Miljøstiftelsen Bellona

− Bedre enn fryktet, verre enn vi håpet på

Del
− Bellona mener at det er gledelig at det kom på plass en klimaavtale i Sharm El-Sheikh, men etter en dårlig prosess og utpressing fra enkelte land er det fortsatt mange formuleringer som er dårlige og uklare, sier Bellona-stifter Frederic Hauge etter to hektiske uker på FNs klimatoppmøte COP27.

Hauge mener det viktigeste gjennombruddet på klimaforhandlingene er teksten om kompensasjon av “tap og skade”.

Dette er en seier for de fattige utviklingslandene. Et viktig prinsipp er at man nå går vekk fra de gamle definisjonene fra 1997 om hvem som kan få penger. Dermed utelukkes blant annet Kina som mottager, siden de ikke lenger skal defineres som fattig land i denne sammenhengen, sier Hauge.

Han trekker også fram hva Bellona er skuffet over i slutterklæringen fra toppmøtet.

Bellona er svært skuffet over at det er ingen reell  fremgang på formuleringene om utslippskutt. Bellona er glad for at 1,5 graders målet beholdes, etter at også dette ble satt i spill under forhandlingene, men det skulle virkelig bare mangle, sier Hauge.

Han mener de endelige formuleringene om fossil energi uten kafbonfangst og -lagring (CCS) ikke ble bra nok.

Bellona mener det er helt avgjørende at fossil energi uten CCS fases ut, da vi ikke anser det som realistisk å klare målene uten omfattende bruk av CCS på fossil energi innen 2030.  Formuleringene på dette punktet er likevel fortsatt altfor svake, sier Hauge.

Om nøyaktig ett år samles forhandlerne igjen for klimatoppmøtet COP28 i Dubai.

Neste års COP i Dubai blir svært viktig, både for løse alle flokene og for å gjennomrette Paris-avtalens evne til å løse klimakrisen, sier Hauge.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Miljøstiftelsen Bellona

Miljøstiftelsen Bellona
Miljøstiftelsen Bellona
Rådhusgata 28
0151 Oslo

23 23 46 00https://bellona.no

Miljøstiftelsen Bellona er en uavhengig, ideell stiftelse som arbeider med å løse verdens klima- og miljøproblemer. Bellonas tilnærming er teknologioptimistisk og basert på systemtenkning, med mål om å utvikle og fremme løsninger for politikere, offentlig forvaltning og næringsliv. Stiftelsen ble grunnlagt i 1986 og har i dag ca. 60 medarbeidere – deriblant ingeniører, statsvitere, økonomer, biologer, jurister og journalister – fordelt på våre kontorer i Oslo, Brussel, Vilnius og Berlin.

Følg pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljøstiftelsen Bellona på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Miljøstiftelsen Bellona

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom