FN-sambandet

Denne uka i FN: Hva bør vi fokusere på i en tid med polykriser?

Del
DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
En krisespesialist ved FNs kontor for katastrofevurdering og koordinering (UNDAC) samarbeider med kinesiske krisespesialister i Antakya, Tyrkia etter de enorme jordskjelvene som traff Tyrkia og Syria i morgentimene 6. februar. Foto: Barbaros Kayan.
En krisespesialist ved FNs kontor for katastrofevurdering og koordinering (UNDAC) samarbeider med kinesiske krisespesialister i Antakya, Tyrkia etter de enorme jordskjelvene som traff Tyrkia og Syria i morgentimene 6. februar. Foto: Barbaros Kayan.

Hva bør vi fokusere på i en tid med polykriser? Her er FN-sjefens prioriteringsliste for 2023

­— Vi må handle besluttsomt før det er for sent, advarer Guterres. Les saken på fn.no

Jordskjelvet som traff tidlig 6. februar forårsaket enorme skader i både Tyrkia og Syria. Bildet viser skadene på et bygg i Samada, Syria. Foto: UNOCHA/Ali Haj Suleiman.

Fred og sikkerhet

Katastrofale jordskjelv i Tyrkia og Syria: Hva gjør FN?

FN-organisasjoner sikrer nødberedskap etter ødeleggende jordskjelv i Tyrkia og Syria. — Våre team er på bakken og vurderer behov og gir bistand, sier FN-sjefen. Les saken på fn.no.

Ukraina: «Våpentilstrømning» må ikke avspore streben etter fred, sier FN-sjef til Sikkerhetsrådet. Les saken på UN News.

Norge slutter seg til kjernegruppa for straffeforfølgelse av de ansvarlige for den russiske aggresjonen mot Ukraina. Les saken på regjeringens sider.

ISIL-terrortrusselen fortsatt høy, og økende i konfliktsoner. Les saken på UN News.

Utenriksministerens svar på spørsmål om grensekryssende humanitær bistand til Syria. Les saken på regjeringens sider.

Etiopia: UNHCR-leder etterlyser mer bistand, ny langsiktig strategi. Les saken på UN News.

Dialog og konfliktløsning i Latin-Amerika og Karibia: Utenriksministeren åpner Osloforum i Mexico. Les saken på regjeringens sider.

Mali: FN ber regjeringen om å snu utvisningsordren for MINUSMAS rettighetssjef. Les saken på UN News.

Utenriksministerens svar på spørsmål om bistand til Palestina. Les saken på regjeringens sider.

Zambia: Nytt tilskudd gir et løft til kvinnelige fredsbevarende styrker. Les saken på UN News.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet

Malta har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i februar. Månedens arbeidsprogram finnes her

På mandag vil Rådet diskutere barn og væpnet konflikt og den humanitære situasjonen i Syria – i lys av de katastrofale jordskjelvene som rammet landet og Tyrkia forrige mandag. På tirsdag vil månedens Rådspresidentskap innkalle til en diskusjon om havnivåstigning og fred og sikkerhet på ministernivå. Rådet vil bli orientert om Jemen på onsdag. På fredag vil Rådet diskutere Ukraina og «Tiltakspakken for gjennomføring av Minsk-avtalene» - på forespørsel fra Russland.

Ellers denne uken er det trolig at Rådet vil holde et møte om Nord-Korea, og forhandle om et utkast til en resolusjon som fornyer mandatet til panelet av eksperter som bistår Sudans sanksjonskomité, etter uenighet i Rådet tidligere i februar. Det er også trolig at Rådet vil fortsette å forhandle om et utkast til en presidenterklæring om Vest-Afrika og Sahel.

En kunstutstilling i Danmark viste uttrykk for rasistisk hatytring siden bildene formidlet ideer basert på rasemessig eller etnisk overlegenhet eller hat, samt oppfordring til hat, forakt eller diskriminering, sier FNs komité for avskaffelse av rasediskriminering. Bildet viser et skilt med teksten Racism is a pandemic, eller rasisme er en pandemi. Foto: Jon Tyson/Unsplash.

Menneskerettigheter

Danmark: Ikke gode nok grep mot rasistiske hatytringer i kunstutstilling, konkluderer FN-komité

Danmark avbrøt etterforskningen av en kunstutstilling som viste rasistiske hatbilder. Dette var ikke bra nok, mener FNs komité for avskaffelse av rasediskriminering.

Les saken på fn.no.

Rettighetsekspert oppfordrer Danmark og Grønland til å undersøke innvirkning av koloniarven. Les saken på UN News.

USA: FNs rettighetseksperter alvorlig bekymret over «brutale politidrap». Les saken på UN News.

Italia bør slutte å kriminalisere aktivister som redder migrantliv til sjøs, sier rettighetsekspert. Les saken på OHCHRs sider.

«Flere kvinner og jenter i forskning betyr bedre vitenskap», erklærer FN-sjef. Les saken på UN News.

Mange land har bevist at det er mulig å bremse økende ulikhet. Riktig politikk er viktig, og ulikheter kan overvinnes ved å skape anstendig arbeid for alle. Her sitter noen unge kvinner og menn på en trapp i Tunis. Foto: ILO/M. Crozet.

Arbeidsliv

Fem ting du bør vite om anstendig arbeid og mindre ulikhet

Covid-19-pandemien har bremset fremgang mot mange bærekraftsmål, også målene om å øke økonomisk vekst, skape anstendige arbeid, og redusere ulikhet. Under et møte i FNs kommisjon for sosial utvikling – som holdes fra 6. til 15. februar– står disse to målene i sentrum, for å sikre at ingen blir etterlatt. Her er fem ting du bør vite. Les saken på FNs sider.

Ny rapport: Mangel på jobbmuligheter driver folk mot voldelige ekstremistgrupper i Afrika sør for Sahara. Les saken på UNDPs sider.

Mens millioner over hele verden fortsetter å gå sultne, appellerte ledere av fem internasjonale humanitære, bank- og handelsorganisasjoner om flere hastetiltak for å forhindre at den globale mat- og ernæringskrisen forverres. Bildet viser skolemat på Kabasa barneskole, i Doolow-distriktet, Gedo-regionen, Somalia. Foto: UNOCHA/Yao Chen.

Matsikkerhet

Hastetiltak trengs for å forhindre forverring av mat- og ernæringskrisen. Les saken på UN News.

Somalia: 2,6 milliarder dollar trengs for å støtte millioner kvinner, menn og barn i historisk tørke og hungersnød. Les saken på UN News.

Den nye forskningen mener at villedende markedsføringspåstander og strategisk lobbyvirksomhet fra meieri- og morsmelkerstatningsindustrien bidrar til foreldres mange utfordringer. Foto: UNICEF/UNI235510/Willocq.

Helse

WHO ut mot store selskaper: Markedsføring av morsmelkerstatning utnytter sårbare kvinner

Ammende mødre trenger akutt støtte, understreker WHO-forsker. Les saken på UN News.

WHO: Økning i koleratilfeller i Afrika. Les saken på UN News.

Generalforsamlingen: Vi trenger et verdensomspennende pandemivarslingssystem. Les saken på UN News.

Plastforurensning og settefisk. Foto: Naja Bertolt/Unsplash

Klima og miljø

Havets framtid

70 prosent av jordens overflate består av hav. Havet kan sies å fungere som jordens lunger fordi det er en viktig kilde til oksygen på planeten vår. Havet er også hjem til det meste av jordens biologiske mangfold, og livet i havet er en enormt viktig næringskilde for både mennesker og dyr i verden. På tross av alle disse fordelene er havet truet. Les saken på fn.no.

COP15: Regjeringen starter arbeidet med nasjonal handlingsplan for natur. Les saken på regjeringens sider.

UNEP: Reduser forurensning for å bekjempe «superbugs» og annen antimikrobiell resistens. Les saken på UN News.

Det internasjonale samfunnet oppfordres til å støtte lands investeringer i helse, ernæring og sosial beskyttelse på skolen – fordi alle gutter og jenter fortjener et miljø der de kan nå sitt fulle potensial. Foto: WFP.

Utdanning

God helse og ernæring gir bedre skoleresultater

Én av tre skoler i verden mangler tilgang til drikkevann og grunnleggende sanitæranlegg. Investeringer i helse og ernæring gir bedre skoleresultater, viser en ny rapport.

Les saken på fn.no.

Haiti: UNICEF rapporterer en ni-dobling av vold rettet mot skoler. Les saken på UN News.

Generalsekretær i FN-sambandet. Foto: Magent Fotobyrå.

FN-sambandet mener

FN-organisasjoner: Positivt at støtten til Ukraina og andre land økes

Det er positivt at Norge nå trapper opp støtten til Ukraina og andre land som rammes hardt av følgene av krigen, mener FN-sambandet og FN-organisasjoner. Les saken på fn.no.

Merk deg! Kommende arrangementer

  • 6.-15. februar: 61. sesjon av FNs kommisjon for sosial utvikling (CSocD61). Lær mer her.
  • 14. februar: Norad-seminar: Lokalt ledet utvikling i sivilsamfunnspartnerskap. Lær mer her.
  • 15. februar: Frokostseminar: Usikker fremtid for millioner av palestinske flyktninger: En samtale om UNRWA. Lær mer her.
  • 16.-17. februar: Giverkonferanse for FNs fond for utdanning i nødssituasjoner og langvarige kriser. I nært samarbeid med regjeringene i Norge, Colombia, Tyskland, Niger og Sør-Sudan, organiserer ECW og Sveits en høynivågiverkonferanse, for å sikre at ECW er i stand til å levere på sin ambisiøse plan for neste fire år. Lær mer her.
  • 17.-18. februar: Den årlige sikkerhetskonferansen i München. Statsminister Jonas Gahr Støre deltar, sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt, utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, forsvarsminister Bjørn Arild Gram og klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Lær mer her.

Fra FN-kalenderen

13. februar: Verdens radiodag

20. februar: Verdens dag for sosial rettferdighet

21. februar: Den internasjonale morsmålsdagen

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En krisespesialist ved FNs kontor for katastrofevurdering og koordinering (UNDAC) samarbeider med kinesiske krisespesialister i Antakya, Tyrkia etter de enorme jordskjelvene som traff Tyrkia og Syria i morgentimene 6. februar. Foto: Barbaros Kayan.
En krisespesialist ved FNs kontor for katastrofevurdering og koordinering (UNDAC) samarbeider med kinesiske krisespesialister i Antakya, Tyrkia etter de enorme jordskjelvene som traff Tyrkia og Syria i morgentimene 6. februar. Foto: Barbaros Kayan.
Last ned bilde
Jordskjelvet som inntraff tidlig 6. februar forårsaket enorme skader i både Tyrkia og Syria. Bildet viser skadene på et bygg i Samada, Syria. Foto: UNOCHA/Ali Haj Suleiman.
Jordskjelvet som inntraff tidlig 6. februar forårsaket enorme skader i både Tyrkia og Syria. Bildet viser skadene på et bygg i Samada, Syria. Foto: UNOCHA/Ali Haj Suleiman.
Last ned bilde
En kunstutstilling i Danmark viste uttrykk for rasistisk hatytring siden bildene formidlet ideer basert på rasemessig eller etnisk overlegenhet eller hat, samt oppfordring til hat, forakt eller diskriminering, sier FNs komité for avskaffelse av rasediskriminering. Bildet viser et skilt med teksten Racism is a pandemic, eller rasisme er en pandemi. Foto: Jon Tyson/Unsplash.
En kunstutstilling i Danmark viste uttrykk for rasistisk hatytring siden bildene formidlet ideer basert på rasemessig eller etnisk overlegenhet eller hat, samt oppfordring til hat, forakt eller diskriminering, sier FNs komité for avskaffelse av rasediskriminering. Bildet viser et skilt med teksten Racism is a pandemic, eller rasisme er en pandemi. Foto: Jon Tyson/Unsplash.
Last ned bilde
Mange land har bevist at det er mulig å bremse økende ulikheter ikke er uunngåelig. Den rette Riktig politikken er viktig, og ulikheter kan overvinnes ved å skape anstendig arbeid for alle. Her sitter noen unge kvinner og menn på en trapp i Tunis. Foto: ILO/M. Crozet.
Mange land har bevist at det er mulig å bremse økende ulikheter ikke er uunngåelig. Den rette Riktig politikken er viktig, og ulikheter kan overvinnes ved å skape anstendig arbeid for alle. Her sitter noen unge kvinner og menn på en trapp i Tunis. Foto: ILO/M. Crozet.
Last ned bilde
Plastforurensning og settefisk. Foto: Naja Bertolt/Unsplash
Plastforurensning og settefisk. Foto: Naja Bertolt/Unsplash
Last ned bilde
Mens millioner over hele verden fortsetter å gå sultne, appellerte ledere av fem internasjonale humanitære, bank- og handelsorganisasjoner om flere hastetiltak for å forhindre at den globale mat- og ernæringskrisen forverres. Bildet viser skolemat på Kabasa barneskole, i Doolow-distriktet, Gedo-regionen, Somalia. Foto: UNOCHA/Yao Chen.
Mens millioner over hele verden fortsetter å gå sultne, appellerte ledere av fem internasjonale humanitære, bank- og handelsorganisasjoner om flere hastetiltak for å forhindre at den globale mat- og ernæringskrisen forverres. Bildet viser skolemat på Kabasa barneskole, i Doolow-distriktet, Gedo-regionen, Somalia. Foto: UNOCHA/Yao Chen.
Last ned bilde
Generalsekretær i FN-sambandet. Foto: Magent Fotobyrå.
Generalsekretær i FN-sambandet. Foto: Magent Fotobyrå.
Last ned bilde
Den nye forskningen mener at villedende markedsføringspåstander og strategisk lobbyvirksomhet fra meieri- og formelmelkindustrien morsmelkerstatningsindustrien bidrar til foreldres mange utfordringer. Foto: UNICEF/UNI235510/Willocq.
Den nye forskningen mener at villedende markedsføringspåstander og strategisk lobbyvirksomhet fra meieri- og formelmelkindustrien morsmelkerstatningsindustrien bidrar til foreldres mange utfordringer. Foto: UNICEF/UNI235510/Willocq.
Last ned bilde
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg pressemeldinger fra FN-sambandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye