En kål: 5 billige middager
—Hodekål er svært allsidig og kan likegodt spises rå, som wokket, dampet eller stekt, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbransen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Bare å “kåle på”
—Det er på tide å "kåle det til” litt oftere. En pastarett med mye strimlet kål er verdt å prøve. Kall den gjerne «kålbonara» for den har mye til felles med den originale carbonaraen. En rimeligere rett skal du lete lenge etter, sier hun.
Gulbransen anbefaler den japanske retten “okonomiyaki” på det varmeste. En klassisk rett hvor kål er hovedingrediensen.
—Dette er en utrolig smakfull pannekakeomelett som du gjerne kan servere til middag. Den vil garantert skåre høyt blant dem som har sans for en litt mer eksotisk smak, forteller hun.
Gjør som svenskene
I Sverige serveres det kålsalat til pizza. Det gjør pizzamåltidet både mer næringsrikt og mettende.
— Kålsalat er så godt som det er enkelt! Det er bare å finsnitte kålen, kna den med litt salt og tilsette noe syrlig og litt olje. Samme fremgangsmåte kan brukes om du vil ha kålsalat til tacoen, men kanskje du vil piffe den opp med litt koriander, anbefaler hun.
Hun tipser også om pytt i panne som er en perfekt måte å bruke opp matrestene, og vil også slå et slag for råkostsalaten.
— Råkost til fiskekaker er sunn og enkel hverdagsmat. Det eneste du trenger til den er en finsnittet skalk med kål og revet gulrot blandet med noen dråper sitron. Blander du den sammen med litt dressing blir det coleslaw, som blant annet er helt perfekt til BBQ, avslutter Gulbrandsen.
Gode grunner til å spise mer kål
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG er svært begeistret for kålen og kan fortelle at den er skikkelig næringsrik.
—Kål inneholder dobbelt så mye vitamin C som appelsin og er en svært god kilde til fiber. Fiber gir en god metthetsfølelse, gjør godt for fordøyelsen og nyere forskning viser også at fiber fra grønnsaker kan virke prebiotisk og gi en god sammensetning av tarmfloraen, som i mange studier er forbundet med bedre helse.
Her får du oppskriftene:
- “Kålbonara”: Spaghetti med kål og soltørkede tomater
- Okonomiyaki.
- Enkel kålsalat til pizza og taco.
- Pytt i panne med kål og speilegg.
- Råkostsalat med kål og gulrot.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
