NAF: - Brems vekk rusten på bremseskivene

Elbiler er ekstra utsatt for rust på bremseskivene fordi bremsene knapt nok er i bruk. Særlig elbiler med kraftig regenerering bremser opp når du slipper gasspedalen.
- De fleste hverdagsreisene kan du faktisk gjøre uten å bremse i det hele tatt med en elbil, sier Sødal.
Nå er vi inne i den årstiden der mange av oss kjører rundt på våte og saltede veier. Da er det viktig å ta noen forholdsregler.
- Vær bevisst og bruk bremsene mer enn du gjør i sommerhalvåret. I tillegg gjelder det å ta noen skikkelig kraftige nedbremsinger med jevne mellomrom. Men husk å gjøre dette i trygge omgivelser på en øde strekning. Og ikke gjør det når det er veldig glatt på veiene, rådgir Nils Sødal.
Mer bruk av bremsene gjør også at andre vitale deler på bremseopplegget til din bil holder seg. Det er fort gjort at delene som klemmer bremseklossene til skivene, setter seg når de ikke er i bruk og er omsluttet av saltsørpe.
Viktig også for EU-kontrollen
Bremseskivene bak på bilen er mest utsatt fordi bremsetrykket er mindre der enn foran. Dette gjelder både for elbiler og fossilbiler. Tidligere i år kom det nye regler i EU-kontrollen for hvor mye rust det kan være på det som kalles anleggsflaten på bremseskivene. Tidligere var kravet maksimalt 25 prosent rust, nå gjelder 50 prosent rust for bremseskivene på bakhjulene. Foran gjelder fremdeles 25 prosent.
- Pass på rusten både for å komme gjennom EU-kontrollen og for å unngå unødvendig og for tidlig utskifting av bremseskivene på bilen din, sier Sødal. - Noen er kanskje redd for å ødelegge noe når man bremser kraftig med bilen. Det er snarere tvert imot. Ved å gjøre harde oppbremsinger jevnlig sørger du for at bremsene hele tiden er i stand til å yte sitt maksimale. Denne typen kontrollerte oppbremsinger er faktisk en god investering i økt sikkerhet, sier NAF-rådgiveren.
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Utrykning på veien: - Behold roen16.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er lett å bli stresset når du ser blålys i bakspeilet. - Stress hjelper ikke. Det viktigste er å beholde roen. Da blir det enklere å gjøre resten riktig, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Slik kommer du deg vel frem med elbil i Europa14.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det blir stadig enklere å dra på elbilferie i Europa. - I de fleste land er det bygget mange ladere, men en ting har dukket opp, nemlig ladekø, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Unngå overvekt på bilferien11.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommerferie er bilferie for mange. Pakker du bilen riktig øker du sikkerheten og komforten, men pass på å ikke laste bilen for tungt. Mange biler når maksimal nyttelast lenge før bagasjerommet er fullt.
Så fort blir det glovarmt i bilen10.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Varmen stiger fort i en parkert bil. På bare en halvtime økte temperaturen til 44 grader i en bil parkert i sola i et forsøk NAF har gjort. – Derfor må du aldri forlate barn eller dyr i en parkert bil, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Dette må du vite om trafikkbøter i Norge og utlandet i sommer8.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Trafikkbøtene i Norge er på et rekordhøyt nivå. Flere land i Europa krever oblat for å kjøre på motorveier eller inn i byer. Med rådene fra NAF unngår du bøter i Norge og utlandet i sommer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom