Statens vegvesen hjelper Bane NOR

Godt samarbeid internt i Statens vegvesen mellom geoteknikere og grunnborere har gjort at vi har klart å utvikle innovative løsninger for tetting av grunnvannslekkasjer som er 5 til 10 ganger rimeligere sammenliknet med tetting ved bruk av polyuretan.
- Dette er løsninger som har vist seg å være både sikrere og rimeligere enn andre alternativer. Vi bruker kjent teknologi, men bruksmåten og kombinasjonen er ny. Metoden har allerede gitt store besparelser for Statens vegvesen, sier Elisabeth Gundersen som er sjefingeniør i Statens vegvesen og jobber med geoteknikk.
Gundersen forteller også at det er divisjonene Utbygging og Drift og vedlikehold i tillegg til Vegdirektoratet som har deltatt i arbeidet med disse løsningene.
Problematiske boringer
I 2019-2020 samarbeidet geoteknikere og grunnborere i et internt FoU-prosjekt, med fokus på å tette grunnvannslekkasjer fra såkalte sonderingshull. Hvert år gjennomfører både Vegvesenet og andre byggherrer flere tusen sonderinger/boringer for å undersøke grunnforholdene før bygging. Flere av disse boringene treffer vannførende lag under trykk, noe som forårsaker grunnvannslekkasjer.
Små lekkasjer tettes vanligvis ganske greit, men hvis det kommer opp mye vann og vannet i tillegg tar med seg finstoff kan tettearbeidet bli svært krevende og kostbart. Lekkasjer som ikke blir tette kan føre til skader på miljø, setninger og skader på nærliggende konstruksjoner og infrastruktur i bakken.
Høsten 2021og vinter 2022 gjennomførte Norges Geotekniske Institutt (NGI), på oppdrag for Bane NOR, ulike grunnundersøkelser på noen landbruksområder ikke langt fra Torp flyplass. Hensikten var blant annet å kartlegge omfanget av kvikkleire i forbindelse med en ny Inter City trasé. Enkelte boringer førte til lekkasjer, og noen av disse var utfordrende å tette, til tross for flere forsøk. Rundt lekkasjene kom det opp vann som hadde sine negative konsekvenser for omgivelser og grunneier.
Løsningsmetoden
Den 23. januar i år var Statens vegvesen på plass med utsyr og mannskap for å gå løs på den antatt største lekkasjen. NGI og Bane NOR sine rådgivere var tilstede for å se og lære. Statens vegvesen har i tiden etter FoU-prosjektet videreutviklet og raffinert metoden slik at vi i dag har en enestående kompetanse på dette. Problemhullet til Bane NOR var tidligere forsøkt tettet i flere omganger. Den nye metoden med tetting med injeksjonsmasse førte til at hullet ble tett i løpet av en dag.
Metoden går ut på å benytte vanlig geoteknisk boreutstyr, bore tett inn til det borehullet som lekker og ned i det vannførende laget vi tror er kilden til lekkasjen. Når borekrona er godt ned i dette laget starter vi å injisere med en injeksjonsmørtel med antiutvaskingsstoffer. Mørtelen blandes ut på stedet og har tetthet som er vesentlig høyere enn vann, forklarer Gundersen.
En annen fordel er at lekkasjeområdet ikke blir merket av tettejobben, men blir tilbakeført til sin opprinnelige form, legger hun til.
Metoden er godt dokumentert i Statens vegvesen rapport nr. 704, denne er tilgjengelig for alle her: Brage - Statens vegvesen: Tetting av lekkende borhull med injeksjonsmasse (unit.no)
Nøkkelord
Kontakter
Elisabeth GundersenSjefingeniørStatens vegvesen / Geofag Utbygging
Tel:+4722073201Tel:+4797552699elisabeth.gundersen@vegvesen.noBilder



Om Statens vegvesen
Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.
Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen
Fortsetter å luke ut trafikkfarlige kjøretøy9.7.2025 09:52:48 CEST | Pressemelding
- Tilstanden på kjøretøyene som ferdes på veien blir stadig bedre, men kontrollene våre viser at vi fremdeles har en jobb å gjøre for at trafikantene skal være så trygge som mulig.
Mjøsbrua på E6 vil være nattestengt fram til 18. juli8.7.2025 14:48:51 CEST | Pressemelding
Arbeidet i Moelvtunnelen på E6 i Innlandet er forsinket. Dermed vil tunnelen og også Mjøsbrua være nattestengt en ekstra uke.
Parkeringskaos: Innfører strengere regler i Lofoten og på Stegastein4.7.2025 12:20:27 CEST | Pressemelding
Fra midten av juli tester Statens vegvesen ved Nasjonale turistveger om strengere parkeringsregler kan løse flokene med camping og parkering i Lofoten og på Stegastein på Aurlandsfjellet.
Må asfaltere E16 Dysterud–Sandnesmoen også på søndag3.7.2025 13:41:21 CEST | Pressemelding
Asfalteringen på E16 i Sør-Odal er godt i gang, men været har gjort at det også blir asfaltering førstkommende søndag.
Bruk sommeren til å øvelseskjøre3.7.2025 09:06:48 CEST | Pressemelding
Øvelseskjøring gir bedre sjåfører og fører til at flere består teoriprøven og oppkjøring første gang de prøver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom