Negotia

Vanlige arbeidstakere kan ikke betale hele regningen

Del
Tallene i TBUs foreløpige rapport viser at alle lønnstakergrupper opplevde reallønnsnedgang i 2023. - Det er andre året på rad at dette skjer. Vanlige arbeidstakere kan ikke betale hele regningen for den økte prisveksten og inflasjonen, sier Monica A. Paulsen, leder i YS-forbundet Negotia.

Ifølge TBU-rapporten som ble lagt fram mandag, havnet den samlete lønnsutviklingen her i landet på 4,1 prosent i 2023, mens prisveksten ble på hele 5,8 prosent. Det vil si at folk i gjennomsnitt fikk kjøpekraften sin redusert med 1,7 prosent.

- Vi ser at det er en del forskjeller på hva de forskjellige yrkesgruppene kom ut med lønnsmessig i fjor. Men det er ingen som i snitt matcher prisveksten. Fasiten er rett og slett at folk får dårligere råd, og at mange sliter med å få endene til å møtes i hverdagen.

- Dette er en utvikling vi må snu. Vi kan ikke akseptere et nytt år med reallønnsnedgang for medlemmene våre. Vanlige arbeidstakerne kan ikke betale hele regningen for den økte prisveksten og inflasjonen.

Bonuser trekker opp resultatet for industrifunksjonærene

Dette sier Monica A. Paulsen, leder i YS-forbundet Negotia. Hun peker også på en annen faktor hun ikke liker i lønnsutviklingen. TBU-tallene viser nemlig at en stor del av industrifunksjonærenes lønnsvekst utgjøres av bonuser.

- Ifølge TBU fikk industrifunksjonærene en gjennomsnittlig lønnsvekst på 5 prosent i fjor. Det er et bedre tall enn flere andre grupper, og isolert sett hyggelig. Realiteten er imidlertid at bonuser utgjør hele 1,5 prosent av denne totalen. Når bonusen trekkes fra er man altså nede på 3,5 prosent, sier Negotia-lederen.

TBU-tallene viser også at det er lederne som igjen har fått et bedre oppgjør enn dem de er satt til å lede.

- Våre medlemmer skal også ha sin del av kaken. Tallene fra fjoråret viser også at lønnsandelen til virksomhetene har gått ned. I perioden 2014 -2021 var den på 84 prosent, mens den nå er nede i 78 prosent.

Oppgjørene skal tilpasses lokale forhold

TBUs prognose for prisveksten inneværende år er 4,8 prosent, inkludert strømstøtten som gis til husholdningene. Sånn som det ser ut nå, er det altså dette tallet det kommende lønnsoppgjøret minst må tangere for at en ny reallønnsnedgang skal unngås.

Paulsen minner for øvrig om at lønnsoppgjørene blant Negotias medlemsgrupper som alltid skal tilpasses lokale, bedriftsmessige forhold.

- Som vanlig vil frontfaget være første gruppe ut når lønnsoppgjøret kommer i gang i mars. Vi som i hovedsak forhandler lønn lokalt i de forskjellige virksomhetene, er imidlertid opptatt av at oppgjørene må være tilpasset forholdene i de enkelte virksomhetene.

- Vi forhandler etter de fire kriteriene; bedriftens økonomi, produktivitet, framtidsutsikter og konkurranseevne. De ansatte skal ha sin rettmessige del av verdiene de har bidratt til å skape – og det gjelder ansatte på alle nivåer i virksomhetene, sier Monica A. Paulsen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Negotia

Negotia
Negotia
Lakkegata 23
0187 Oslo

815 58 100https://www.negotia.no/

Følg pressemeldinger fra Negotia

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Negotia på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Negotia

På kvinnedagen spør Negotia: Hva gjør vi for kollegaen som opplever partnervold?8.3.2024 11:25:17 CET | Pressemelding

På jobb tar man ofte på seg en profesjonell maske og deler lite personlig. Man vil bli sett på som ansvarlig, pliktoppfyllende og en stabil kollega. For mange er det en kamp å skjule det som foregår bak hjemmets fire vegger for kollegaer og ledere. Ifølge en undersøkelse utført av Nordisk Kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKTVS) i 2023 har nemlig 1 av 10 kvinner opplevd alvorlig fysisk vold av partner eller ekspartner.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye