Skipsdåp for Beret Paulsdatter i Tromsø
Samisk foregangskvinne
– Det er ei stor ære å få være gudmor for Beret Paulsdatter. Beret var nok verken den første eller eneste kystkvinnen av sitt slag, men hun var så allsidig, og dette at hun hadde kommandoen over egen båt var spesielt. Hun hadde ingen kommandobru på sin båt, hun var selv brua. Og dette nye fartøyet har ei flott og moderne bru. Fartøyet i seg selv vil fungere som ei bru mellom studenter og erfarne forskere, der de får arbeide side om side, sa Hilgunn Pedersen etter dåpen.
Blant de andre talerne var sametingsråd Runar Myrnes Balto, som trakk fram Berets mange inspirerende sider:
– I historia om Beret Paulsdatter flettes samisk historie og kvinnefrigjøringshistoria sammen. Buks-Berret skrev ikke bøker. Men gjennom sine gjerninger inspirerte hun kanskje en gryende kvinnebevegelse. Sametinget gratulerer UiT med fartøyet, og synes det er ekstra gledelig at en samisk foregangskvinne hedres gjennom navnevalget!
Hvis du vil se dette innholdet fra uit.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Sametingsråd Runar Myrnes Balto holdt tale ved dåpen til Beret Paulsdatter.
Foto: Jørn Berger-Nyvoll/UiT
Merkedag for UiT
– Dette er en fantastisk merkedag for oss, sa rektor Dag Rune Olsen. Endelig har vi fått på plass et nytt kystfartøy som blir en utmerket plattform for mange av våre studenter og forskere. Og det er viktig for oss at fartøyet har fått navn etter en foregangskvinne.
Beret Paulsdatter skal brukes til forskning og undervisning i kystnære farvann innenfor geovitenskap, biologi, redskapsteknologi og navigasjon. Fartøyet skal også brukes til miljøovervåking og utvikling av autonome løsninger innen marin forskning. Beret Paulsdatter er utstyrt med fasiliteter som en romslig bro, klasserom, tørr- og våtlaboratorium, vinsjer og sonder for å gjøre målinger. Ny teknologi gjør at den bruker mindre strøm enn de gamle båtene til UiT, og den slipper ut minimalt med NOX-gasser.
Entusiastiske studenter
Dagen før dåpen fikk noen av UiT-studentene som skal bruke båten, være med på en prøveseilas. Oda Røsæg Olsen går andre året på bachelorutdanningen i nautikk, og er begeistret for det hun fikk oppleve:
– Det er en utrolig flott båt, og det er skikkelig kult å få lov til å styre og føre båten. En veldig fin opplevelse.
Klassekamerat Sindre Bråten er enig:
– Her får vi kjenne på hvordan arbeidshverdagen vår kan bli etter hvert, og det motiverer.
Sammen med Lukas Andreassen Skjoldvær som også går andre året på nautikkutdanningen, og Neeve Donohue som går tredje og siste året, hadde studentene med seg faglærer i navigasjon, Anders Johan Christensen. Christensen er minst like begeistret som studentene sine:
– Dette er en ordentlig båt i en veldig kompakt innpakning. Studentene er heldige som får bruke denne båten i utdanninga, og det er viktig at studentene får kjenne på ansvaret og at man i det virkelige liv ikke kan trykke pause og prøve på nytt. Dette er UiTs fineste klasserom, med god margin!
Hvis du vil se dette innholdet fra uit.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.Faglærer og studenter koste seg på brua. Fra venstre: Anders Johan Christensen, Sindre Bråten, Neeve Donohue, Oda Røsæg Olsen og Lukas Andreassen Skjoldvær.
Foto: Oddleif B. Larsen/UiT
Nautikkutdanningen ved UiT har status som senter for fremdragende utdanning innenfor maritim simulatorbasert læring (COAST), sammen med tre andre utdanningsinstitusjoner.
– Beret Paulsdatter gir studenter og lærere ved UiT en helt unik mulighet til å teste ut om de metodikker for instruksjon og læring som utvikles for simulatorbasert trening i COAST også fungerer i praksis, sier studieprogramleder for bachelorutdanningene i nautikk og havteknologi, Magne-Petter Sollid.
Kontakter
Dag Rune OlsenRektorUiT Norges arktiske universitet
Tel:930 85 881dag.r.olsen@uit.noTerje AspenFakultetsdirektørFakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi, UiT Norges arktiske universitet
Tel:97766247terje.aspen@uit.noInger Lise NæssSenior kommunikasjonsrådgiverUiT Norges arktiske universitet
Tel:77 64 44 84Tel:452 77 566inger.l.nass@uit.noBilder
Om UiT Norges arktiske universitet
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
250 forskere til verdens nordligste konferanse innen kunstig intelligens2.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Andre uke i januar samles forskere fra hele verden i Tromsø for å dele og lære om siste nytt innen forskning på kunstig intelligens.
Får plass i Norges dokumentarv 202412.12.2024 12:19:19 CET | Pressemelding
Nordnorsk folkemusikksamling og joikearkiv ved Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø, blir tatt opp som en del av Norges dokumentarv 2024.
«Gutter til helsefag» del av Regjeringens likestillingsstrategi6.12.2024 13:42:22 CET | Pressemelding
Pilotprosjektet «Gutter til helsefag» ved UiT Norges arktiske universitet skal utvikles til å bli et nasjonalt og flerårig tiltak.
Presseinvitasjon: Smakebiter fra Arven etter Nansen – forskning som former fremtiden i nord!2.12.2024 11:09:58 CET | Presseinvitasjon
Arven etter Nansen markerer sju år med forskning med et seminar med korte foredrag. Dette er en unik mulighet til å høre våre ledende forskere snakke om hva fremtiden bringer for våre nordlige havområder – og hvordan vi sammen kan møte utfordringer og muligheter i Barentshavet.
Fossil bæsj kan gi svar på hvorfor dinosaurene ble så store2.12.2024 10:40:55 CET | Pressemelding
Vanligvis studerer dinosaurforskerne fossile skjelettbiter. Når de heller undersøker biter av fossil avføring, finner de nye ledetråder om dinosaurene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom