Jotun

Begivenhetsrikt år for Jotun

Del
(Sandefjord, 14. februar 2023): Jotun kom godt gjennom et krevende 2022. Omsetningen endte på 27 858 millioner kroner og driftsresultatet ble 3 737 millioner kroner.
Konsernsjef Morten Fon, foto/ill.: Jotun
Konsernsjef Morten Fon, foto/ill.: Jotun

Omsetningen er opp fra 22 809 millioner kroner i 2021, drevet av vekst i samtlige av Jotuns segmenter. Segmentet for skipsmalinger bidro særlig positivt, grunnet et voksende nybyggmarked samt et sterkt vedlikeholdsmarked. Innen industrimalinger leverte Jotun også solid salgsøkning. Segmentet for dekorative malinger opplevde sterk vekst i Midtøsten og Sørøst-Asia, noe som kompenserte for lavere salg i Skandinavia.

Utfordrende år

Driftsresultatet økte med 19 prosent sammenlignet med året før. Forbedringen forklares i hovedsak av volumvekst, prisøkninger og god kostnadskontroll. Valutaeffekter grunnet en svakere norsk krone bidro også positivt.

- 2022 var et utfordrende og begivenhetsrikt år for Jotun. Til tross for alt som skjer rundt oss, tok vi markedsandeler i en rekke markeder. Sterk vekst, dyktige medarbeidere og god kostnadskontroll sørget for ny omsetningsrekord og det høyeste resultatet i selskapets historie, sier konsernsjef Morten Fon.

Investeringer

Den positive utviklingen kom i et år der de globale utfordringene sto kø. Krigen i Ukraina, Covid-effekter, energikrise, inflasjon og turbulente råvare- og logistikkmarkeder er noen av dem.

Til tross for dette holdt Jotun fast ved sin investeringsplan. I løpet av 2022 åpnet selskapet nye fabrikker i Qatar, Pakistan og Bangladesh. Samtidig ble et nytt regionalt hovedkontor og forsknings- og utviklingssenter i Dubai ferdigstilt. Det ble også gjennomført oppgraderinger på produksjonsfasilitetene i Sandefjord.

Utsikter

Med virksomhet innen fire segmenter og på alle kontinenter, er Jotun eksponert mot økonomiske og politiske begivenheter over hele verden. Starten på det nye året er også preget av uro og usikkerhet. Etter lang tid med kraftig oppgang falt råvareprisene noe gjennom andre halvår 2022, men prisene er fortsatt på et høyt nivå.

- Det er mange faktorer som kan påvirke malingsindustrien fremover, men Jotun har god fart inn i 2023. Vi har en robust organisasjon med sterk bedriftskultur, og er godt posisjonert for videre lønnsom vekst, sier Fon.

Finansielle nøkkeltall

(Mill. kr)

2022

2021

Endring

Driftsinntekter  

27 858

22 809

22 %

Driftsresultat  

3 737

3 138

19 %

Resultat før skatt  

3 191

2 890

10 %

Nøkkelord

Kontakter

Konsernsjef Morten Fon, +47 909 19 822, morten.fon@jotun.no
Kommunikasjonsdirektør Åsne Vittersø Kvamme, +47 992 44 648, asne.vitterso.kvamme@jotun.no

Bilder

Konsernsjef Morten Fon, foto/ill.: Jotun
Konsernsjef Morten Fon, foto/ill.: Jotun
Last ned bilde

Om Jotun

Jotun
Jotun
Hystadveien 167
3209 Sandefjord

https://www.jotun.com

Jotun er en av verdens ledende produsenter av maling og pulverlakker, med 67 selskaper og 40 produksjonsanlegg globalt. I tillegg har Jotun salgskontor, forhandlere og distributører i mer enn 100 land. Jotun hadde i 2022 en total omsetning på NOK 27,9 milliarder, og har i dag over 10 000 medarbeidere. Konsernet er organisert med fire segmenter inndelt i seks regioner. Hovedkontoret ligger i Sandefjord.

Følg pressemeldinger fra Jotun

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Jotun på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Jotun

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye