Hvor mye plass har Norge satt av til hytter i Norge?

I vår stilte NRK spørsmålet «Hvor mange hytter skal bygges i Norge i framtiden?». Det har ingen visst svaret på – før nå.
For å svare på spørsmålet har NINA på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet estimert tomtereserven for fritidsboliger i Norge. Det vil si: Hvor mye areal som er satt av til fritidsboliger i gjeldende arealplaner etter plan- og bygningsloven, men som enda ikke er bygget ut.
3,5 ganger så stort areal som idag
– Svaret er 1 479 kvadratkilometer. Det tilsvarer 200 000 fotballbaner, eller fire ganger størrelsen av Mjøsa. Og det er tre og en halv gang arealet til eksisterende tettbygde fritidsbyggområder, forteller NINA-forsker Trond Simensen.
Vi har i dag 445 513 hytter. Hvor mange hytter kan bygges innenfor området som er satt av til fritidsboliger kommer an på hvor tett det bygges.
– Med et konservativt anslag kan vi doble antallet vi har i dag, slik at vi får nær en million hytter, forteller Simensen.
Bygger vi tettere, slik det gjerne gjøres i moderne hyttefelt, er det plass til langt flere.
Dette kjennetegner framtidas hytteområder
– Hovedtyngden av tomtereservene for fritidsboliger finner vi i fjellskogen i innlandsstrøk. Innlandet, Viken og Trøndelag topper lista over planlagt utbygd areal. Rapporten indikerer at det kan være konflikt mellom utbygging av fritidsboliger og flere viktige miljø- og samfunnshensyn.
Mer konkret fant forskerne følgende:
- 57 kvadratkilometer ligger over eksisterende skoggrense (4%).
- 90 kvadratkilometer ligger i strandsonen (7%)
- 109 kvadratkilometer (8%) ligger i villreinens leveområder
- 131 kvadratkilometer (10%) ligger i områder med myr.
Grunnlag for debatt om arealbruk
– Det er bra for samfunnsdebatten å ha fått disse tallene på bordet. Debatten om arealbruk bør bygge på oppdatert kunnskap, og denne rapporten er et bidrag til det, sier Simensen.
Simensen understreker samtidig at noen også bør regne på effektene for klima, natur og samfunn.
Han anbefaler også en «planvask», hvor kommunene går kritisk gjennom planene og tar ut utdaterte planer som ikke lenger er aktuelle, og samtidig vurderer hvor mye utbygging som er ønskelig – og realistisk.
Les rapporten: NINA Rapport 2171. Kartlegging av tomtereserver for fritidsbolig i Norge
Kontakt: Trond Simensen
Kontakter
Trond SimensenForskerNINA
Tel:415 09 167trond.simensen@nina.noBilder

Lenker
Om Norsk institutt for naturforskning - NINA

Høgskoleringen 9
7034 Trondheim
73 80 14 00http://www.nina.no
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Er det klima for framtidens reindrift?20.11.2023 12:24:23 CET | Pressemelding
Færre simler får kalv, og antall tonn slaktet rein går ned. Klimaendringene betyr trolig tøffere tider for reinen og reindriften.
Mellomstore gjedder truer laksesmolten10.11.2023 09:56:13 CET | Pressemelding
Store gjedder vil ha større fisk enn laksesmolt på menyen. Å fiske dem kan likevel forverre situasjonen for laksesmolten i Tanavassdraget.
Hvordan kan datasimulert fiske hjelpe oss å forvalte sårbare laksebestander?20.10.2023 13:30:32 CEST | Pressemelding
Med årets rekordlave laksefangster kan det være behov for å innføre strengere regulering av fisket. Men funker det? Det kan vi teste i en datamaskin!
Kamerafeller gir unike data om smågnagerne i fjellet17.10.2023 12:56:48 CEST | Pressemelding
Hvordan påvirker smågnagerne samspillet i økosystemet i fjellområdene våre, og hva vil klimaendringene bety? Hundretusener bilder av lemen og mus vil gi verdifull kunnskap om dette.
For sjøfuglene er havvind best langt til havs12.10.2023 11:46:02 CEST | Pressemelding
Jo lenger fra land vi bygger ut havvind, jo bedre for sjøfuglene. Det viser et kart Norsk institutt for naturforskning (NINA) har laget for å beskrive effekten vindturbiner til havs vil ha på sjøfugl.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom