NorSIS

Mange opplever å miste kontroll over sin Facebook eller Instagram-konto, men få tenker på å sikre den

Del
Rundt 30 % av henvendelsene til NorSIS sin førstelinjetjeneste slettmeg.no kommer fra personer som har opplevd at uvedkommende har tatt kontrollen over deres Facebook eller Instagram-konto. Mange av disse hendelsene kunne vært unngått om totrinnspålogging hadde vært skrudd på. En fersk undersøkelse gir innsikt i hvorfor folk ikke benytter seg av dette sikkerhetstiltaket.
Illustrasjon kontokapring i sosiale medier. Foto: NorSIS
Illustrasjon kontokapring i sosiale medier. Foto: NorSIS

I en landsrepresentativ undersøkelse* fra september 2022 sier 45 % av de som har svart at de bruker Facebook eller Instagram, at de ikke bruker totrinnspålogging. På spørsmålet om hvorfor de ikke gjør dette, svarer 28 % av de som ikke har aktivert totrinnspålogging i sosiale medier at de ikke har tenkt på det, mens 16 % ikke regner med at de er interessante for andre.

–Dette kan tyde på at mange ikke anser sin profil i sosiale medier som noe som har verdi for andre, og at de først etter å ha mistet kontrollen ser hvilken verdi det har for dem selv. Vi ser hvor belastende det er for folk å oppleve at andre opptrer, ofte upassende eller kriminelt, som dem. I tillegg mister de kontaktflaten med sine følgere eller kunder på i sosiale medier og opplever å bli presset til å betale penger for å få kontoen tilbake. Det er også svært tidkrevende å rydde opp i dette, og vanskelig å få kontoen tilbake, sier fungerende leder i NorSIS, Karoline Hultman Tømte.

Undersøkelsen viser også at 25 % av de som ikke har aktivert totrinnspålogging sier det er for mye mas å bruke det. Kombinasjonen av at respondentene opplever at det er krevende å bruke løsninger som tilbyr totrinnspålogging, og opplevelsen av at deres profiler ikke er av interesse for andre, er en utfordring for oss som jobber med å formidle sikkerhetsråd

Rammer også virksomheter 

Kontokapring rammer også virksomheter. Vi har den siste tiden sett flere eksempler på virksomheter som har opplevd å miste tilgangen til sine kontoer i sosiale medier, og dermed også tapt virksomhetskritisk informasjon som kundekontakt, annonsestatistikk, markedsføringsinnhold og en viktig salgs- og markedsføringskanal.

Manglende bruk av totrinnspålogging kan også føre til at virksomheter mister kontroll over ansattes e-postkonto, som igjen kan lede til større svindel og dataangrep med store konsekvenser.

- Hvis alle sørger for å skru på totrinnspålogging på alle systemer og tjenester der det er tilgjengelig, vil mange forekomster av kontokapring unngås. Hvis du i tillegg har gode rutiner for passord og ikke ukritisk legger igjen brukernavn og passord på steder via lenker du får tilsendt, er det vanskeligere å overta kontroll over brukerkontoen din, sier Tømte.

Nasjonal folkeopplysningskampanje

Mandag 12. desember startet en nasjonal folkeopplysningskampanje om digital sikkerhet. Målet er å øke befolkningens og små og mellomstore bedrifters bevissthet og kompetanse til å håndtere svindelforsøk på nett. Kampanjen vil være synlig i sosiale medier med filmer og råd som blant annet handler om å slå på totrinnspålogging. I tillegg lanseres en egen kampanjeside med aktuelle råd og veiledninger.

–Denne kampanjen er et viktig tiltak for å øke kunnskapen i befolkningen og gjøre folk tryggere på nett, sier fungerende leder i NorSIS, Karoline Hultman Tømte.

NorSIS står bak kampanjen og samarbeider med politiet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Kampanjen er et oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet.

Mer informasjon om undersøkelsen og kampanjen på norsis.no/kampanje

*Undersøkelse gjennomført av YouGov Norway AS på vegne av NorSIS. Feltperiode: 21.09-26.09 2022

Kampanjefilm totrinnspålogging
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Illustrasjon kontokapring i sosiale medier. Foto: NorSIS
Illustrasjon kontokapring i sosiale medier. Foto: NorSIS
Last ned bilde
Totrinnspålogging mac og iphone. Foto: Getty Images
Totrinnspålogging mac og iphone. Foto: Getty Images
Last ned bilde

Lenker

Om NorSIS

NorSIS
NorSIS
Studievegen 2
2815 Gjøvik

+47 40 00 58 99http://www.norsis.no

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) er en uavhengig organisasjon som arbeider for økt kunnskap om og forståelse for informasjonssikkerhet. Organisasjonen er delfinansiert av Justis- og beredskapsdepartementet, og er en del av regjeringens satsning på informasjonssikkerhet.

Formålet til NorSIS er å skape en trygg digital hverdag, gjennom at informasjonssikkerhet blir en naturlig del av målgruppenes hverdag. Dette oppnår vi gjennom bevisstgjøring om trusler og sårbarheter, opplysning om konkrete tiltak og påvirkning til gode holdninger. Senterets definerte hovedmålgruppe er befolkningen og norske virksomheter. Aktiviteten er særlig rettet mot små og mellomstore private virksomheter, så vel som den enkelte innbygger.

Følg pressemeldinger fra NorSIS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NorSIS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NorSIS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom