Unge mellom 19 og 29 år kaster tusenvis av kroner rett i søpla

Oppdratt til å ikke kaste mat
Mange unge kjenner på datoskrekken og vet ikke hvor grensa går på når man kan spise eller kaste mat. En fersk undersøkelse fra Norsus viser at det er de i alderen mellom 19-29 år som kaster mest mat, og de over 60 år som kaster minst (1). De over 60 år svarer i undersøkelsen at de er blitt oppdratt til ikke å kaste mat, og at de fortsatt lever etter det prinsippet.
Respondentene under 50 år oppgir at de kaster nesten dobbelt så mye og aldersgruppen fra 18-39 år syns det er vanskelig å bruke opp rester i større grad enn de som er over 40 år.
Er det å spise opp maten og ikke kaste rester noe som hører til verdiene hos de som vokste opp i etterkrigstiden?
– De unge som skal være mest opptatt av bærekraft er likevel minst bevisst på det å kaste mat forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Endre vaner i trangere tider
Nest etter brød og bakevarer er ferske grønnsaker, salater, fersk frukt og bær det vi kaster mest av.
– Det er mye penger å spare på å bruke opp rester og være bevisst på sitt eget handlemønster. Med kunnskap om hvordan man forholder seg til muggen og råtten frukt og grønt vil det være lettere å gjøre gode valg som fører til mindre matsvinn, og samtidig ikke tømme lommeboka, for det er nok ikke viljen det står på, sier ernæringsrådgiveren.
Hun oppfordrer til å planlegge handlerundene godt, og å ta en ekstra titt i kjøleskap og kjøkkenskuffer før listen skrives.
– Nå som matbudsjettet i de fleste husholdninger er blitt trangere bør man tenke seg om før man kaster tusenlappene i søpla sier Bogstrand Sagen.
Ufarlig å spise mugg?
Ifølge undersøkelsen fra Norsus vet de fleste at man ikke skal spise mugg, men hele 53 % oppgir at de føler seg usikker på hvilke matvarer som kan spises etter å ha fjernet muggen eller råten. Her er noen huskeregler for frukt og grønt:
- Mugg på løk og klementiner: Dersom mugget sitter utenpå skallet kan man fjerne det og spise resten. Er det hull i skallet på mandarinen bør man kaste den. Løken kan man fortsatt spise selv om muggen sitter på løk uten skall, bare skjær bort det som er muggent.
- Det kan fort se udelikat ut om man har kjøpt en pakke med bær eller tomater der enkelte er råtne/mugne. Men her kan du bare fjerne de som er dårlige og spise resten. Dette gjelder druer og physalis o.l.
- Har du glemt gulrøtter i kjøleskapet der deler av den har begynt å råtne kan man skjære bort råten med god avstand til resten av gulroten.
- Dersom det er en råtten del på et eple, kan du fint skjære bort det og spise resten. Om kjernehuset ser råttent ut bør man kaste hele eplet.
- Poteter som har begynt å spire kan man spise etter å ha fjernet spirene. Grønne poteter skal kastes.
– Med andre ord bør myk frukt og bær med mugg på kastes, mens mugg eller råte på harde frukt og grønnsaker kan fjernes med god margin og spises etterpå, bruk sansene, oppfordrer hun.
Hva med slappe grønnsaker?
Mange grønnsaker kommer seg igjen dersom de blir lagt i kaldt vann. Har du litt myke gulrøtter eller en litt sigen salat kan du legge de i kaldt vann og la de bli liggende en liten stund forteller ernæringsrådgiveren.
– Man kan nesten se at salaten får spenst igjen mens den ligger i vannet og det vil i de aller fleste tilfeller hjelpe dersom man har litt slapp salat. Det er derimot ikke alt som kan reddes. Er for eksempel gulrøttene for myke og råtne vil de nok ikke bli harde og sprø igjen. Men det er lov å prøve seg frem for å se om de kan reddes. Litt slitne grønnsaker passer perfekt å bruke i både supper, gryter og bakst. Overmoden frukt kan fryses ned og brukes til smoothie.
Tips til hvordan man bør oppbevare frukt og grønt så de holder lengst mulig;
– Det kan være lurt å lære seg at epler og tomater ikke bør ligge sammen med annen frukt og grønt, samt at lysforhold, luftfuktighet og temperatur spiller en rolle for holdbarheten. En god huskeregel er også at frukt og grønt har lengst holdbarhet når det oppbevares i originalemballasjen frem til emballasjen brytes, sier ernæringsrådgiveren.
Les mer her:
Oppbevaring av frukt og grønnsaker.
Les mer om hvorfor all frukt og grønt skal vaskes og tørkes før de spises rå.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom