Kalkun på topp til nyttår
Ifølge årets ferske juleundersøkelse gjennomført av YouGov for MatPrat, oppgir 28 % at de spiste kalkun nyttårsaften i fjor. Det er en nedgang på seks prosent fra MatPrats forrige juleundersøkelse.
– Kalkun er nordmenns store favoritt på nyttårsaften, og 28 % av oss spiser kalkun til middag. Men én landsdel skiller seg ut, nemlig Vestlandet. Her står pinnekjøttet så sterkt at når det først er jul, så holder det ikke å spise det på julaften – det må serveres på nyttårsmenyen også. I Vestland fylke spiser hele 33 % pinnekjøtt på nyttårsaften, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.
Dette spiser nordmenn på nyttårsaften:
Kalkun: 28 %
Pinnekjøtt: 16 %
Ribbe 9 %
Biff/helstekt filet eller kylling: 6 %
Grønnsaker: 3 %
Endringer i tradisjoner og matvaner
– Jeg tror den lille nedgangen på kalkun kan skyldes en endring i nyttårsfeiringen. Det er mindre tradisjonelle middager der alle sitter til bords, og vanligere med en minglefest med tapas eller småretter.
Undersøkelsen viser også at folk tar mange grep for å redusere utgiftene høytiden, 28% ønsker å spare inn på strøm og varme. 1 av 10 ønsker å spare penger ved å redusere antall gjester.
– Det er forståelig at mange nå tar grep for å spare penger, også på nyttårsfeiringen. Sharingmeny, der mange små retter utgjør måltidet, er et godt valg. Det er helt innafor å be gjestene ta med seg 1-2 retter hver. Slik deler man på utgiftene, og ikke minst arbeidet med å lage selskap.
– Når man spiser en sharing-meny kan alle også bli sittende rundt bordet, som gir et helt annet fellesskap rundt måltidet, sier Maske.
MatPrat har mange forsalg på sharing-meny med ulike råvarer og smaksbilder:
https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/svinecarre-til-fest/
https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/ost-som-sharing/
https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/helstekt-kalkun-i-feststemning/
https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/vegetar-wellington-med-smak-av-jul/
https://www.matprat.no/julemat/sharingmeny/reinsdyrstek-med-eksotisk-vri/
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom