Kvinner kan ha andre symptomer på hjerneslag enn menn

Hjerneslag kan ramme plutselig, og krever at både pårørende og helsepersonell handler raskt. En nasjonal kampanje har lært det norske folk de typiske kjennetegnene: hvis noen sliter med å prate, smile eller løfte, er det relativt sikre tegn på hjerneslag.
Ny forskning tyder på at bildet er noe mer komplekst. Spesielt yngre kvinner kan utvise andre, mindre tydelige symptomer hvis de blir rammet. I verste fall står de i fare for å bli feildiagnostisert i møte med helsevesenet.
Nylig publiserte en gruppe norsk helsepersonell en artikkel om denne forskningen i Tidsskrift for Den norske legeforening, hvor de knytter funnene til norske forhold.
Ferske funn
En av dem er Else Charlotte Sandset, overlege ved nevrologisk avdeling på Oslo universitetssykehuset og seniorforsker tilknyttet Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Hun forteller at hjerneslag kan ha forskjellige symptomer ut fra hvor i hjernen skaden skjer, uavhengig av kjønn. Men de nye funnene viser at dette kan gjelde spesielt for kvinner under 70.
‒ Hos denne gruppen kan symptomene være mer diffuse. Det kan for eksempel være snakk om hodepine, forvirring eller angst. Endringer i mental status som vi ikke alltid forbinder med hjerneslag, forklarer Sandset.
‒ Man har enda ikke funnet en tydelig årsak til dette, da forskningen er i startfasen. Det kan være snakk om litt annen påvirkning i andre deler av hjernen, men vi vet ikke.
Denne typen symptomer kan i utgangspunktet være tegn på flere mindre alvorlige sykdommer. Alle som har hodepine eller angstanfall skal ikke nødvendigvis utredes for hjerneslag. Men Sandset mener det allikevel kan være grunn for både pårørende og helsepersonell til å være oppmerksomme.
‒ Det er lurt å se etter andre symptomer hvis dette er tilfellet, sier hun.
‒ For eksempel om de er litt stive i armen eller snakker litt annerledes. Ikke minst må man være klar over slike tegn når personen undersøkes, spesielt av ambulansepersonellet.
Nøkkelord
Kontakter
Else Charlotte Sandset er seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse og generalsekretær for European Stroke Organisation.
Kontaktinfo: else.charlotte.sandset@norskluftambulanse.no
Bilder

Lenker
Om Kilden kjønnsforskning.no
Kjønnsforskere studerer hvilke konsekvenser kjønnsforskjeller har for fordeling av ressurser, makt og muligheter, og hvordan ideer om kjønn formes og kommer til uttrykk i kulturen og samfunnet omkring oss.
Kunnskapssenteret Kilden kjønnsforskning.no har et nasjonalt ansvar for å fremme kjønnsforskning, og kjønnsperspektiver og kjønnsbalanse i forskning og innovasjon gjennom å formidle og sammenstille forskning. For mer informasjon se kjønnsforskning.no.
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Kvinnene i de «gule vestene» fikk mye makt23.4.2025 10:23:11 CEST | Pressemelding
Selv om bevegelsen ønsket å være flat og uten ledere, åpnet dette et handlingsrom for kvinner, viser en ny sosiologisk studie.
«Min kamp» – en kamp for å være mann og forfatter22.4.2025 13:40:54 CEST | Pressemelding
– Knausgårds roman tematiserer menn som ikke finner seg til rette i den moderne mannsrollen, sier professor Inger Skjelsbæk.
Femåringer i skolen har høyere risiko for ADHD-diagnose16.4.2025 10:03:46 CEST | Pressemelding
Opptakssystemet favoriserer de eldste skolebarna, slår forsker fast. Er fleksibel skolestart løsningen?
Å utvandre til USA ga kvinner fra Norge mer frihet14.4.2025 14:08:56 CEST | Pressemelding
– Der kunne de tjene egne penger og i større grad bestemme over sitt eget liv. De brøt barrierer og utvidet kvinnerollen, forteller forsker Siv Ringdal.
Høyresidens amasoner8.4.2025 13:17:51 CEST | Pressemelding
Stadig flere ytre høyre-partier i Europa er ledet av kvinner. Samtidig har disse partiene få kvinner blant velgere, medlemmer og folkevalgte, ifølge forskere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom