Vil stoppe laksefisket i to store elver fra i år

– Fordi færre laks enn forventet har kommet tilbake til Røssåga og Saltdalsvassdraget i Nordland foreslår vi å ikke åpne for fiske etter arten i de to elvene fra i år, sier direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
– Helt nødvendige endringer
Også sjøørreten fra Saltdalsvassdraget er under økende press. Miljødirektoratet foreslår derfor i en ny høring å redusere fisket etter sjøørret i elva, og med stang og håndsnøre fra båt i sjøen utenfor elva. En totalgjennomgang av fiskereglene for laks, sjøørret og sjørøye gjøres hvert femte år, sist gang i 2021. I år er et såkalt mellomår, som betyr at man kun gjør endringer som er helt nødvendige å gjøre allerede fra i år.
– Helt nødvendige endringer er for eksempel det å redusere fisket grunnet vesentlig mindre laks, sjøørret og sjørøye opp i elvene enn forutsatt, eller ny kunnskap som viser at gjeldende bestemmelser er fastsatt på feil grunnlag, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Tanalaksen trenger fortsatt beskyttelse
Miljødirektoratet foreslår også blant annet å fortsette med begrensninger i sjølaksefisket utenfor Norges største lakseelv Tana i Finnmark. Flere av de viktigste laksebestandene i Tanavassdraget har ikke hatt noe høstbart overskudd de seneste tre årene. Prognosene for lakseinnsiget til Tana i 2023 viser at det heller ikke i år vil være noe overskudd å høste av.
– Miljødirektoratet mener derfor det er nødvendig å videreføre bestemmelsen om å ikke åpne for fiske etter laks med faststående redskaper i sjøområdene nært Tanaelva, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Bestemmelsen vil omfatte kommunene Berlevåg, Tana og Gamvik, samt ytre deler av kommunene Lebesby og Nordkapp.
Endringer i 23 vassdrag og to sjøregioner
Miljødirektoratet foreslår endringer av bestemmelser for fiske etter laks, sjøørret og sjørøye i til sammen 23 vassdrag, og i Tanafjorden i Finnmark og Skjerstadfjorden i Nordland. 13 vassdrag foreslås åpnet for fiske etter at rutiner for å rapportere om fangst er kommet på plass.
Berørte parter kan komme med innspill til Miljødirektoratets forslag om justeringer i laksefisket innen 28. mars.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjorder på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjordar på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjordar er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette kjem av klimaendringar og auka utslepp.
Presseinvitasjon - Vannmiljøkonferanse tirsdag 8. april kl 10.00 på Radisson Blue Airport Hotel (Gardermoen).7.4.2025 11:51:40 CEST | Presseinvitasjon
Den 11. nasjonale vannmiljøkonferansen 'Sammen for vannet' 8. – 9. april 2025 på Gardermoen. Over 370 deltakere.
Tidenes mest begrensede elvelaksefiske vedtatt4.4.2025 14:37:23 CEST | Pressemelding
42 elver får et mer begrenset laksefiske enn i fjor. Fem av dem stenges helt.
Det mest avgrensa elvelaksefisket i historia vedteke4.4.2025 14:37:23 CEST | Pressemelding
42 elvar får eit meir avgrensa laksefiske enn i fjor. Fem av dei blir stengde heilt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom