Elvia

Mye å spare med smarte varmtvannsberedere

Del
En fersk rapport viser at en gjennomsnittlig familie i Norge kan spare over 2000 kroner i året på å installere en nyutviklet varmtvannsbereder som varmer vannet når strømprisen er lavest. I tillegg vil kunden spare nettleie, siden nettet utnyttes mer effektivt og behovet for forsterking av nettet reduseres.
Prosjektleder Alf Inge Tunheim fra Elvia.
Prosjektleder Alf Inge Tunheim fra Elvia.

Elvia og OSO har de siste par årene samarbeidet tett om å utvikle løsninger som kan bidra både til lavere strømregninger for kundene og bedre utnyttelse av strømnettet.

Utprøving hos en rekke kunder i Innlandet har gitt svært gode resultater. Tilgjengelig kapasitet i nettet har økt med rundt 20 prosent og kundene har redusert strømregningen med over nærmere 200 kroner i måneden.

- Resultatene fra prosjektet er svært oppløftende og også et godt eksempel på utviklingssamarbeid med leverandører. Samarbeidet med OSO har vært uvurderlig. Jeg er særlig stolt av at dette både sparer kostnader og miljøet uten å gi noen ulemper, sier prosjektleder Alf Inge Kraglund Tunheim i Elvia.

Berederen tilpasser seg behovet

Smartberederne varmer vannet på andre tider av døgnet uten at kunden merker det. OSO har utviklet en styringsenhet for beredere som kan bidra til å gi den fleksibiliteten som er nødvendig for å gi god strømkapasitet til alle døgnets tider, selv på de kaldeste vinterdagene.

Varmtvannsberederen kan kobles ut når det er «stor trafikk» på strømnettet uten at det går ut over kundenes komfort og sikkerhet. Varmtvannsberederen kobles kun ut dersom kunden har nok oppvarmet varmtvann.

Berederne i pilotprosjektet på Biri og Sjusjøen har målt lokal spenning i sin strømforsyning, og kan slik tilpasse seg når det er stor belastning i nabolaget.

Voldsom pågang

Norske varmtvannsberederprodusenter kan nå tilby beredere med en egen styringsenhet og dette er nå i salg hos flere forhandlere. Selskapene opplever nå en voldsom pågang, både nasjonalt og internasjonalt, fra kunder som ønsker å skaffe seg en smart varmtvannsbereder, og Enova gir støtte til innkjøp av slike beredere.

OSO sin styringsenhet kan for øvrig ettermonteres på noen beredermodeller etter 2017.

Elvia ønsker å fordele sine kunders strømforbruk utover døgnet for å unngå forbrukstopper og sikre mer stabilt nett. Nettutbygging er en kostbar løsning for utfordringer som opptrer i korte perioder av gangen. En mer kosteffektiv løsning er å bruke nettet mer fleksibelt i samspill med kundene. Dette vil være besparende både for kunden, samfunnet og selskapet.

Kan tas i bruk i hele Norge

Elvia sin innovasjon knyttet til digitalisering av kundeprosesser gjør at nytteverdiene kan skaleres opp på landsbasis, hvor over 4GW effekt og 30GWh lagringskapasitet fra mer enn 2 millioner varmtvannsberedere kan hjelpe strømnettet, og samtidig spare kostnader for kundene i Norge.

- Vi i OSO er takknemlig til Elvia for at vi har fått være med i et team som har innovasjon, nettnytte og kunder i fokus. Gjennom dette samarbeidet har prosjektet fått demonstrert at varmtvannsberedere er viktige bidragsytere i det grønne skiftet, sier Stein Arne Riis, prosjektleder i OSO.

Prosjektet Elvia jobber med nå er en del av IDE-prosjektet (Intelligent Distribusjon av Elektrisitet) som ledes av The Norwegian Smartgrid Centre på tvers av flere nettselskaper og støttes av Enova.

For ytterligere informasjon kontakt:

Elvia: Vegar Stokset, Tlf: 952 76 256
kommunikasjonsrådgiver Elvia epost: vegar.stokset@elvia.no

Elvia: Alf Inge Kraglund Tunheim, Tlf: 959 81 280
prosjektleder FoU epost: alf.tunheim@elvia.no

OSO: Sigurd Braathen, produktsjef Tlf: 988 88 889
epost: sb@osohotwater.com

OSO: Kim Arild Tandberg, salgssjef Tlf 474 59 002
epost: kat@osohotwater.com


OSO:

OSO er Europas ledende produsent av rustfrie varmtvannsberedere og markedsleder i Norge gjennom 90 år. OSO er en norskeid familiebedrift med høyteknologisk produksjon i Norge, 250 medarbeidere og omsetning på ca. 900 MNOK. Bedriften er en pionér innen miljøarbeid med 50 års innsats for minimal ressursbruk, høy energieffektivitet og ekstrem levetid på produktene. Produktene spiller en viktig rolle i elektrifiseringen og det Grønne skiftet, bl.a. innen varmepumpesystemer. OSO har levert samtlige innovasjoner innen berederteknologi på det norske markedet. www.osoenergy.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Prosjektleder Alf Inge Tunheim fra Elvia.
Prosjektleder Alf Inge Tunheim fra Elvia.
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Elvia

Elvia
Elvia
Vangsvegen 73
2317 Hamar

http://www.elvia.no

Elvia er landets største nettselskap, og sørger for at over 2 millioner nordmenn på Østlandet har strøm i stikkontakten. Fremtiden er elektrisk, og Elvia har en sentral rolle i elektrifiseringen av samfunnet.

Følg pressemeldinger fra Elvia

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Elvia på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Elvia

Elvia øker nettleien for å dekke inn økte kostnader1.9.2023 09:00:00 CEST | Pressemelding

Elvia øker nettleien med virkning fra 1. oktober. Bakgrunnen er høyere renter, økte driftskostnader og høyere priser på materiell til å bygge ut, fornye og vedlikeholde strømnettet. For en privatkunde med et årsforbruk på 14 000 kWh vil økningen utgjøre 10 prosent eller 66 kroner per måned. For en enebolig med et årsforbruk på 25 000 kWh vil økningen utgjøre 112 kroner per måned. Hvordan fastsettes nettleien? Nettselskapene i Norge er tildelt ansvaret for å eie, bygge og drifte nettet innenfor sitt geografiske område. Selskapene er derfor strengt regulert av myndighetene ved RME, reguleringsmyndigheten for energi. Nettselskapet fastsetter prisen på nettleie, mens RME kontrollerer at det ikke hentes inn høyere nettleie enn det selskapet har lov til å kreve. -Nettleien skal dekke utgiftene et nettselskap har og estimatene baseres på kostnader fra tidligere år. Elvia har som mål at nettleien skal være så nøyaktig som mulig. Derfor vil våre kunder oppleve at vi justerer nettleien hyppigere

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom