Opplysningskontoret for frukt og grønt

Potet på den politiske agendaen

Del
Vi må gjøre poteten kul igjen, sa landbruks- og matminister Sandra Borch under en fagdag for potetnæringen onsdag denne uken. Den kan dyrkes i hele landet, er næringsrik og smaker godt, og den er svært lagringsdyktig. Den er rett og slett et kinderegg!
Potet kan brukes til det meste, og inngår som en viktig ingrediens i vårt daglige kosthold
Potet kan brukes til det meste, og inngår som en viktig ingrediens i vårt daglige kosthold

Nøkkelfunksjon i et beredskapsperspektiv 

Borch påpekte også at folk er mer bevisst på matberedskap og det beste vi kan gjøre er å ha løpende produksjon året rundt. Potet kan spille en nøkkelfunksjon i et beredskapsperspektiv med sin gode lagringskapasitet.  

Poteten må også sees i et bærekraftperspektiv der den kan brukes enten til mat, drikke eller avfall som går til oppvarming sa landbruks- og matministeren når hun åpnet konferansen Potet 2023 arrangert av Norsk landbruksrådgivning.  

Potet kan være en del av løsningen når matbudsjettet kuttes 

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt vil trekke frem poteten som løsningen på flere utfordringer vi opplever i samfunnet og ser til en rapport fra SIFO som viser at nesten 7 av 10 husholdninger har måtte gjøre tiltak for å få endene til å møtes og mange har sett seg nødt til å kutte ned på matbudsjettet. 

Når matbudsjettet kuttes er det viktig med gode næringsrike valg så det ikke går på helsen løs. Poteten er både mer næringsrik enn pasta og ris, metter bedre og er et mer miljøvennlig valg. 

– Jeg er redd mange tenker pris over kvalitet og at det fort kan bli mye nudler og pasta med ketchup, sier ernæringsrådgiveren som vil trekke frem poteten som en del av løsningen. 

Mer mett av potet 

Velg mat av god kvalitet som metter og som gir mye næring for en billig penge. Potet er et perfekt eksempel på dette. Potet inneholder mindre kalorier, mer vitamin C og mer fiber enn pasta og ris. Fiberrik mat metter godt, påpeker hun.  

Ernæringsrådgiveren forteller at flere studier som sammenligner måltider med pasta, ris og potet med samme kalorimengde, viser at man blir mer mett av måltider med potet 

Potetforbruket nesten halvert; - Klimaknollen er ikke på menyen hos de unge 

Poteten er en av de minst klimabelastende matproduktene, og sammenlignet med ris og pasta krever poteten mindre jord, næring og vann. Det er gode forhold for å dyrke poteter i hele landet og poteten har svært gode lagringsegenskaper. Det gjør at vi har muligheter til å velge norsk potet i handlekurven året rundt. I dag er 80 % av poteten vi spiser norskprodusert, og vi har et potensiale til å kunne bli selvforsynt 

Likevel ser vi at konsumet av fersk matpotet stuper. De siste 25 årene har forbruket av ferske matpoteter nesten blitt halvert. I 1996 spiste vi 28,5 kg potet i året per innbygger, 25 år senere spiser hver av oss kun 18 kg (1). 

Vi ser et generasjonsskifte, der de yngste spiser minst og de eldste spiser mest. Og når de yngste spiser potet spiser de den ofte i form av bearbeidede potetprodukter som pommes fries, chips og potetmos. Poteten blir nok også dessverre utkonkurrert av ris, pasta, taco og pizza. Den yngre generasjonen trenger nok litt hjelp til å se hvordan de kan bruke fersk matpotet i retter som de liker og som er budsjettvennlige, sier Bogstrand Sagen 

Ernæringsrådgiveren erkjenner at det selvsagt må mer på menyen enn bare potet. 

- Du kan få en pakke gulrot, løk, potet og en hodekål til under hundrelappen, dette kan brukes som “basisvarer” i kostholdet 

Få flere tips her:Slik spiser du frukt og grønt på budsjett. 

Gode potetretter på budsjett 

Poteter med ekstra smak 

 (1)Arkiv Totaloversikten | FRUKT.no 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Potet kan brukes til det meste, og inngår som en viktig ingrediens i vårt daglige kosthold
Potet kan brukes til det meste, og inngår som en viktig ingrediens i vårt daglige kosthold
Last ned bilde
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye