Villaksen tilpasser seg gyro – men det tar lang tid

Parasitten Gyrodactylus salaris omtales som «laksedreperen». Bjarne Gjerde bruker heller den nøytrale kortformen «gyro». Han er nå pensjonert forsker ved Nofima, hvor han i flere år har forsket på laksens motstandsevne mot gyro..
Dødelig medisin
– Gyro har vært et problem i mange lakseelver siden midt på 1970-tallet, sier han. Den kjemiske behandlingen som har tatt knekken på parasitten i mange elver, er omfattende og dyr. Den dreper gyroen, men også alt i elva av både laks og flere andre arter.
– Derfor ville vi undersøke om det skjer et naturlig utvalg hos laks i infiserte elver, sier Gjerde.
Han har undersøkt om den laksen som overlever i en gyro-infisert elv, opparbeider seg naturlig resistens – det vil si motstandskraft – og om den motstandskraften går i arv til neste generasjon.
Forskerne samlet inn øyerogn fra seks laksestammer i Norge – fra tre infiserte elver og fra tre friske elver i nærheten av de infiserte. I tillegg brukte de øyerogn fra Neva i Russland, der laksen allerede klarer å leve med gyroen.
For små forskjeller
Øyerognen ble klekket hos Nofima på Sunndalsøra. Der ble yngelen plassert sammen med gyroinfisert yngel fra Driva for å undersøke hvor godt yngel fra de forskjellige laksestammene klarte seg. Etter 84 dager levde fortsatt 36 prosent av yngelen.
– Vi fant ut at yngelen fra de tre norske infiserte stammene hadde høyere overlevelse enn yngelen fra de tre ikke-infiserte stammene, forteller Bjarne Gjerde. Forskjellen var ikke veldig stor – 31,6 prosent mot 25,3 prosent – men den er signifikant. Det vil si at det ikke er noen tvil om at det virkelig er en forskjell.
Yngelen fra Neva hadde som ventet høyest overlevelse: 67,9 prosent.
Det betyr at de laksestammene som allerede har vært utsatt for parasitten, klarer seg litt bedre mot den. Forskjellene mellom de norske stammene er likevel så små at det mest trolig vil ta veldig lang tid før naturen ordner opp selv.
– Teoretiske beregninger som vi har gjort, tyder på at det vil ta kanskje så mange som 30–40 laksegenerasjoner, sier Gjerde. Når en generasjon tilsvarer seks år, betyr det fra 180 til 240 år.
Kan avle på resistens
Det forskerne derimot fant, var stor genetisk variasjon i dødelighet mellom hver enkelt fisk. Det betyr at det kan være mulig å bekjempe parasitten med målrettet avl og uten kjemikalier. Da går det an å få høyere motstandskraft mot Gyrodactylus salaris i løpet av færre generasjoner enn det naturen trenger for å ordne opp.
– Dette er derfor en mulig strategi i elver der utrydding av parasitten med kjemiske midler ikke er mulig, skriver han og kollegene i en fersk artikkel i tidsskriftet Naturen.
– En stor hake er at det hvert år må gjennomføres en kontrollert smittetest i hver infisert elv og et storstilt utsett av øyerogn eller yngel etter de beste foreldrene i smittetesten.
Kan sortere i elva
Forskerne fant to QTL-er – det vil si bestemte områder på kromosomene til laksen – som er med på å bestemme om den er motstandsdyktig mot gyro.
– Det gjør at vi kan fremskynde prosessen med naturlig utvelgelse uten en årlig smittetest. I Drammenselva, for eksempel, går all fisken opp i en felle i Hellefoss ved Hokksund. Vi kunne ta en vevsprøve av hver fisk, og så slippe videre bare dem med de gunstige egenskapene for resistens. Det vil fremskynde utviklingen fordi bare de som har de mest gunstige genene, vil gå opp i elva og gyte, forklarer Gjerde.
Han understreker likevel at de funnene som forskerne har gjort, baserer seg på dødeligheten til fisken i en kontrollert smittetest i kar. Spørsmålet er om QTL-ene er like sterke ute i naturen.
– Vi kunne ha prøvd denne QTL-strategien mens vi venter på behandling av elva, sier han.
Referanser:
- Bjarne Gjerde, Céleste Jacq, Muhammed Luqman Aslam, Kjetil Hindar, Tor Andreas Bakke og Hans Bernhard Bentsen: Genetisk variasjon i motstandskraft hos laks mot Gyrodactylus salaris, Naturen, november 2022, doi: 10.18261/naturen.146.5.2. Sammendrag
- Bjarne Gjerde, Céleste Jacq, Muhammed Luqman Aslam, Kjetil Hindar, Tor Andreas Bakke og Hans Bernhard Bentsen: Genetiske markørar for motstandskraft hos laks mot Gyrodactylus salaris. Naturen, november 2022, doi: 10.18261/naturen.146.5.3.
- Bjarne Gjerde, Celeste Jacq, Muhammed Luqman Aslam, Kjetil Hindar, Tor Andreas Bakke og Hans Bernhard Bentsen: Genetisk variasjon og genetiske markører for motstandskraft mot Gyrodactylus salaris hos laks i infiserte vassdrag. Nofima-rapport 18/2021. ISBN 978-82-8296-648-1 (pdf), ISSN 1890-579X.
Nøkkelord
Kontakter
Bjarne Gjerde
Tlf: 930 61 541
E-post: bjarne.gjerde@nofima.no
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noBilder



Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Lokalmatprodusenter har stor nytte av matkonkurranser9.5.2025 11:02:32 CEST | Pressemelding
Mange lokalmatprodusenter vil gjerne nå ut til nye kunder. Nofima-forskere har funnet at ved å delta i matkonkurranser som "Det Norske Måltid" får produsentene profesjonelle vurderinger, økt synlighet og verdifulle nettverk som hjelper dem å vokse.
1 av 3 mener havbruksnæringen ikke er forberedt på klimaendringene9.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Samtidig sier nær sagt alle at oppdrettsnæringen opplever effekter av klimaendringer i dag. Det viser en måling blant deltagerne under klimaworkshopen som ble arrangert hos Nofima rett etter påske. Der deltok 88 personer fra forskning, industri, myndigheter, organisasjoner og finans.
Vil du ha grønn plen? Prøv kråkebollepulver6.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Å få en grønn og fin plen er enklere sagt enn gjort, og noen av oss trenger gjødsel for å komme i mål. Hva med å prøve malte kråkeboller?
Fenalår er en unik delikatesse med store smaksforskjeller14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fenalår er mer enn et tradisjonsrikt produkt – det er en smakfull del av Norges kulturarv. Sensoriske analyser utført av Nofimas profesjonelle smaksdommere avslører store variasjoner i smak og tekstur mellom fenalår fra ulike produsenter.
Sensorer kan «se» hvor søte tomatene er9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en klar forventning om at dyprøde kirsebærtomater smaker søtt og frisk, men slik er det ikke alltid. Det gir misfornøyde kunder, som kanskje velger en annen tomattype nesten gang.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom