehandelen nøye fremover og se om det kan være rom for å gjøre flere endringer i særavgiftene. Virke har blant annet foreslått å endre avgiften på drikkevareemballasje.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bransjedirektør for dagligvare Bendik Solum Whist
Bransjedirektør for dagligvare Bendik Solum Whist
Last ned bilde

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 25 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer. 

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye