Den Norske Opera & Ballett

Norsk kunst setter sitt preg på Paris: Nasjonalballetten danser Ibsen i ikoniske Musée d’Orsay

Del
Midt i museets store Munch-utstilling, skal Nasjonalballettens dansere framføre noen av de vakreste og mest brutale scenene fra Marit Moum Aunes Ibsen-balletter.
Foto: Erik Berg
Foto: Erik Berg

– Det er en sammensetning av familieportretter Ibsen lagde allerede på 1800-tallet, og da, men også i dag viser de oss menneskets virkelighet, sier Nasjonalballettens husregissør Marit Moum Aune.
 – Vi har tatt noen av de mest konfronterende, emosjonelle og ikoniske scenene fra disse fortellingene, og som står i et forhold til Munchs bilder, fortsetter hun. 

Tidligere i høst ble Arne Lygres stykke Tid for glede spilt på Odéon-teatret og Alan Lucien Øyen var første nordmann med oppdrag om å skape et verk for Pariseroperaen. Tirsdag 22.november får Nasjonalballetten sin debut i Muséed’Orsay, der de skal danse Family Portraits blant skulpturer og malerier i det unike museumsrommet.  

Museet holder til i det som tidligere var jernbanestasjonen Gared’Orsay, som ble bygget til verdensutstillingen i 1900. 

Verdens syn på Norge – gjennom Munch og Ibsen 

Edvard Munch og Henrik Ibsen virket i samme epoke og er Norges to største kunstnere – og kulturelle eksportartikler. Kunstnerskapene deres er tett sammenfiltret med utviklingen av Norge som selvstendig nasjon, og har fått stor betydning for hvordan verden ser på oss. Selv om de to kunstnerne ikke jobbet sammen, er Munch tydelig inspirert av Ibsens verker – særlig av Hedda Gabler og Gengangere. 

I Family Portraits får museumsgjengerne se utdrag fra nettopp GhostsIbsens Gengangere og Hedda Gabler. Disse to Ibsen-ballettene har begeistret publikum og kritikere i Paris, Moskva, Houston, Berlin, Wien, Shanghai og Hongkong, i tillegg til Oslo. De får også se en nyskapt duett fra Vildanden, neste verk ut i Nasjonalballettens Ibsen-trilogi.

Alle tre balletter er med musikk av Nils Petter Molvær. 

Disse verkene er blitt en del av Nasjonalballettens signatur og fortellingen om hvem vi er. Ved å dra ut med dem ønsker vi å vise relevansen i Ibsens stykker og representere Norge, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen. 

På scenen står noen av Nasjonalballettens fremste dansere.  

 Våre dansere har i løpet av disse årene utviklet en egen evne til å fortelle gjennom dans. Med kroppene sine, gjennom tilstedeværelsen, med blikket – har de etter hvert blitt fullblods skuespillere, sier Lorentzen. 

Vildanden   

AnaïsTouret: Hedvig Ekdal
Alex Cuadros Joglar: Gregers Werle  

Hedda Gabler   

Grete Sofie Borud Nybakken: Hedda Gabler
Silas Henriksen: Eilert Løvborg
Erik Murzagaliyev: AssessoBrack 

Ghosts– Ibsens Gengangere 

Klara Mårtensson: Fru Alving 
Douwe Dekkers: Oswald Alving
Aarne Kristian Ruutu : Engstrand 
Annabelle Halvorsen: Regine 

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon og intervjuavtaler, vennligst kontakt:


Kommunikasjonsrådgiver Peder Ebbesen, peder.ebbesen@operaen.no / 47 66 80 40

Bilder

Foto: Erik Berg
Foto: Erik Berg
Last ned bilde

Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett
Kirsten Flagstads pl. 1
0150 Oslo

21 42 21 21http://www.operaen.no

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom