Enova

26 prosjekter får Enovastøtte til bedriftsladere for lastebiler

Del
26 prosjekter får i alt 42 millioner kroner i Enovastøtte for å bygge ladestasjoner for tunge kjøretøy. Dette er første runde tildelinger i det nye støtteprogrammet. Ladestasjonene skal være ferdig utbygd og i drift innen høsten 2024.
ASKO er ett av de selskapene som får støtte til etablering av bedriftsladere til tyngre kjøretøy. Bildet er fra ASKO Vestby. Foto: ASKO
ASKO er ett av de selskapene som får støtte til etablering av bedriftsladere til tyngre kjøretøy. Bildet er fra ASKO Vestby. Foto: ASKO

-Interessen for å bygge ladestasjoner for tunge kjøretøy er stor. Nå starter vi å dekke behovet for lading der det trengs først. Dette vil være et godt bidrag til elektrifisering av tungtransporten, sier Marie Skjærvik, markedssjef for landtransport i Enova.

175 ladepunkt etableres

Støtteordningen er rigget som en konkurranse der de selskapene som etablerer mest kW pr. støttekrone, får støtte av Enova. I denne søknadsrunden kom det inn mange søknader og det var stor konkurranse om midlene. Beste søknad var på 776 kr/kW og grensen ble satt til 2500 kr/kW. Hva grensen blir i neste runde vil avhenge av søknadene som kommer inn. Enova vil tilby ytterligere tre søknadsrunder i år med frister 2. mai, 5. september og 5. desember.

- Flere av prosjektene har vunnet frem i konkurransen fordi de har søkt med et lavere støttebehov enn den maksimale grensen for støtte. Vi er også positivt overrasket over hvor mange ladepunkt hver søknad inneholdt. Totalt støtter vi hele 175 ladepunkt nå i første runde, sier Skjærvik.

Tyngre kjøretøy kommer etter

Enova lanserte støtteprogrammet Bedriftslading for tunge kjøretøy i desember 2022. Hensikten var å stimulere til økt kjøp og bruk av tyngre elektriske kjøretøy. Mens en stadig større del av personbilene går utslippsfritt, følger nå de tyngre kjøretøyene etter. I 2022 var andelen nyregistrerte elektriske lastebiler 7,6 prosent.

 - På samme måte som for lette kjøretøy, støtter staten gjennom Enova opp om den første ladeinfrastrukturen for tunge kjøretøy. Det er gledelig å se at støtteprogrammet til Enova har fått så god respons og at så mange aktører ønsker å satse på lading for lastebiler. Både gjennom dette støtteprogrammet og gjennom en rekke andre virkemidler bidrar vi til omstillingen av den veigående tungtransporten, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Bra geografisk spredning

Det er både store og små transportselskap som får støtte, men det er Posten Norge og ASKO som står for brorparten av ladepunktene. Posten etablerer 94 ladepunkt på sine områder mens ASKO skal sette opp 27.

Se kart over ladestasjoner her.

-Det er en bra geografisk spredning i prosjektene. Enova skal støtte de som går foran og vi ser nå en positiv trend i at transportbransjen velger utslippsfritt, sier en fornøyd Skjærvik.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

ASKO er ett av de selskapene som får støtte til etablering av bedriftsladere til tyngre kjøretøy. Bildet er fra ASKO Vestby. Foto: ASKO
ASKO er ett av de selskapene som får støtte til etablering av bedriftsladere til tyngre kjøretøy. Bildet er fra ASKO Vestby. Foto: ASKO
Last ned bilde

Dokumenter

Om Enova

Enova
Enova
Postboks 5700 Torgarden
7437 Trondheim

http://www.enova.no

Enova investerer årlig rundt 4-5 milliarder kroner i energi- og klimatiltak i norsk næringsliv og offentlig sektor. Gjennom målrettede virkemidler og tett samarbeid med markedet er Enova en drivkraft for omstillingen til lavutslippssamfunnet. Enova er eid av Klima- og miljødepartementet. Vi har 80 medarbeidere og er lokalisert i Trondheim i nye lokaler på Brattørkaia.

Følg pressemeldinger fra Enova

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Enova

Ny utlysing i EUs innovasjonsfond27.11.2023 09:15:00 CET | Pressemelding

Torsdag 23.november åpnet en ny utlysning i EUs innovasjonsfond. Nå blir det også mulig å søke for selskap innenfor maritim transport og luftfart. Det betyr nye muligheter for norske selskap som vil ha bred europeisk støtte til sine teknologiprosjekt. Ved forrige tildeling i juni i år, gikk innovasjonsfondet inn med hele 5,7 milliarder kroner i fem norske prosjekt. - Vi gleder oss til å ta imot nye søkere fra norske selskap. Det sterke resultatet i sommer viser at norsk industri og næringsliv er helt i front på flere teknologiområder, sier Ingunn Syrstad Bøgeberg i Enova. Hun er nasjonalt kontaktpunkt for innovasjonsfondet i Norge og er i tett dialog med de selskapene som søker støtte.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom