Mange kaster mer mat i jula enn ellers i året
Hvorfor kaster vi så mye i jula?
Ifølge undersøkelsen er de tre hovedgrunnene til at maten kastes at det lages for mye mat (60%), at maten har stått for lenge på bordet eller benken (25 %) og at mange ikke har plass til å oppbevare restene (24 %).
– Det er ingen overraskelse at hovedårsaken til matsvinn i jula er at det lages for mye mat. Jula er høysesong for kos, og tradisjonelt er det tida for å fleske til med mat. Det skal ikke stå på utvalg og mengde. Ofte har vi handlet inn for mye og blitt lei julematen, noe som gjør at vi sitter igjen med rester, som dessverre går rett i søpla, sier Rebekka Helén Aamaas, rådgiver bærekraft og matproduksjon i MatPrat.
Det kommer også frem av undersøkelsen at mange er usikre på hva de kan gjøre med restene. Det er lettere å kaste, eller la maten stå til den blir dårlig for så å kaste, enn å tenke gjennom hvordan man kan få noe ut av restene.
– Nå er vi nok ikke like gode til å spise opp maten etter julesesongen som vi var før i tiden, og mange har hatt råd til å kaste restene. Tiden vi er inne i nå, med økende levekostnader kan kanskje bidra til at vi tenker to ganger før vi kaster mat. Vi i Opplysningskontorene i landbruket ønsker å hjelpe folk til å unngå at maten ender opp som matsvinn, sier Aamaas.
Helt konkret - hva kan du gjøre med restene?
– Det blir ofte rester fra julens middager og kanskje for mange kaker. Ribbe, pinnekjøtt, juleskinke og reinsdyrstek passer perfekt til å lage gode smørbrød til lunsj. Eller hva med å slå til med en skikkelig romjulspizza? Visste du forresten at julekakene egner seg godt til å lage spektakulære desserter? sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret i brød og korn.
– Det kan være vanskelige å beregne hvor mange poteter som går med til julemiddagen, men det er mye godt du kan lage av kokte poteter hvis du koker for mange. For eksempel hjemmelagde potetlomper. Det er enklere å lage enn folk tror. Og hvis du har igjen noe kål etter å ha laget surkål, kan strimler av kål bli til en deilig kålsalat du kan fylle med andre rester i lompene, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
– Riskrem er en tradisjonell skandinavisk smakfull dessert basert på restemat. En fin måte å unngå matsvinn, og få en billig og god juledessert, sier Knut Bjørgen, leder kommunikasjon og marked i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.
Forslag til romjulsmeny av julens rester
- Smørbrød med ribbe
- Pizza med pinnekjøtt
- Potetlomper
- Enkel kålsalat til taco
- Riskrem med rød saus
- Iskremsandwich med pepperkaker
- Flere forslag til hvordan bruke rester av julematen
- Flere forslag til desserter med julekaker i hovedrollen
Opplysningskontorene i landbrukets fem tips for å unngå matsvinn
- Planlegg godt: Lag ukemeny og planlegg innkjøp. Skaff deg oversikt over hva du allerede har i kjøleskap og brødboks før du handler.
- Oppbevar maten riktig: Hold maten ved rett temperatur i egnet emballasje. Kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader og fryseren – 18 grader.
- Bruk sansene: Se, lukt og smak for å vurdere om maten fortsatt er god. “Best før dato” og “siste forbruksdag” er ikke det samme.
- Organiser kjøleskapet: Hold orden i kjøleskapet slik at du får god oversikt og sørger for at den eldste maten blir brukt opp først.
- Spis opp restene: Rydd i kjøleskapet og fryser, og bruk opp restemat så ofte du kan.
Nøkkelord
Kontakter
Pål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom