Av-og-til

Fylkesoversikt: Over én av fire har vurdert å kutte alkoholen

Del
Gi kroppen en pause i januar, oppfordrer forsker på alkoholfeltet, Torgeir GIlje Lid og generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski.

I en ny undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av organisasjonen sier 27 prosent at de har vurdert å ta en hvit måned i løpet av de to siste årene.

– Desember er en måned med høyt alkoholinntak for mange, og nettopp derfor er en pause på nyåret en god ide. Det er gledelig å se at så mange har vurdert å ta en hvit periode, og jeg vil sterkt oppfordre til å innlede det nye året med en hvit januar. Det er en god måte å reflektere over egne alkoholvaner på og gi kroppen mulighet til å hente seg inn etter en måned med mye alkohol, sier generalsektretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Ragnhild Kaski.

Så mange har vurdert å ta en hvit måned i løpet av de to siste årene*: 

1 Nordland 36 prosent
2 Oslo  33 prosent
2 Viken (Tidligere Østfold) 33 prosent
3 Møre og Romsdal 29 prosent
4 Rogaland 29 prosent
5 Vestland 27 prosent
5 Viken (Tidligere Akershus) 27 prosent
6 Vestfold og Telemark 24 prosent
6 Agder 24 prosent
7 Innlandet 23 prosent
7 Trøndelag 23 prosent
8 Troms og Finnmark 21 prosent

*Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Av-og-til i perioden januar-mars 2022. 2673 personer er intervjuet på landsbasis.

Mange fordeler
Hun får støtte fra lege og forsker ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest, Torgeir Gilje Lid.

– Det å ta en hvit periode er en god måte å bli mer bevisst på hvordan alkoholen påvirker både kroppen og psyken. Alkohol er for svært mange en naturlig del av helg og avkobling, og for mange også en del av hverdagen, sier Lid.

Han forteller at det å kutte eller begrense alkoholinntaket i januar kan virke positivt inn på søvnkvaliteten og kanskje gjøre at man tar med seg de gode drikkevanene videre inn i året.

– Det kan også bidra til å gå ned i vekt og komme i bedre form, og for noen også bedre psykisk helse. Varige endringer kan bidra til å redusere risikoen for en rekke sykdommer som høyt blodtrykk, hjerteflimmer, flere kreft-typer, leverskade og fordøyelsesplager, sier Lid.

Hvert glass man ikke tar teller
Kaski forteller at forskning viser at en hvit periode bidrar til redusert alkoholinntak over tid. Også etter at den hvite perioden er over.

– Om det er utfordrende å kutte alkohol gjennom hele januar oppfordrer jeg til å begrense alkoholinntaket eller til å ta en kortere hvit periode. Alle monner drar. Og om man har bestemt seg for å kjøre helt hvitt, men faller for fristelsen til å ta seg en øl underveis, er det ikke verdens undergang. Det er viktig å huske at for hvert glass man kutter, så oppnår man en positiv effekt, sier Kaski.

Seks råd for å lykkes med en hvit januar

1. Legg til rette for aktiviteter som ikke inneholder alkohol, som for eksempel skiturer, lage god mat eller more seg med brettspill.
2. Allier deg med noen. Det er enklere og morsommere å gjennomføre hvit måned jo flere som er sammen om prosjektet. Kanskje man kan lage en gøyal konkurranse av det?
3. Dersom du skal et sted hvor det serveres alkohol, så tenk over på forhånd hvordan du skal motstå fristelsen. Da blir det enklere å holde seg til planen.
4. Blir du tilbudt alkohol, så vær klar og tydelig allerede fra starten. Da er risikoen for å vakle mindre. Den som spør, vil også i mindre grad prøve å overtale deg.
5. Jo bedre forberedt du er, og jo nøyere du har tenkt igjennom ulike situasjoner på forhånd, jo enklere er det
6. Last ned TryDry-appen eller test ditt alkoholforbruk på drikkestatus.no for litt ekstra motivasjon


Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Torgeir Gilje Lid
Torgeir Gilje Lid
Last ned bilde
Ragnhild Kaski
Ragnhild Kaski
Last ned bilde

Om Av-og-til

Av-og-til
Av-og-til
Torggata 1
0181 Oslo

23 21 45 30https://www.avogtil.no/

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg pressemeldinger fra Av-og-til

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye