Alle Norges fylker merker klimaendringene

Agder: Hvit jul blir sjeldnere
Sjansen for å få en hvit jul har minsket fra å være stor til å bli liten flere steder i landet.
Den største endringen finner vi på Bakke værstasjon i Flekkefjord i Agder.
Her var det 70 prosent sjanse for hvit jul i perioden 1961-1990, mens sannsynligheten hadde sunket til 33 prosent den neste 30-årsperioden. Det er med andre ord en tredels sjanse for hvit jul i Flekkefjord.
Rogaland: Kortere vinter
Gullingen skisenter 600 meter over havet opplever at sesongen er blitt to uker kortere i snitt.
Gullingen skisenter i Suldal ligger 600 meter over havet. De siste 30 årene har vinteren blitt 14 dager kortere. Det vil si at Gullingen har fått to uker mindre der døgnet har en snittemperatur under null grader. Dette innebører også færre dager med snø.
Det er særlig i begynnelsen og slutten av sesongen at det blir mindre snø og høyere temperaturer.
Viken: Vinteren krymper
Sokna ligger 140 meter over havet og har et stabilt innlandsklima med kalde vintre. Med økende temperaturer blir det færre skidager. Hele 36 skidager har forsvunnet de siste 30 årene.
Innlandet: Norges eldste is smelter
Norges eldste is er 7600 år gammel og ligger i Lom i Jotunheimen. Når isen smelter, kommer tusen år gamle kulturskatter frem. Norges eldste sko ble funnet her i 2006.
Møre og Romsdal: Mer sommer om vinteren
Vintertemperaturene i Norge har i snitt økt med rundt 2 grader. Det har også blitt flere dager med sommerlige temperaturer gjennom vintermånedene.
På værstasjonen Tafjord i Møre og Romsdal var det 15 grader eller mer om vinteren 18 ganger i løpet av perioden 1961-1990. I neste 30-årsperiode 1991-2020 skjedde det 34 ganger i løpet av månedene desember, januar og februar.
Trøndelag: Vinteren har blitt våtere
Vinteren i Trondheim by har blitt våtere. Det er fordi det har blitt varmere og lufta blir fuktigere. Faktisk kommer det 24 prosent mer regn i Trondheim nå enn for 30 år siden.
Svalbard: Størst endringer i vinterklima
Ingen steder merkes klimaendringer mer enn på Svalbard om vinteren.
Vinteren i Longyearbyen har blitt 4 grader varmere den siste 30-årsperioden. Med høyere temperatur kommer oftere nedbøren som regn. Det har også blitt flere vekslinger mellom frost og mildvær.
Nøkkelord
Kontakter
Helga Therese Tilley TajetKlimaforskerMeteorologisk institutt
Tel:99799180helgattt@met.noJostein MamenKlimaforskerMeteorologisk institutt
Kan nås på telefon kl 8-15.45 på ukedager
Bilder

Lenker
Om Meteorologisk institutt
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Mars var mer enn to grader varmere enn normalt1.4.2025 15:26:20 CEST | Pressemelding
Årets mars ble den 5. varmeste og 6. våteste vi har registrert. I Innlandet var det ekstremt vått, mens i sørøst har det vært tørt. I Nord-Norge har vi registrert det våteste halvåret noensinne.
Vil framtidens nordmenn være født med rulleski på beina?17.3.2025 12:56:23 CET | Pressemelding
Årets skisesong har vært skuffende for mange, med lite snø og dårlige forhold. – Dessverre er dette bare en del av en nedadgående trend. Uansett hvor store utslippskutt vi gjør, vil skisesongen gjennomgå store endringer i hele Norge, sier klimaforsker.
Februar satte nær 100 varmerekoder3.3.2025 15:51:00 CET | Pressemelding
Årets februar er et godt eksempel på at klimaendringene preger været, spesielt i nord: – For 50 år siden var en så mild februar på Svalbard nesten utenkelig. I 2025 er ikke det rekord engang, sier klimaforsker
Giftig cocktail fra skip slippes rett ut i norske havområder19.2.2025 09:06:55 CET | Pressemelding
Eksosvasking fører til så høye nivåer av farlige stoffer at det skader livet i havet, viser ny modell fra MET. Forskningen har bidratt til at både Finland, Sverige og Danmark nylig har forbudt denne teknologien. I Norge er det fortsatt fritt fram.
Været i januar var både vanlig og uvanlig3.2.2025 15:37:05 CET | Pressemelding
Det ble en kald start på årets januar. Midtveis i måneden ble det mildere og totalt sett ble januar en måned på det jevne. Men januar bød også på uvanlig vær, med en lengre periode med plussgrader i fjellet i Sør-Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom