- Økte matpriser er også en konsekvens av politisk valg

SSB la 10. januar frem tall som viste at konsumprisindeksen vokste med 5,9 prosent i løpet av 2022, med matvarer som en kategori med stor vekst. I samme periode vokste produsentprisene, som i større grad reflekterer bedriftenes produksjonskostnader, med nær 20 prosent. Likevel går prisene i Norge mindre opp enn i de fleste andre europeiske land.
-Vi deler regjeringens bekymring for utviklingen. Ingen, hverken produsenter eller dagligvaregrupperingene, og aller minst forbrukerne, er tjent med sterk vekst i matvareprisene. Samtidig må vi ha med oss at prisøkningene ikke er et særnorsk fenomen. Og når matprodusenter i perioder har opplevd en tidobling i energiprisene, kan det ikke overraske noen at disse kostnadene vil vises igjen lengre ute i verdikjeden og til slutt havner hos forbrukerne, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.
Brubakk sier at regjeringen i dialogen med næringslivet om utviklingen i energikostnadene har understreket at bedrifter i et marked må drive for egen regning og risiko, og at staten ikke kan gripe direkte inn, selv når energiprisene mangedobles. - Økte matpriser er dermed også en konsekvens av et politisk valg. Regjeringen kan ikke forvente at bedrifter skal drive med tap, sier Brubakk.
Allerede da strømstøtteordningen ble lagt frem i høst, var NHO Mat og Drikke tydelige på at ordningen måtte vare lengre og utformes slik at den omfattet flere bedrifter. Flere europeiske land har gått lengre og tilbyr mer omfattende støtteordninger enn Norge. – Regjeringen har hele tiden lagt avgjørende vekt på at gode fastprisordninger skulle være på plass når støtteordningen utløp. Så langt har det ikke skjedd. Nå er det en klar forventning om at strømleverandørene gjør sitt, understreker han.
- Samtidig må regjeringen være varsom med å kritisere andre for konsekvensene av regjeringens egen politikk. Regjeringen har aktivt argumentert mot mer omfattende strømstøtte. Da er det ikke lov å være overrasket over at voldsomme kostnadsøkninger også får konsekvenser i markedet. Både norske forbrukere og bedriftene fortjener bedre enn et "Svarte-Per"-spill i denne situasjonen, sier Brubakk.
Kontakter
Ingunn Storetvedt Eriksen, direktør kommunikasjon, 48 13 72 34, ingunn.eriksen@nhomd.no.
Bilder

Lenker
Om NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt og partipolitisk uavhengig arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon for bedrifter i mat-, drikke- og bionæringen. Foreningen ble etablert i 2015 etter en sammenslåing av de to organisasjonene NHO Mat og Landbruk og tidligere NHO Mat og Drikke.
NHO Mat og Drikke organiserer mer enn 1.800 virksomheter over hele Norge. Medlemsbedriftene sysselsetter nærmere 40.000 ansatte og arbeider innenfor mat- og drikkeproduksjon, skogbruk og tjenesteyting.
NHO Mat og Drikke ivaretar medlemsbedriftenes behov for forutsigbare og konkurransedyktige politiske rammevilkår overfor nasjonale politiske myndigheter og internasjonale organer som EU og WTO. I tillegg ivaretar NHO Mat og Drikke medlemsbedriftenes interesser i de årlige tarifforhandlingene og gjennom det løpende arbeidet med lokale forhandlinger, tvistebehandlinger, juridisk rådgivning, bistand i enkeltsaker og kompetanseutvikling.
Følg pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Mat og Drikke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke
-Må ikke bli en sovepute28.8.2023 08:46:32 CEST | Pressemelding
Nye tall fra SSB viser at nordmenn grensehandlet for 2,6 milliarder i 2.kvartal 2023. – Høy inflasjon, dyrtid og en svak norsk krone må ikke bli en sovepute for regjeringen i arbeidet med å redusere grensehandelen. Utviklingen i grensehandelen viser tydelig at forbrukerne regner på om grensehandel lønner seg. Selv om det for mange ikke lønner seg akkurat nå, vil et hvileskjær fra regjeringen i arbeidet med å redusere grensehandelen kunne slå hardt tilbake når situasjonen endrer seg, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
Grensehandel: -Gledelig tilbakegang, men ingen varig løsning.30.5.2023 08:22:24 CEST | Pressemelding
Ny statistikk viser at nordmenn i 1. kvartal 2023 grensehandlet for 1,9 milliarder kroner. – Dette kan bety at norske avgiftslettelser og erfaringene fra pandemien har bidratt til å snu en utvikling som i senere år ellers har vist høy og økende grensehandel. Samtidig er 1,9 milliarder kroner brukt av nordmenn i Sverige, 1,9 milliarder kroner tapt i Norge. Det er et tap av verdiskaping og arbeidsplasser som regjeringen snarest mulig må gjøre noe med. Når en viktig forklaring på tilbakegangen trolig er høy prisvekst på mat i Sverige og svak kronekurs, må dette ikke bli en sovepute for Vedum og Vestre, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke
-Stortinget kortslutter regjeringens prosess23.5.2023 18:40:26 CEST | Pressemelding
NHO Mat og Drikke er overrasket og skuffet over at stortingsflertallet har kortsluttet regjeringens prosess for å vurdere ulike tiltak for å verne barn bedre mot markedsføring av usunn mat og drikke.
Grensehandelen øker - somling koster arbeidsplasser24.2.2023 08:09:51 CET | Pressemelding
Nye tall fra SSB viser at grensehandelen fortsetter å stige jevnt og trutt mot nivåene fra før pandemien. Samtidig er det lite som tyder på at regjeringen vil klare å oppfylle ambisjonene om å redusere grensehandelen fra Hurdalserklæringen. – Arbeidet går altfor sakte, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke
Grensehandelen øker – regjeringen somler25.11.2022 08:15:29 CET | Pressemelding
Grensehandelen fortsetter å øke i 2022 og nærmer seg toppnivået fra 2019. - Trenden er likevel klar, grensehandelen er i ferd med å gjøre comeback. Da hjelper det ikke at regjeringen somler, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom