Norske søte, sprø og saftige epler midt på vinteren
Ny lagringsteknologi forlenger sesongen
Den norske eplesesongen er normalt over i november. Takket være ny lagringsteknologi kan vi kjøpe norske epler i butikkene nå og utover vinteren, så langt lageret rekker. Bak satsingen står norske epleprodusenter, representert ved Telefrukt AS, merkeordningen Nyt Norge fra Stiftelsen Norsk Mat og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Eplesorter som inngår i prosjektet er Rød Aroma, Elstar og den nyeste eplesorten Rubinstep.
– Disse egner seg spesielt godt til lagring. De legges, enkelt forklart, i dvale ved at de legges på et ULO-lager (ultra lowoxygene) etter høsting, her senkes oksygennivået ved å tilføre nitrogen. Dette gjør at nedbrytningsprosessen bremses. Med denne nye teknologien holder eplene seg søte, sprø og saftige så lenge som et halvt år etter innhøsting, forteller Svein Børte, rådgiver i Telefrukt AS.
Skal være lett å velge norsk
– Målsetningen er å utvide sesongen for norsk epler og oppnå en markedsandel på ca. 20 % for epler som selges i vintermånedene, fra desember til mars, forteller Børte.
Han oppfordrer forbrukerne til å se etter norske epler når de handler.
– Tydelig merking på eplene gjør det lett for forbrukerne å velge de norske eplene nå i desember og utover nyåret. Se etter norske epler med NYT Norge-merket på, oppfordrer Børte.
Derfor bør du spise epler
– De norske eplene er søte, sprø og saftige, de lukter godt og er perfekt som et sunt mellommåltid når du er på farta, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG.
Hun forklarer at epler har mest vitamin C rett under skallet, og oppfordrer derfor til å spise eplene med skallet på.
– Lagringsepler inneholder noe mer vitamin C enn de tidlige sortene. Vitamin C bidrar til at immunforsvaret skal fungere normalt og øker opptaket av jern fra andre matvarer.
Lag noe godt med søte, sprø og saftige norske epler, de beste oppskriftene finner du her; Friske norske epler.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom