Nord-Trøndelag fritt for pankreassykdom (PD)

Gjennom de siste årene har oppdrettsnæringen i området vært pålagt mange restriksjoner, som en følge av at det i 2017 ble opprettet et regionalt kontrollområde med bekjempelsessone og en overvåkingssone. Når den regionale overvåkingssonen nå er opphevet, forsvinner disse restriksjonene.
– Det at vi sammen har lykkes med å holde gamle Nord-Trøndelag fritt for PD i to år, er svært viktig for både helsa og velferden til fisken. Oppdrettsnæringen i området har tatt ansvar, fulgt restriksjonene de har vært pålagt og jobbet systematisk med gode biosikkerhetsplaner, sier Steinar Westerberg, regiondirektør i Mattilsynet region midt.
Overvåkingssonen ble opprettet etter flere år med hyppige utbrudd i regionen. Målet var å bekjempe sykdommen i dette område, og ikke minst å hindre smittespredning nordover til PD-frie områder.
I sonen har oppdrettsnæringen gjennomført aktiv sykdomsovervåking og helsekontroll, som har sikret at anlegg med PD-smitte raskt har blitt oppdaget og blitt isolert fra friske anlegg.
Mulig å stoppe smitte
PD er en virussykdom som fører til at fisken slutter å spise, veksten blir redusert og den fører til økt dødelighet. Sykdommen er relativt vanlig fra gamle Sør-Trøndelag og sørover.
– Den innsatsen oppdrettsnæringen i området har lagt ned i samarbeid med myndighetene, er en delseier. Det er et eksempel som viser at det er mulig å stoppe sykdomssmitte i oppdrettsnæringen med felles innsats, sier Westerberg.
Arbeidet med å hindre spredning er ikke over selv om denne overvåkingssonen nå er opphevet.
– Smittepresset sørfra er absolutt til stede, så fortsatt årvåkenhet og næringens arbeid med sine biosikkerhetsplaner vil være viktig for å hindre nye smitteutbrudd fremover. Det samme er fiskehelsetjenestenes arbeid med blant annet helsekontroll og prøvetaking, sier han.
Fakta om utbredelse av PD i Norge
I oppdrettsnæringen er Norge delt inn i 13 produksjonsområder. PD er vanlig i produksjonsområde 2-6, som strekker seg fra Rogaland i sør til Buholmråsa fyr i Trøndelag i nord. Disse områdene er også en del av en nasjonal overvåkingssone for sykdommen. Produksjonsområde 1 og 7-13 er fri for PD og har per nå ingen overvåkingssone. Grensen mellom PO 6 og 7, Buholmråsa fyr, utgjør dermed grensen for PD-sonen.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noBilder


Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom