Kulturdirektoratet

Idrætsforeningen Odds arkiv blir nasjonal dokumentarv

Del
Arkivet etter Idrætsforeningen Odd gir en unik tilgang til idrettsliv, foreningsliv og hverdagsliv i Skien og Norge i godt over hundre år. Det bidrar også til å løfte idretten som et viktig og betydelig kulturfenomen i Norge. Nå er arkivet tatt opp i Norges dokumentarv.

– Vi fikk inn mange gode nominasjoner på temaet «hverdagsliv», slik som fra foreningsliv og idrettslag, som var det vi ønsket oss spesielt i år. Vi har besluttet å ta inn ni dokumenter og arkiv som viser en bredde i norsk kulturarv og historie, sier Hilde Elvine Bjørnå som leder den norske komiteen for verdens dokumentarv.

Se alle dokumentene som tas opp i Norges dokumentarv 2022

Komiteens begrunnelse for innføringen av Idrætsforeningen Odds arkiv

Arkivet etter Idrætsforeningen Odd dokumenterer lokal og nasjonal idrettshistorie fra 1885 til 2003. Idretten er et viktig og betydelig kulturfenomen i Norge, men det har dessverre ikke blitt gjenspeilet i våre arkiver. Da er det desto gledeligere at det finnes et så stort og velordnet arkiv, som arkivet etter Idrætsforeningen Odd fra Skien. Arkivet gir kunnskap om idrettens barndom og gjennombruddstid i Norge i tiårene før og etter 1900, og om idrettens forvandlinger gjennom hele 1900-tallet. Det gir kunnskap om lokal identitetsskaping, og om lokal deltakelse på nasjonale og internasjonale arenaer. Det siste i hovedsak gjennom arkivmaterialet skapt av Odds Ballklubb, som inngår som en del av arkivet. Odd har status som Norges eldste eksisterende fotballklubb, og var i flere tiår den dominerende klubben i landet. Arkivet etter Idrætsforeningen Odd gir en unik tilgang til idrettsliv, foreningsliv og hverdagsliv i Skien og Norge i godt over hundre år.

Fakta om Norges dokumentarv

Norges dokumentarv er den norske delen av UNESCOs Verdensminner som skal synliggjøre og ta vare på viktig kulturarv i form av dokumenter, arkiv, manuskript, foto, film og lyd. Det er den norske komiteen for verdens dokumentarv som vurderer og avgjør hvilke dokumenter som blir skrevet inn i Noregs dokumentarv. Komiteen nedsettes av Kulturrådet etter samråd med Den norske UNESCO-kommisjonen, men består av eksterne fagpersoner. Kulturrådet er også sekretariat for komiteens arbeid.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Kulturdirektoratet

Kulturdirektoratet
Kulturdirektoratet
Mølleparken 2
0459 OSLO

21 04 58 00http://kulturdirektoratet.no

Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom