Er du en Klimavenn?
Hvorfor er det så mye mikroplast fra sminke på Langhaugen videregående skole?
Elevene på Langhaugen skole i Bergen ble overrasket over resultatet av sin undersøkning av mikroplast på sin skole. Gjennom innspilling av serien Klimavenn, fikk de i oppdrag å samle 1 desiliter sand og grus i sitt nærmiljø. Det viste seg at det var mye mer mikroplast fra sminke på Langhaugen enn gjennomsnittet fra andre skoler i landet.
Undersøkelsen kan du se i episoden «Mikroplast» i tv-serien Klimavenn som ligger på NRK skole.
Universitetet i Bergen, NORCE, Bjerknessenteret og Pandora film lanserer i dag sesong 2 av serien, der barn og unge er hjelper forskere i forskningsprosjekt.
Elever på fire videregående skoler på Vestlandet deltar i episodene, der de samler og kategoriserer mikroplast, plast som er drevet inn på strendene med havstrømmene, de er med på fjellet for å se hvordan fjellplantene klarer konkurransen med lavlandsplanter i et varmere klima.
Elevene på Langhaugen skole går i dag i 3. klasse. Klassen kommer til lanseringsvisning av serien i dag på Bergen kino.
Kontakter
Gudrun SylteKommunikasjonslederBjerknessenteret for klimaforskning
Tel:40856457gudrun.sylte@uib.noBilder
Lenker
Om Bjerknessenteret for klimaforskning
Følg pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bjerknessenteret for klimaforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bjerknessenteret for klimaforskning
Is i endring - ung is rekker ikke å bli gammel30.9.2024 08:39:00 CEST | Pressemelding
Ung sjøis sprekker lettere enn gammel is. Den tynne, nylig dannede isen har ikke hatt tid til å bli tykk og solid, og derfor er den mer sårbar for krefter som vind og strømninger. Dette fører til at store isflater oftere enn før går i oppløsning og brytes opp.
Leker gjemsel med CO223.9.2024 16:11:24 CEST | Pressemelding
Skal vi vite om utslippsavtaler følges, må vi kunne spore CO2. Surr i regnskapet sendte forskere på leting i Grønlandshavet.
Marin hetebølge utenfor norskekysten26.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemelding
Det har vært uvanlig varmt de siste ukene, og det er ikke bare på land at det varmes opp. Siden midten av mai har det utviklet seg en marin hetebølge utenfor kysten av Sør-Norge.
Tundra kan gå frå karbonsluk til karbonkjelde20.4.2024 07:00:00 CEST | Aktuelt
Eit eksperiment utført over store deler av Arktis og fjellområde, viser at tundraen i snitt slepper ut 30 prosent meir karbondioksid når temperaturen stig med 1,4 °C, noko som tilsvarer tjue års oppvarming. Resultatet kjem fram i ei stor samlestudie nyleg publisert i Nature.
Fremtidig variasjon av arktisk sjøis i en varmende verden22.3.2024 11:58:21 CET | Aktuelt
Arktis har opplevd betydelige forandringer på grunn av klimaendringene. Et tydelig tegn på denne endringen er tilbaketrekkingen av sjøisen, med implikasjoner for globale værmønstre, økosystemer og menneskelig aktivitet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom