Ny varmerekord for en av Norges viktigste klimastasjoner
April har vært en varm måned for store deler av Sør-Norge. Nå har en av stasjonene som er spesielt utpekt til å overvåke klimautviklingen i Norge, satt rekord med stor margin: – Viser en kraftig temperaturøkning, sier klimaforsker.

Den høye gjennomsnittstemperaturen sør på Vestlandet, i Agder og på Østlandet i april, skyldes i stor grad plasseringen av høytrykk og lavtrykk.
– Varm luft sørfra har i en lang periode blitt dirigert mot Sør-Norge, sier statsmeteorolog John Smits.
En slik værsituasjon er ikke unormalt.
– Men siden atmosfæren er varmere nå enn for noen tiår siden, blir de samme værsituasjonene sørfra litt varmere enn tidligere, sier Smits.
Det har også vært høy temperatur for årstiden i havoverflaten i Skagerak og i Nordsjøen, som har bidratt til de høye temperaturene i kystområdene.
Stasjonen som har satt ny rekord i april, Færder fyr, ligger rett i skillet mellom Skagerak og Oslofjorden.
Slår forrige aprilrekord med en halv grad
Færder fyr er en referansestasjon. Det betyr at den er utpekt av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) til å overvåke klimautviklingen i Norge. Slike stasjoner oppfyller strenge kriterier, blant annet må de være over 100 år gamle og det må ikke ha skjedd store endringer i områdene rundt stasjonen.
– Det er de viktigste stasjonene vi har for å overvåke den langsiktige klimautviklingen i Norge, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.
Les mer om referansestasjonene i Norge.
I Sør-Norge har vi tre slike stasjoner. Alle tre har registrert svært høye temperaturer i april.
Færder fyr, med målinger fra 1861, ser ut til å ende på 8,5 grader for april. Forrige rekord var 8,0 grader fra 2019.
– For en månedstemperatur er en økning på 0,5 grader mye i en 165 år lang måleserie, og særlig ved kyststasjoner, der normal variasjon er liten, sier Jostein Mamen.
Mamen er klimaforsker ved Meteorologisk institutt og har fulgt nøye med på temperaturutviklingen i april.
Tangering og tredjeplass
De to andre referansestasjonene i Sør-Norge er Utsira fyr og Dombås.
Utsira fyr, med målinger fra 1867, ser ut til å ende på 7,8 grader.
– Det blir tangering av rekorden fra 2019, sier Jostein Mamen.
Dombås får den tredje høyeste gjennomsnittstemperaturen i april og ser ut til å ende opp på 4,3 grader.
– Rekorden er 5,5 grader fra 2011 etterfulgt av 4,6 grader fra 2009, sier Mamen.
Kraftig temperaturøkning de siste 40 årene
I 165 år har stasjonen på Færder fyr målt lufttemperaturen. Fram til midten av 1980-tallet var apriltemperaturen relativt stabil, med noen litt varmere perioder og noen litt kaldere perioder.
– Fra siste halvdel av 80-tallet ser vi tydelig den kraftige temperaturøkningen som har preget Norge og resten av verden de siste 40 år, sier Isaksen.
Temperaturøkningen skyldes i hovedsak menneskeskapte klimaendringer:
- Målingene ved Færder fyr gir oss et viktig grunnlag for hvor raskt endringene skjer. Gjennom de siste 40 årene har temperaturstigningen i april i gjennomsnitt vært 0,7 grader per tiår.
- For de siste 40 år er april sammen med september de to månedene med størst temperaturøkning på Færder fyr.
Se galleri: Figuren viser temperaturavviket fra normalen (1991-2020) hvert år. Den heltrukne linja viser utviklingen i et tiårsperspektiv. De siste 40 årene har Færder fyr opplevd en kraftig temperaturøkning. Graf: Meteorologisk institutt
Større temperaturendringer i kalde perioder
Det er ikke kun de høyeste temperaturene og varmerekorder som er verdt å merke seg.
– Med klimaendringene blir de kaldeste periodene varmere. Færder fyr er et godt eksempel på det, sier Isaksen.
Den blå linjen viser den laveste månedstemperaturen for april målt hvert tiår. Linjen viser at det er større endringer for de kaldeste aprilmånedene, enn for de varmeste.
Se galleri: Månedsmiddeltemperaturen i april for hvert tiår (siste tiår er 2016-2025, foregående tiår er 2006-2015 osv) ved Færder fyr målestasjon tilbake til Meteorologisk institutt ble etablert i 1866. Grå linje angir gjennomsnittstemperaturen for hvert tiår i april, mens rød og blå linje angir hhv. månedstemperaturen for varmeste og kaldeste april måned i hvert tiår. Graf: Meteorologisk institutt.
– Etter midten av 90-tallet har vi ikke registrert aprilmåneder kaldere enn 4 grader ved Færder fyr. Tidligere var typisk de kaldeste aprilmånedene 1,5 til 3 grader, sier Isaksen.
Målinger fra Færder fyr og de andre referansestasjonene viser også at våren starter betydelig tidligere nå enn for 30 år siden.
Ved å sammenlikne den gjeldende normalperioden (1991-2020) med forrige normalperiode (1961-1990), viser tallene at Færder fyr ikke lenger har vinter i klimatologisk forstand og at våren nå starter allerede 14. februar.
– Det er 22 dager tidligere enn forrige referanseperiode, sier Isaksen.
Nøkkelord
Kontakter
Jostein MamenKlimaforskerMeteorologisk institutt
Kan nås på telefon kl 8-15.45 på ukedager
Ketil IsaksenKlimaforsker ved Meteorologisk institutt
Kan nås i arbeidstiden 0800-1600.
Bilder





Lenker
Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Klimaendringer preget Europa i 202415.4.2025 04:00:00 CEST | Pressemelding
Europa varmes opp raskere enn noe annet kontinent, og konsekvensene av klimaendringene var tydelige i 2024. Isbreene i Skandinavia og Svalbard smeltet rekordmye og havet var rekordvarmt. Stadig mindre av Europa opplever nå temperaturer under frysepunktet.
Mars var mer enn to grader varmere enn normalt1.4.2025 15:26:20 CEST | Pressemelding
Årets mars ble den 5. varmeste og 6. våteste vi har registrert. I Innlandet var det ekstremt vått, mens i sørøst har det vært tørt. I Nord-Norge har vi registrert det våteste halvåret noensinne.
Vil framtidens nordmenn være født med rulleski på beina?17.3.2025 12:56:23 CET | Pressemelding
Årets skisesong har vært skuffende for mange, med lite snø og dårlige forhold. – Dessverre er dette bare en del av en nedadgående trend. Uansett hvor store utslippskutt vi gjør, vil skisesongen gjennomgå store endringer i hele Norge, sier klimaforsker.
Februar satte nær 100 varmerekoder3.3.2025 15:51:00 CET | Pressemelding
Årets februar er et godt eksempel på at klimaendringene preger været, spesielt i nord: – For 50 år siden var en så mild februar på Svalbard nesten utenkelig. I 2025 er ikke det rekord engang, sier klimaforsker
Giftig cocktail fra skip slippes rett ut i norske havområder19.2.2025 09:06:55 CET | Pressemelding
Eksosvasking fører til så høye nivåer av farlige stoffer at det skader livet i havet, viser ny modell fra MET. Forskningen har bidratt til at både Finland, Sverige og Danmark nylig har forbudt denne teknologien. I Norge er det fortsatt fritt fram.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom