Norsk Folkehjelp

Dommedagsklokken viser 90 sekunder på midnatt: – På høy tid at Norge begynner å ta en aktiv rolle i å få en slutt på atomvåpenkappløpet

Del
Verden har aldri vært nærmere dommedag, var det nedslående budskapet til Bulletin of Atomic Scientists da de stilte dommedagsklokka i dag.
Prøvesprengning av et atomvåpen i Nevada, USA, 1957 Foto: ICAN
Prøvesprengning av et atomvåpen i Nevada, USA, 1957 Foto: ICAN

Tirsdag stilte forskere og eksperter bak Bulletin of Atomic Scientists dommedagssklokka frem til 90 sekunder på midnatt.

Økt risiko for atomeskalering

At dommedagsklokken blir stilt fremover skyldes i stor grad Russlands innvasjon av Ukriana og det de omtaler som den økte risikoen for atomeskalering.

– FN-traktaten som forbyr atomvåpen er veien ut av dette utføret. Sammen med et soleklart flertall av FN-stater er det på høy tid at Norge begynner å ta en aktiv rolle i å få en slutt på atomvåpenkappløpet. Den beste måten å øke oppslutningen om atomvåpenforbudet er å selv slutte seg til, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin.

Etterlyser handlekraft fra regjeringens side på atomnedrustningsfeltet

Westhrin mener det er trist at Arbeiderpartiet og Høyre framstiller det som kontroversielt at FN har forbudt atomvåpen, og at de fortsetter å sette sin lit til NATOs atomvåpen heller enn å innse at atomvåpen skaper uendelig mye mer risiko enn sikkerhet.

– Med tanke på den alvorlige situasjonen verden nå befinner seg i, burde begge partier heller støtte opp om forbudet.

Hun oppfordrer de to partiene til å revurdere sin tro på at NATOs atomvåpen skaper trygghet for nordmenn.

– Dommedagsklokka er et sterkt virkemiddel som tydelig viser at disse våpnene ikke skaper trygghet, men setter oss i fare og bidrar til å låse verden inn i et atomvåpenkappløp som kommer til å ende med bruk av atomvåpen, sier Westhrin.

Norsk Folkehjelps generalsekretær etterlyser mer handlekraft fra regjeringens side på atomnedrustningsfeltet.

– Dommedagsklokka viser bare 90 sekunder på midnatt. Da er det betimelig å spørre regjeringen når de mener tiden er inne til å begynne å prioritere arbeidet med å kreve at alle atomvåpenstater ruster ned. Slik situasjonen er med Russland i dag, virker det som regjeringen mener det er farlig å velge å stimulere til kjernefysisk nedrustning. Sannheten er at det er uendelig mye farligere å velge å støtte opp om et system basert på atomvåpen - som til syvende og sist kommer til å ende i katastrofe. NATO må isteden bli en aktør for gjensidig kjernefysisk nedrustning. Det må Norge tørre å mene, understreker hun.

FN-traktaten som forbyr atomvåpen trådte i kraft i 2021. På bare to år har 92 land undertegnet og 68 har ratifisert avtalen.

Nøkkelord

Kontakter

Henriette Killi WesthrinGeneralsekretær Norsk Folkehjelp

Tel:907 96 835

Bilder

Prøvesprengning av et atomvåpen i Nevada, USA, 1957 Foto: ICAN
Prøvesprengning av et atomvåpen i Nevada, USA, 1957 Foto: ICAN
Last ned bilde
Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin. Foto: Norsk Folkehjelp
Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin. Foto: Norsk Folkehjelp
Last ned bilde

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Total katastrofe i Gaza14.11.2023 18:45:35 CET | Pressemelding

Det som har vært varslet lenge er nå en realitet i Gaza; de små gjenværende drivstoffreservene er helt tomme. Lastebiler blir stående på stedet hvil, og ingen distribusjon av nødhjelp finner sted. Det betyr at den allerede svært begrensede bistanden som har kommet inn i Gaza de siste ukene er totalt forhindret fra å nå frem til menneskene som så fortvilet behøver den. 2,3 millioner mennesker står helt uten tilgang til livsnødvendig bistand.

Norsk Folkehjelp har mistet kontakten med ansatte i Gaza28.10.2023 15:25:37 CEST | Pressemelding

Det er hjerteskjærende å vite at de har mistet muligheten til å støtte hverandre, vårt nettverk av partnere, deres familier og deres kjære som ikke er fysisk sammen med dem. De kan ikke ringe etter sykebil hvis de trenger medisinsk hjelp. De får ikke kommunisert med vår landdirektør som er i regionen for å støtte dem, eller få informasjon om hvor det bombes, eller hvor det eventuelt kan finnes noe hjelp, sier Gry Ballestad, leder for utvikling og humanitært samarbeid i Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom