En kål: 5 billige middager
—Hodekål er svært allsidig og kan likegodt spises rå, som wokket, dampet eller stekt, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbransen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Bare å “kåle på”
—Det er på tide å "kåle det til” litt oftere. En pastarett med mye strimlet kål er verdt å prøve. Kall den gjerne «kålbonara» for den har mye til felles med den originale carbonaraen. En rimeligere rett skal du lete lenge etter, sier hun.
Gulbransen anbefaler den japanske retten “okonomiyaki” på det varmeste. En klassisk rett hvor kål er hovedingrediensen.
—Dette er en utrolig smakfull pannekakeomelett som du gjerne kan servere til middag. Den vil garantert skåre høyt blant dem som har sans for en litt mer eksotisk smak, forteller hun.
Gjør som svenskene
I Sverige serveres det kålsalat til pizza. Det gjør pizzamåltidet både mer næringsrikt og mettende.
— Kålsalat er så godt som det er enkelt! Det er bare å finsnitte kålen, kna den med litt salt og tilsette noe syrlig og litt olje. Samme fremgangsmåte kan brukes om du vil ha kålsalat til tacoen, men kanskje du vil piffe den opp med litt koriander, anbefaler hun.
Hun tipser også om pytt i panne som er en perfekt måte å bruke opp matrestene, og vil også slå et slag for råkostsalaten.
— Råkost til fiskekaker er sunn og enkel hverdagsmat. Det eneste du trenger til den er en finsnittet skalk med kål og revet gulrot blandet med noen dråper sitron. Blander du den sammen med litt dressing blir det coleslaw, som blant annet er helt perfekt til BBQ, avslutter Gulbrandsen.
Gode grunner til å spise mer kål
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra OFG er svært begeistret for kålen og kan fortelle at den er skikkelig næringsrik.
—Kål inneholder dobbelt så mye vitamin C som appelsin og er en svært god kilde til fiber. Fiber gir en god metthetsfølelse, gjør godt for fordøyelsen og nyere forskning viser også at fiber fra grønnsaker kan virke prebiotisk og gi en god sammensetning av tarmfloraen, som i mange studier er forbundet med bedre helse.
Her får du oppskriftene:
- “Kålbonara”: Spaghetti med kål og soltørkede tomater
- Okonomiyaki.
- Enkel kålsalat til pizza og taco.
- Pytt i panne med kål og speilegg.
- Råkostsalat med kål og gulrot.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom