Tradisjoner til glede og bakrus
Skrevet av: Elisabeth Ege, direktør i Akan kompetansesenter, og Camilla Lynne Bakkeng, fag- og kommunikasjonsleder.
For mange bidrar det å drikke med kolleger til at vi blir lettere kjent med hverandre, at vi deler noe sosialt utenom den mer formelle arbeidshverdagen. Alkohol markerer en time-out, en feiring og et samhold på en annen måte enn på jobben i arbeidstiden. For mange gir det opplevelse av samhold og bedre arbeidsmiljø.
Om det er selve alkoholen eller det at man er sammen som skaper samholdet, er det delte meninger om. Det vi heldigvis har kommet lenger med, er at folk må få velge selv om de vil drikke med eller uten alkohol uten å få kommentarer eller spørsmål om hvorfor, og uten opplevelse av drikkepress.
Dessverre har vi fortsatt en lang vei å gå for å gjøre valgfrihet til normalen.
Hendelsene som ikke blir overskrifter
Ja, det var verre før med flere åpne barer på jobbfestene, spritservering og mer fyll. Arbeidslivet har definitivt blitt tørrere innenfor arbeidstiden og på jobben.
Hos oss i Akan kompetansesenter får vi innblikk i noen andre sider. Vi får daglig henvendelser fra arbeidslivet om utfordringer i sosiale situasjoner hvor vi drikker sammen utenom arbeidstid.
Over 300.000 dropper jobbfester på grunn av alkoholbruk (FHI 2019). Enda flere sier de har opplevd drikkepress i jobbrelaterte drikkesituasjoner. Flere enn 190.000 sier de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet av beruset kollega.
Da har vi vel bokstavelig talt bommet med hensikten med å drikke sammen?
Fuktighetsgraden stiger
Pris og tilgjengelighet er de meste effektive alkoholpolitiske virkemidlene vi har i Norge. Ansattes alkoholinntak påvirkes av virksomhetens holdninger og alkoholkultur, framkommer det i artikkelen "arbeidsrelatert rusmiddelbruk og forebygging - hva er nytt?" fra 2014, som er en oppsummering av internasjonal og nasjonal forskning på feltet.
Det kan i praksis bety at i bedriftskulturer med flere muligheter til å drikke alkohol, og mer servering, kan det være høyere andel ansatte med risikofylt alkoholforbruk, som på sikt kan bli problematisk.
I bedriftskulturer med færre drikkesituasjoner og reguleringer, kan det være lavere andel ansatte med risikofylt forbruk.
Med andre ord; jo fuktigere drikkekultur med jobben, jo større sannsynlighet for flere ansatte med risikodrikking, og motsatt.
Grenser er ikke det samme som forbud
Det betyr ikke at løsningen er å fjerne alkohol fra jobbens sommerfest, julebordet, seminarer, lønningspils eller på jobbreise. Vi snakker ikke om forbud.
Det som det derimot handler om, er å snakke konstruktivt om de negative konsekvensene av drikking som også skjer i jobbsammenheng. Beskrive hva som er greit og ikke greit når vi drikker sammen, og hvordan vi skal håndtere uønskede og ubehagelige hendelser.
Det som er synd er at når debatten kommer opp, går vi altfor fort i en polariserende diskusjon hvor det er enten eller. Da mister vi alle nyansene imellom, som gjør diskusjonen relevant og konstruktiv for arbeidslivet.
Det er fullt mulig å formulere en policy for alkoholbruk på jobben som ivaretar det som oppleves som positivt ved å drikke sammen, og samtidig sørge for fornuftige holdninger som ivaretar de ansatte.
Å legge strategi i fredstid er veien å gå. Ikke vente til uønskede hendelser skjer.
Vi må tørre å snakke sammen om dette. Om hvordan vi vil ha det for å unngå drikkepress, trakassering, utestenging og uønsket atferd. Det er denne ukulturen vi vil til livs, fordi alle skal føle seg trygg på jobbfester og andre sosiale arrangementer i regi av arbeidsplassen.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine Kanck-VårdalSenior kommunikasjonsrådgiverKommunikasjon
Tel:92696199cathrine.kanck-vardal@akan.noBilder
Om Akan
Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.
Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.
Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.
Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo
- Gevinsten ligger i åpenheten -
Følg pressemeldinger fra Akan
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akan
Økt bekymring om kokainbruk i arbeidslivet9.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemelding
De siste årene er det registrert en økning i antall henvendelser som omhandler kokain til Akan kompetansesenters veiledningstjeneste. Denne økning har fortsatt i første halvår 2024.
Kort vei fra dårlig vits til dick pics3.6.2024 07:00:00 CEST | Kronikk
Så var vi kanskje ikke helt ferdig med MeToo likevel. Vi snakker fortsatt om seksuell trakassering, både på jobb og på privaten. Se på historien som Sofie nylig fortalte. Hun er én av mange. Hvorfor klarer vi ikke å oppføre oss?
Konsekvenser lenge før symptomer på skrumplever8.5.2024 13:22:12 CEST | Leserinnlegg
15% av norske sysselsatte har et risikofylt alkoholbruk, som kan føre til negative konsekvenser på jobb. Det er en høyere andel enn blant ikke-sysselsatte. Derfor er arbeidsplasser en unik arena for å forebygge risikofylt bruk, som kan føre til sykemeldinger og i ytterste konsekvens frafall.
Nytt om navn: Ny ansettelse i Akans kommunikasjonsavdeling16.4.2024 09:40:24 CEST | Pressemelding
Akan kompetansesenter har ansatt Vilde Fagerland som ny kommunikasjonsrådgiver. Vilde hadde sin første arbeidsdag 8. april og overtar rollen etter Julie Sørensen Molvik, som har returnert til journalistikken.
Er januar fortsatt hvit?26.1.2024 08:00:00 CET | Aktuelt
Hvit januar går som en farsott. I følge alkovettorganisasjonen Av-og-til vurderte hele 1 av 4 å frivillig unngå å drikke alkohol i løpet av januar. Fenomenet er mer populært enn noen gang. Mange av oss har gått inn i det nye året med troen på at 31 hvite dager gir friskere hud, mer energi, bedre søvn, du blir slankere, sover som en sten og konto’n fylles opp. En drømmestart på året der altså og et kjempeskritt i retning årets sommerkropp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom